אני אוהבת פרג. בעצם, אני ממש משוגעת על פרג. זהו, שחררתי. לכן מעולם לא חיכיתי לחג פורים על מנת להכין עם זרעי הפרג מטעמים שונים. זרעי הפרג מככבים במטבח שלי לאורך כל השנה ומוסתרים היטב במקפיא על מנת לשמור על טעמם. ברור לי שלא כולם אוהבים פרג, שהוא מסוג המאכלים שהקשר עמם אינו נבנה על סמך המפגש הראשון בלבד. למה הכוונה? אם טעמתם מאכל המכיל פרג שלא הוכן בדרך הנכונה, או שטעמו היה מריר מעט ולא ערב לחך, רוב הסיכויים שבעתיד תתרחקו מהגרגירים השחורים הללו ולא תטעמו שום דבר שמכיל אותם.

אבל, וזהו אבל גדול, אם ההתנסות שלכם הייתה חיובית – אתם בוודאי תהפכו למכורים למטעמים המכילים את גרגירי הפרג הנפלאים. במילים אחרות, אם לא אהבתם את הפרג בפעם הראשונה רצוי וכדאי מאוד לתת לגרגירים הנפלאים האלה הזדמנות נוספת, ואולי בתור התחלה על ידי הכנת מטעמים המכילים כמויות קטנות של גרגירי פרג, כמו במתכון של השבוע ללחם המשובץ בגרגירי פרג שמובא כאן באדיבות הבייקרי “לחם יין” ביהוד. דרגת הקושי היא בינונית, זמן ההכנה: כשעתיים וחצי וסוג המנה הוא פרווה. 

למתכונים נוספים: https://www.pascalpr.co.il/

לחם פרג

החומרים (לשתי כיכרות לחם במשקל 300 גרם כל אחת):

לתערובת הפרג:

  • 60 גרם גרעיני חמניות (½ כוס) 
  • 60 גרם פרג שלם (7 כפות)
  • 50 גרם מים (¼ כוס)

לבלילת השמרים:

  • 1 כף שמרים יבשים
  • 1 כוס מים
  • 280 גרם קמח לחם מנופה (2 כוסות)
  • 80 גרם קמח מלא מנופה (½ כוס)
  • 1 כף סילאן טבעי
  • 1 כף שמן זית
  • 50 גרם מחמצת (אם רוצים)
  • 1 כפית מלח

אופן ההכנה: 

1. משרים את גרעיני החמנייה והפרג במים במשך חצי שעה. בקערית נפרדת מערבבים את המים עם השמרים.

2. בקערת מערבל חשמלי עם וו גיטרה שמים את הקמחים, מוסיפים את גרעיני החמניות והפרג על נוזליהם, הסילאן, שמן הזית ומתחילים ללוש. מוסיפים את השמרים המומסים במים והמחמצת (אם רוצים) וממשיכים ללוש במהירות בינונית-נמוכה כ־5 דקות, מוסיפים את המלח וממשיכים ללוש עד לקבלת בצק אחיד. 

3. מכסים את הבצק במגבת, מניחים במקום חמים ומתפיחים כשעה עד שהבצק מכפיל את נפחו. מחלקים את הבצק התפוח לשתי חתיכות במשקל של כ־300 גרם כל אחת, ויוצרים צורת לחם.

4. בעזרת מטלית רטובה מעט או מברשת מרטיבים את כיכרות הלחם מכל הכיוונים. מפזרים את גרגירי הפרג לעיטור על מגש ומגלגלים עליהם את כיכרות הלחם, כך שהן יקבלו ציפוי שיכסה אותן בשכבת גרגירי פרג. במידת הצורך ניתן להוסיף עוד גרגירים.

5. מניחים את הכיכרות בתבנית מקומחת היטב, בעזרת סכין יוצרים 3־2 חריצים אלכסוניים. מניחים בצד, מתפיחים במשך חצי שעה נוספת. אופים במשך כ־30 דקות בתנור שחומם מראש ל־240 מעלות.

טיפסקל

  • ניתן לשלב פרג במתכונים שונים. במתכונים לעוגות פרג עשירות מפחיתים מכמות הקמח ומוסיפים פרג.
  • כשקונים פרג טחון יש להקפיד לבדוק את תאריך התפוגה. פרג טחון מתקלקל מהר וטעמו הופך להיות מריר ולא טוב באפייה, לכן חשוב מאוד לקנות גרגירי פרג שלמים אם לא מתכוונים להשתמש בהם מיד, ורק לקראת השימוש טוחנים אותם דק.
  • רצוי לאחסן את הפרג במקום קריר ויבש השומר על איכותו. אני מקפידה לאחסן במקרר או במקפיא.