בחג הפסח רבים דואגים לארוחת חג עשירה ומגוונת, שבדרך כלל מורכבת מתחליפים המיועדים לחג המצות. ועם זאת, חשבנו לעצמנו שלא חסרות מנות מושקעות וטעימות, שעשויות להתאים גם לשאר ימות השנה ואיננן מכילות אפילו מרכיב אחד שאינו כשר לחג. דף המתכונים @israeli_kitchen סידר עבורנו ארוחה הבנויה משלוש מנות - ראשונה, עיקרית וקינוח, שיעשו לכם ולאורחים שלכם את ליל הסדר הכי טעים ומקורי. 

מנה ראשונה: ארטישוק בסגנון רומאי (Carciofi alla Romana) - מאת רונית טברון 

ארטישוק רומאי (צילום: רונית טברון, באדיבות ישראלי קיטשן)
ארטישוק רומאי (צילום: רונית טברון, באדיבות ישראלי קיטשן)

חומרי הגלם:

  • קערה עם מים
  • 2 לימונים 
  • 10 ארטישוקים טריים
  • כוס פטרוזיליה קצוצה
  • 1/2 כוס נענע טרייה קצוצה
  • 10 שיני שום קצוצות דק
  • 2/3 כוס שמן זית כתית + 1/3 להגשה
  • 1 כוס יין לבן יבש
  • 1 כוס מים

אופן ההכנה:

  • סוחטים את הלימונים, מוסיפים את המיץ וחצאי הלימון לקערת המים
  • בעזרת סכין חדה, חותכים את ראש התפרחת, מנקים את העלים החיצוניים הקשים עד לחשיפת העלים הפנימיים הרכים, שאותם נרצה להשאיר. פותחים את התפרחת בעזרת כף פריזאית מנקים את הליבה השעירה של הארטישוק
  • מקצרים את הגבעול ומקלפים אותו
  • טובלים את הארטישוק בקערת מי הלימון
  • חוזרים על הפעולה עם כל הראשים
  • קוצצים את עשבי התיבול והשום, מאחדים לתערובת אחידה, מוסיפים מלח ופלפל
  • ממלאים את חלל לבבות ארטישוק בעשבי התיבול, מורחים אותם בתערובת גם מבחוץ, ממליחים ומפלפלים
  • בסיר סוטאז' של roso (להשיג ברשת קוק אנד בייק): יוצקים שמן זית, מים ויין
  • מסדרים את הארטישוק כשהגבעולים מזדקרים כלפי מעלה ומרתיחים
  • מכסים את הארטישוקים עם נייר אפייה, מכסים את הסיר ומבשלים על אש נמוכה כ-30 דקות
  • בודקים בעזרת סכין שהארטישוק רך. במידה ולא, ממשיכים בבישול עד לריכוך
  • מעבירים לצלחת הגשה עם נוזלי הבישול, מזלפים מעל שמן זית, ממליחים ומפלפלים, מעטרים בפטרוזיליה ובנענע טריים
  • מגישים חם או פושר

מנה עיקרית: מניפת חציל ובשר - מאת רז פרטוש

מניפת חצילים ובשר (צילום: רז פרטוש, באדיבות ישראלי קיטשן)

חומרי גלם:

  • 2 חצילים
  • 1/2 קילו בשר טחון
  • 1  בצל לבן
  • חצי צרור פטרוזיליה
  • 1  שן שום
  • 50  גרם ערמונים קלופים משקית
  • 1/2  כפית פלפל שחור גרוס תבליני מימון (גם יתר התבלינים)
  • 3/4  כפית מלח של תבליני מימון
  • 1  כף שטוחה פפריקה מתוקה
  • 1/2  כף שטוחה כמון
  • 1/2  כפית בהרט
  • 3  כפות שמן זית

לרוטב:

  • 1/4  כוס שמן זית (חד פעמי קר)
  • 2  כפות פפריקה מתוקה
  • 1/2  כף כמון
  • 3/4  כפית שטוחה מלח
  • 1/4  כפית פלפל שחור גרוס
  • 1  כף סילאן
  • 1  כף כורכום של תבליני מימון
  • 5  שיני שום
  • 3  כפות גדושות רסק עגבניות
  • מיץ מחצי לימון
  • 2-3  מקלות קינמון (לפי הטעם) של תבליני מימון
  • 3  כוסות מים (חד פעמי קר)

אופן ההכנה:

  • בקערה מניחים בשר טחון, כותשים שום, קוצצים דק פטרוזיליה, ערמונים ובצל ומוסיפים. מתבלים לפי הכמויות הרשומות ומוסיפים שמן זית. מערבבים עד איחוד ומניחים בצד ל15-20 דקות מנוחה
  • פורסים את החצילים לפרוסות של בערך 1/2 ס״מ אך לא עד הקצה (כך שיישארו מחוברות לתחתית החציל) וממלאים בין פרוסה לפרוסה שכבת בשר יפה אבל לא מוגזמת שהחציל יישאר שלם
  • מחממים סיר נמוך ורחב על אש בינונית, בוזקים שמן זית ומפזרים תבלינים, מטגנים דקה שתיים את התבלינים בשמן ומוסיפים שום כתוש, מיץ לימון וסילאן
  • לאחר טיגון קצר, מוסיפים מקלות קינמון, רסק ומים
  • מבשלים מספר דקות ומכניסים את החצילים
  • מכסים בנייר כסף ומכניסים לתנור שחומם מראש על חום 170 טורבו לשעה של אפייה, מדי 20 דק פותחים ומרטיבים מעט את החציל ברוטב
  • אחרי 60 דקות מוציאים מהתנור ומתענגים

קינוח: טריקולד פרווה - מאת יעל דאבי

טריקולד פרווה מיוחד לפסח (צילום: יעל דאבי, באדיבות ישראלי קיטשן)

חומרי גלם: (ל-4 כוסות בנפח 250 מ״ל)

  • למוס מריר:
    130 גרם (שלושת רבעי כוס פחות 2 כפות) שוקולד מריר פרווה, קצוץ
    125 מ״ל + 100 מ״ל (כוס פחות כף) שמנת צמחית
  • למוס חלב:
    160 גרם (שלושת רבעי כוס ועוד כף) שוקולד חלב פרווה, קצוץ
    125 מ״ל + 100 מ״ל (כוס פחות כף) שמנת צמחית
  • למוס לבן:
    170 גרם (שלושת רבעי כוס ועוד 2 כפות) שוקולד חלב פרווה, קצוץ
    125 מ״ל + 100 מ״ל (כוס פחות כף) שמנת צמחית
  • לקישוט:
    כף פולי קקאו גרוסים
    כף שבבי שוקולד מיקס

אופן ההכנה:

  • ממסים את שלושת סוגי השוקולד במיקרו, בפולסים של 30 שניות, עם ערבוב בין לבין, עד להמסה מוחלטת
  • מרתיחים את ה-125 גרם של השמנת הצמחית של כל מוס בנפרד עד לסף רתיחה, שופכים מיד על כל שוקולד ומערבבים לקבלת קרם אחיד ומבריק
  • מצננים במקרר למשך 20 דקות
  • מקציפים את שאר השמנת הצמחית (100 מ״ל) של כל מוס בנפרד, עד לקבלת קצפת יציבה. מעבירים לכל קרם את השמנת שלו ומקפלים בעדינות רק עד לקבלת מוס אחיד
  • מסדרים את כוסות הקינוח על מגש מאפינס הפוך, כמתואר בסרטון. בעזרת כפית מניחים את המוס המריר בתחתית הכוסות, כך שהוא נוטה הצדה באלכסון
  • מעבירים למקפיא ל-20 דקות, מוציאים, הופכים את כיוון הכוסות ומניחים את מוס החלב באותו האופן - מקפיאים שוב ל-20 דקות.
  • מוצאים את הכוסות ומעמידים אותן על משטח ישר ומניחים את המוס הלבן עד לסף הכוס ומישירים עם פלטה.
  • מפזרים פולי קקאו ושבבי שוקולד ומקפיאים שוב, הפעם לשעה. מגישים קר.