עוד פחות משבועיים נתרכז כולנו סביב שולחן ליל הסדר, נקיף את עצמנו במשפחה או חברים קרובים ונחגוג את חג הפסח - שכבר במשך השנתיים האחרונות נאלצנו לציין באופן מצומצם. הפעם, כדי ששולחן החג יהיה מלא במטעמים ובמנות שונות ומגוונות שידברו לחך של כל המסובין, דף האינסטגרם הפופולרי "ישראלי קיטשן", המאגד בתוכו את הבלוגרים הכי מצליחים ברשת, ריכז עבורנו כמה מתכונים כשרים וחגיגיים שיקפיצו את הארוחה בכמה רמות. 

שוק אווז הדרי וארומטי - סבתה של בלוגרית האוכל בר פיירמן נהגה להכין בכל חג מתכון מנצח של עוף בהדרים עם המון עשבי תיבול. בר, שסבתה חקוקה עמוק בלבה, לקחה את המתכון שעליו גדלה, החליפה את העוף בשוק אווז והוסיפה כל מיני הפתעות:

חומרי הגלם:

  • שוקי אווז
  • רוזמרין ותימין
  • בצל סגול
  • בצל לבן
  • בצלי שאלוט
  • ראש שום שלם
  • גזר צבעוני/בטטה 

לרוטב:

  • 2 תפוזים - אחד למיץ והשני פרוס
  • כוס יין אדום
  • כפית חרדל גרגירים
  • 2 כפות סילאן
  • כף רכז רימונים
  • כף לימון סחוט
  • צ׳ילי פלייקס
  • 2 פרוסות ג׳ינג'ר
  • כף סוכר חום
  • פלפל לבן
  • מלח 

אופן ההכנה:

  • שוטפים היטב את השוקיים במים ומייבשים אותם לגמרי.
  • בסיר סוטאז׳ רחב צורבים את השוקיים עם מעט שמן זית עד להשחמה יפה משני הצדדים.
  • לאחר מכן צורבים עד להשחמה את הגזרים/בטטות ואת הבצלים - את השאלוט משאירים שלמים ואת הבצלים הסגולים חותכים לטבעות רחבות.
  • בינתיים מכינים את הטאג׳ין ((אני השתמשתי בסיר של GALA) - שמים בתחתית מצע של עשבי תיבול טריים ומעל נייר אפייה.
  • מניחים את שוקיי האווז מלמעלה. מסדרים את הבצלים והגזרים/בטטות מסביב לשוקיים. שמים במרכז הסיר ראש שום שלם פתוח מלמעלה.
  • בקערה מערבבים את כל מרכיבי הרוטב ושופכים מעל האווז ומפזרים פלחי תפוז מעל הכל.
  • סוגרים את הטאג׳ין ומעבירים לתנור למשך שעה וחצי-שעתיים.
  • בודקים שהאווז התרכך ומחזירים את הטאג׳ין לתנור ללא מכסה למשך 10 דקות על מנת שהאווז יקבל צבע שחום ויפה.

שוק אווז הדרי של בר פיירמן (צילום: באדיבות ישראלי קיטשן)
שוק אווז הדרי של בר פיירמן (צילום: באדיבות ישראלי קיטשן)

סיר ממתקים - שזיפים ומשמשים מיובשים ממולאים בשר, על מצע של בשר מקורמל, המתכון של בלוגר האוכל חן פרץ:

חומרי גלם לתערובת הבשר:

  • 1/2 קילו בשר צלעות טחון
  • 1/4 צרור כוסברה קצוצה
  • 1/4 צרור פטרוזיליה קצוצה
  • בצל מגורד דק
  • 3 כפות שמן זית
  • כפית מלח
  • כפית מלאה בהרט
  • כפית שטוחה כורכום
  • 1/2 כפית פלפל שחור
  • לעבד לתערובת אחיד
  • אני משתמש בסיר סוטאז' 28 ליטר מדגם roso (להשיג ברשת קוק אנד בייק)

נצטרך גם:

  • משמשים מיובשים
  • שזיפים מיובשים ללא גלעין

אופן ההכנה:

  • לפרוס 5 בצלים דק ולהשחים אותם בסיר עם שמן זית.
  • כשהבצל מושחם מוסיפים: כף סוכר חום כהה, כפית כורכום, מעט פלפל שחור, 3 מקלות קינמון, 1/3 כוס סילאן/ דבש.
  • מערבבים הכל עד קבלת מרקם של ריבת בצל.
  • ממלאים שזיפים ומשמשים בבשר, מסדרים בסיר במעגלים, יוצקים 1/4 כוס מים, מפזרים כמה חצאי אגוזי מלך ומבשלים עד צמצום נוזלים והשחמה, ניתן להכניס לתנור ל- 10 דקות לצלייה לפני הגשה.

סיר ממתקים של הבלוגר חן פרץ (צילום: באדיבות ישראלי קיטשן)
סיר ממתקים של הבלוגר חן פרץ (צילום: באדיבות ישראלי קיטשן)

קציצות דגים ברוטב מרוקאי - מהמתכון של הבלוגר רן חליוה

חומרי גלם: 

  • קילו דג לבן קצוץ גס (מוסר/בורי)
  • 2 צרורות כוסברה
  • פטרוזיליה
  • 2 עגבניות קלופות חתוכות לקוביות
  • גרידת לימון מלימון אחד
  • קמח מצה  
  • 4-5 תפוחי אדמה קלופים
  • 2 גמבה (או פלפל שושקה)
  • גזר פרוס למקלונים בערך באורך 3 סמ ועובי סנטימטר
  • צרור בצל ירוק
  • שיני שום קלופות מראש שלם  
  • פלפלים יבשים (2 מתוקים/ 2 חריפים)
  • כף גדושה מאוד אריסה
  • כף גדושה מאוד לימון כבוש
  • כוס מים
  • כף פפריקה מעושנת -  אני משתמש רק בתבליני מימון האיכותיים
  • כף פפריקה חריפה
  • כף פפריקה מתוקה
  • כפית כמון
  • כפית וחצי כורכום
  • כף סוכר
  • 12 שערות זעפרן
  • חצי כף מלח  
  • שמן קנולה
  • אופציונלי: זרעי כוסברה, כמון ושומר כתושים – 3 כפות 

אופן הכנת הקציצות:

  • מניחים בקערה גדולה - קילו דג קצוץ גס, 5 ענפי פטרוזיליה קצוצה, 5 ענפי כוסברה קצוצה, גרידה מלימון אחד, 3/4 כוס קמח מצה , מלח (בנדיבות), פלפל, מעט כמון וכורכום (אפשר להוסיף 2 כפות  - זרעי כוסברה, כמון, שומר כתושים).
  • קוצצים את החלק הלבן של הבצל הירוק, ומטגנים עם מעט שמן זית עד הזהבה, ומוסיפים לקערה.
  • קוצצים את החלק הירוק ומוסיפים לקערה (חצי כוס).
  • מערבבים הכל ומועכים עם הידיים כדי שתיווצר עיסה דביקה.
  • מכניסים למקרר לשעה.
  • לאחר מכן מבשלים בסיר קטן את מקלוני הגזר עם 2 כוסות מים, מיץ מחצי לימון, חצי כף מלח, חצי כף סוכר.
  • מבשלים עד הרתחה, ומורידים לאש נמוכה.
  • מבשלים 25 דק עד שהגזר רך אך לא מדיי.
  • לא שופכים את הנוזל שבסיר!!
  • קולפים את תפוחי האדמה, ומבשלים בשפע מי מלח עם 12 שערות הזעפרן, בערך חצי שעה עד ריכוך.
  • מצננים וחותכים לרוחב כל תפוח אדמה לחצי. 

אופן הכנת הרוטב:

  • מזלפים רבע כוס שמן לסיר, מניחים בו את רצועות הגמבה, מדליקים אש נמוכה ומבשלים 10 דק עד שהפלפל נראה רך. מגבירים את לאש בינונית, מוסיפים את מקלוני הגזר ומטגנים 5 דקות.
  • מפנים את מרכז הסיר ומניחים בו: כף סוכר, כף אריסה, כף לימון כבוש, כף פפריקה מתוקה ומערבבים הכל.
  • מוסיפים את שיני השום הקלופות, העגבניות הקצוצות, תפוחי האדמה והפלפלים היבשים (חוצים אותם לחצי).
  • מוסיפים את הנוזל שבשלנו בו את הגזר, ועוד כוס מים.
  • מוסיפים צרור כוסברה קצוצה.
  • בקערה קטנה מערבבים היטב 3/4 כוס שמן קנולה, כף פפריקה חריפה, כף פפריקה מעושנת וחצי כף מלח ושופכים לסיר בתנועה מעגלית, שיגיע לכל האזורים.
  • מבשלים עד הרתחה, מורידים לאש בינונית ומבשלים עם מכסה סגור 20 דק' בערך.
  • מדי פעם מערבבים ומשקשים את הסיר.  

חוזרים לקציצות:

  • מוציאים את המסה מהמקרר, מורחים מעט שמן על הידיים, ומכדררים קציצות בגודל של קצת יותר מכדור פינגפונג.
  • מחממים שמן עמוק במחבת.
  • מניחים קמח מצה בקערה, מצפים את הקציצות בקמח, וכשהשמן חם מניחים במחבת ומטגנים. כשהקציצות זהובות מוציאים למסננת (עדיף) או משטח עם נייר סופג.
  • את הקציצות מוסיפים לרוטב רק 5 דקות לפני שמגישים לשולחן.
  • דואגים שהרוטב יעטוף אותן מכל הצדדים. 

צילחות:

  • בכל קערה (רחבה) שמים 2-3 קציצות, 2 תפוחי אדמה, מעט פלפים ושום.
  • זולפים 3-4 כפות של רוטב.
  • מזלפים מעט לימון על כל המנה (חובה!!) מפזרים עלי כוסברה ומגישים.