במהלך השבוע אני מרבה להכין דברי מאפה לא מורכבים: עוגיות, עוגות בחושות, עוגות טורט ותפוזים וגם עוגות פירות לסוגיהן. אך בסוף השבוע מגיע זמנן של העוגות העשירות, שכל נגיסה בהן היא חגיגה מענגת. הקרם העשיר נמס בפה ומתחבר לטעמים ומרקמים, וביחד הם יוצרים שילוב שהוא עונג שבת. המראה המרהיב של העוגה רק מוסיף למפגש המשפחתי החגיגי, בדרך כלל בשעות אחר הצהריים של שבת, כשכל בני המשפחה נמצאים יחד. הישיבה בצוותא, השיחה הקולחת, הקפה החם או הקר ופרוסת העוגה המשגעת - בעיניי זה שווה כל רגע. 

לכבוד סוף השבוע בחרתי להציע לכם שלוש עוגות בדרגות קושי שונות. המתכון הראשון הוא להכנת עוגת טירמיסו. העוגה הכי איטלקית שאני מכירה ולה גרסאות רבות. הגרסה שבחרתי הפעם היא יחסית קלה להכנה, ומשתמשים עבורה בבישקוטים קנויים, שאפשר להשיג בכל סופרמרקט. מכינים אמבטיה של קפה חזק במיוחד בתיבול של ליקר קפה - וטובלים בה את הבישקוטים. מכינים קרם עמיד ויציב מקצפת, גבינת מסקרפונה ואינסטנט פודינג וניל. מניחים שכבות של בישקוטים וביניהן את הקרם האוורירי ומקבלים ביס מושלם, טעים במיוחד.

המתכון השני הוא להכנת פסים של פצפוצי אורז עם שכבת שוקולד גנאש. מדובר במתכון פשוט מאוד, שכל אחד יכול להכין לפיו את הקינוח הזה. אפשר להכינו בתבנית מרובעת ולחתוך לקוביות קטנטנות, לרצועות או לשבור בידיים. בחרתי להכינו בתבנית כיכר, שאותה ריפדתי בנייר אפייה. השארתי קצות נייר משני הצדדים, כך אפשר לחלץ את העוגה בקלילות ואז לחתוך אותה לפסים. שימו לב, יש להדק היטב לתבנית את השכבות, אחרת הן תתפרקנה בעת השליפה מהתבנית.

המתכון השלישי הוא להכנת עוגת שוקולד וקציפת לוז. זו אחת העוגות הכי טעימות שהכנתי, והייתי מסוגלת להכינה שוב ושוב, אם לא היה צריך להתחשב בכמות הקלוריות. אבל כשילדיי מגיעים לשבת, אני לא חושבת על קלוריות, רק איך לפנק אותם. שבת שלום.

למתכונים נוספים היכנסו לאתר של פסקל

עוגת טירמיסו קלילה

החומרים (לתבנית מרובעת בגודל 24 ס״מ):

לבסיס:

• 2 כוסות קפה נמס מומס במים רותחים
• ½ כוס ליקר קפה (או כפית תמצית וניל משובחת)
• 2 חבילות בישקוטים (עוגיות לשונות חתול)

לקרם:

• 2 גביעים (500 גרם) גבינת מסקרפונה
• 2 מכלים (500 מ״ל) שמנת מתוקה 38%
• 1 כוס (120 גרם) אבקת סוכר
• 2 כפיות תמצית וניל משובחת

לעיטור:

• 1 גביע (250 גרם) גבינת מסקרפונה
• 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה 38%
• ½ כוס (60 גרם) אבקת סוכר
• 1 כפית תמצית וניל משובחת

לבזיקה:

• 1־2 כפות אבקת קקאו (לא הכרחי) 

אופן ההכנה:

מערבבים בקערה בינונית את הקפה עם ליקר הקפה ומצננים. טובלים את הבישקוטים בקפה המתובל ומסדרים אותם בשכבה אחידה בבסיס התבנית.

הכנת הקרם: בקערת מערבל חשמלי עם בלון הקצפה מניחים את גבינת המסקרפונה, השמנת המתוקה, אבקת הסוכר ותמצית הווניל. מערבלים במהירות אטית עד לאיחוד החומרים. מגבירים את המהירות למהירות גבוהה ומקציפים עד לקבלת קרם יציב. מצפים את הבישקוטים במחצית מהקרם ובעזרת מרית מיישרים לשכבה אחידה.

מסדרים על הקרם שכבה נוספת של בישקוטים טבולים בקפה ומצפים במחצית השנייה של הקרם. מיישרים לשכבה אחידה, מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר ל־4־5 שעות או ללילה שלם. 

הכנת התערובת לעיטור: מניחים בקערת מערבל חשמלי עם בלון הקצפה את המסקרפונה, השמנת המתוקה, אבקת הסוכר ותמצית הווניל. מערבלים במהירות אטית עד לאיחוד החומרים. מגבירים את המהירות למהירות גבוהה ומקציפים עד לקבלת קרם יציב. מעבירים את הקרם לשק זילוף עם פייה חלקה ומזלפים חצאי כדור על פני העוגה. מפדרים מעל באבקת קקאו ושומרים במקרר עד להגשה.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעה (לא כולל זמני הקירור)  
סוג המנה: חלבית

עוגת טירמיסו (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגת טירמיסו (צילום: פסקל פרץ-רובין)

חטיף פצפוצי אורז ושוקולד 

החומרים (ל־15־18 יחידות):

לבסיס:

• 200 גרם שוקולד מריר איכותי שבור לקוביות 
• 5 כפות שמן קוקוס או קנולה או 60 גרם (3 כפות) טחינה גולמית או חמאת בוטנים טבעית
• 1 כפית ליקר קפה או אחר
• 150 גרם (3 כוסות) פצפוצי אורז 

לציפוי הגנאש: 

• 200 גרם שוקולד מריר חתוך לקוביות 
• 200 מ"ל שמנת מתוקה או שמנת צמחית או קצפת צמחית 21%

לעיטור:

• 50 גרם שוקולד לבן מומס

אופן ההכנה: 

מרפדים בנייר אפייה תבנית מרובעת 20X20 ס"מ או מלבנית 20X30 ס"מ או תבנית כיכר. משאירים נייר שיגלוש מחוץ לתבנית. מניחים בקערה את השוקולד והשמן וממיסים במיקרוגל בפולסים קצרים. מערבבים עד להמסה חלקה. מוסיפים את הליקר ופצפוצי האורז. מערבבים היטב עד שהשוקולד יצפה את הפצפוצים.  מעבירים את התערובת לתבנית ומשטחים ליצירת שכבה אחידה, תוך הידוק. מכסים בניילון נצמד ומעבירים לחצי שעה למקפיא, להתייצבות. 

לציפוי הגנאש: מניחים את השוקולד והשמנת בקערה וממיסים במיקרוגל במספר פולסים קצרים. מערבבים.  יוצקים על פצפוצי האורז את הגנאש ומשטחים לשכבה אחידה. מכסים את התבנית בניילון נצמד ומחזירים למקרר להתייצבות למשך שעתיים וחצי־שלוש.

לעיטור: מכניסים את השוקולד המומס לשקית זילוף קטנה, יוצרים נקב קטן בקצה ומזלפים פסים קטנים על פני הפצפוצים. נוטלים קיסם ומושכים פסים אלכסוניים. לפני ההגשה חותכים ריבועים או פסים. החטיפים נשמרים בכלי סגור במקפיא עד חודש.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כארבע שעות, כולל זמני הקפאה וקירור 
סוג המנה: חלבית

חטיף פצפוצי אורז ושוקולד  (צילום: פסקל פרץ-רובין)
חטיף פצפוצי אורז ושוקולד  (צילום: פסקל פרץ-רובין)

עוגת שוקולד וקציפת לוז

החומרים (לתבנית קפיצית בקוטר 24 או 26 ס"מ):

לתחתית השוקולד:

• 300 גרם שוקולד מריר
• 150 גרם חמאה חתוכה
• 1 כוס סוכר דמררה
• 5 חלבונים (מביצים גדולות)
• 8 חלמונים (מביצים גדולות. בסך הכל יש בעוגה 8 ביצים)
• 1 כף אבקת קפה נמס
• 1 כף ליקר שוקולד מריר
• ¼ כפית מלח

לקציפת אגוזי לוז:

• 3 חלבונים (מביצים גדולות)
• ⅓ כוס סוכר
• 2 טיפות מיץ לימון
• קורט מלח
• 100 גרם שוקולד מריר קצוץ גס
• 100 גרם אגוזי לוז קלויים, קלופים וקצוצים גס
• 2 כפיות עמילן תירס (קורנפלור) או קמח תפוחי אדמה

לעיטור:

• 2 כפות אבקת קקאו מנופה
• 2 כפות שוקולד מגורר
• מעט אגוזי לוז קצוצים

אופן ההכנה: 

לתחתית השוקולד: ממיסים במיקרוגל את השוקולד (אפשר להניח את השוקולד בסיר קטן ולהמס מעל סיר ובו מים רותחים). במערבל חשמלי מקציפים את חמשת החלבונים במהירות גבוהה, עד לקבלת קצף יציב. מעבירים לקערה. מקציפים את החמאה ומוסיפים בהדרגה את הסוכר ושמונת החלמונים. מנמיכים את המהירות ומוסיפים בהדרגה את השוקולד המומס, אבקת הקפה הנמס, הליקר והמלח. מערבלים לתערובת אחידה.

מוסיפים רבע מכמות קצף החלבונים לתערובת השוקולד ומקפלים. מוסיפים את הקצף הנותר ומקפלים עד לקבלת תערובת אחידה. מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים את הדפנות. מעבירים את התערובת אל התבנית ומשטחים. בתנור שחומם מראש לחום נמוך־בינוני (170 מעלות) אופים במשך כ־20 דקות. מעלים את החום ל־180 מעלות וממשיכים לאפות עוד 10־15 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא לח. שימו לב: פני העוגה נסדקים ויש תחושה שהיא אינה מוכנה עדיין, אך יש להוציא אותה מהתנור כדי שלא תתייבש.

לקציפת אגוזי הלוז: מניחים את שלושת החלבונים בקערת מערבל חשמלי נקייה ומקציפים במהירות גבוהה. כאשר נוצר קצף מוסיפים באטיות ובהדרגה את הסוכר, מיץ הלימון והמלח. ממשיכים להקציף עד לקבלת קצף יציב. מבליעים בבלילה את השוקולד הקצוץ, אגוזי הלוז והקורנפלור, עד לקבלת תערובת אחידה. משטחים את הקציפה על העוגה המוכנה ומחזירים לאפייה ל־15־20 דקות, או עד שהקציפה מתייצבת ותופחת. מצננים. מוציאים את העוגה מהתבנית. מערבבים את אבקת הקקאו והשוקולד ובוזקים על פני העוגה והדפנות. מעטרים במעט אגוזי לוז קצוצים.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה 
סוג המנה: חלבית 

עוגת שוקולד וקציפת לוז (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגת שוקולד וקציפת לוז (צילום: פסקל פרץ-רובין)

טיפסקל:

  • אפשר להוסיף לתערובת שקדים או אגוזי לוז או פיסטוקים או אגוזי מלך או מעט פירות מיובשים קצוצים. 
  • לפני ההקפאה, במקום זילוף של שוקולד לבן אפשר לעטר בברס, בתלתלי קוקוס או בסוכריות צבעוניות. 
  • אפשר להחליף את השמן בחמאת שקדים או בחמאת קשיו.