אינני זוכרת מתי דילגתי על הכנת עוגה לשבת, אם בכלל. באמת, לא משנה כמה אני עסוקה, עייפה או דחוקה בזמן, תמיד, אבל תמיד, אקפיד שיהיה משהו מתוק ומיוחד לשבת. מבחינתי עוגה כזו היא סוג של עוגן, שמעניק רוגע אחרי התזזית של כל השבוע.
כאשר הזמן והכוחות עומדים לרשותי, העוגות בדרך כלל יהיו מושקעות ומורכבות. אולם כאשר זמני קצר ואני עייפה, העוגות שבהן אבחר יהיו מהירות הכנה. עוגות "קערה וכף", כמו שאני מכנה אותן או בשם שכולם מכירים - עוגות בחושות. וכאשר אני לא מעוניינת להפעיל את התנור, יככבו אצלי העוגות הקרות. לא משנה מה תהיה הבחירה, תמיד תהיה הקפדה על נראות העוגות, מה שמניב תוצאה סוחטת מחמאות.
השבוע הגיעו אליי כמה בקשות להכנת מתוקים לשבת שאינם דורשים זמן הכנה ממושך ועשייתם אינה מורכבת. "בבקשה לא עוד מתכון להכנת בצק שמרים שמזוהה עם ניחוחות השבת", כתבה לי אחת הקוראות. "אם אפשר משהו מהיר ומאוד טעים וגם יפה".
וכרגיל, אני משתדלת לענות לכולם. החלטתי לשלוף את הניסיון והידע ולהביא בפניכם את הפתרון האישי שלי לשעת דחק, כאשר רוצים משהו מתוק מתוצרת בית, ואין חשק לעמוד במטבח במשך שעות.
הפתרונות שלי כוללים מגוון עוגות בחושות ועוגות טורט וגם פאי אישי, שלהכנתו אני משתמשת בבצקים קפואים, שמקצרים מאוד את זמן השהייה במטבח. אני מצטיידת מראש בבצק עלים, בצק פריך, שמרים, פילו ואחרים, שמאוחסנים במקררים במרכולים.
אחרי שמפשירים את הבצק הנבחר, מרפדים תבניות בבצק וממלאים במלית רצויה, והופ - לאפייה. אפשר גם לפרוש את הבצקים על משטח עבודה ולמרוח אותם במלית מתוקה, לגלגל או לעצב לצורה הרצויה ולאפות.
מלבד הבצקים הקפואים תמצאו על המדפים גם בצקים אפויים, אשר מקצרים את זמן האפייה. אני מעדיפה את השכבות הדקות של בצק תופין ושכבות בצק עלים. בשימוש עם הבצקים הללו, כל מה שנותר לנו לעשות הוא להכין את המלית: בוחרים קרם עשיר ומתוק, מורחים אותו על השכבות האפויות ולסיום מעטרים בציפוי או בפרי. מריבועים גדולים של בצק עלים אפוי אפשר, למשל, להכין במהירות בזק עוגת קרם שניט, הידועה גם כ"עוגת נפוליאון".
וכמובן, אצלי במקפיא יהיו תמיד גם תחתיות בצק אפויות להכנת פאי (טארטלט) שבהן עשיתי שימוש השבוע.
אז לכל מי שביקש ממני מתכונים למתוקים מהירי הכנה, אני מציעה להכין פאי, שזמן הכנתו לא עולה על חצי שעה. תמצאו כאן שלושה מתכונים שונים שלצורך הכנתם השתמשתי בקלתיות מוכנות. בחרתי שלוש מליות שונות - בחרו את זו שמתאימה לטעמכם. לצורך ההכנה השתמשתי בענבים ובשזיפים, שהיו זמינים בשווקים. אתם מוזמנים להחליף את הפירות בכל פרי אחר שזמין בעונה.