השבוע הזדמן לי לבקר באחת מהחנויות לממכר חומרי גלם לאפייה. מהרגע הראשון שבו נכנסתי לחנות, הלב התרחב למראה המבחר, השפע והעושר הגדול על המדפים.
אחרי שנים של אפייה, כתיבה והוצאה לאור של ספרי אפייה, מחמם את לבי לראות את ההתפתחות שחלה בתחום. לשמחתי, כיום כל אופה חובב, ולא רק קונדיטורים מקצועיים, יכול להשיג בחנויות חומרי גלם מיוחדים, בהם מוצרי אפייה אשר פעם הייתי חולמת שיגיעו ארצה, כאלה שבכל גיחה לחו"ל נדחסו למזוודה נוספת. וכן ממרחים, אבקות ומייצבים, שמקילים על העבודה.
גם אגף הבצקים המוכנים קיבל חיזוק, וכיום אפשר למצוא בצקי עלים מוכנים ואפויים; שכבות תופין בגדלים שונים, שלהם אפשר לצוות קרם, סירופים או מליות עם פירות; משטחים של קצפיות שמקצרים את זמן הקצפת המרנג וייבושו בתנור; ושפע של קלתיות בצק פריך לעוגות ולטרטלטים.
מכל השפע שקיים על המדפים, בחרתי שלושה בצקים מוכנים והחלטתי להכין בעזרתם את העוגות המתאימות להם. בתוך כשעתיים הונחו על השיש במטבחי שלוש עוגות רושם, ומיד הוכנסו למקרר. התחלתי עם קלתית מוכנה של בצק פריך. התלבטתי אם להכין פאי פקאן ובסוף בחרתי להכין את פאי השוקולד שלי. הפעם השתמשתי בקלתית מוכנה, הוספתי את עיסת השוקולד, אפיתי וציפיתי בציפוי שוקולד, שעליו הנחתי תלוליות קצפת וניל - שלא יחסר.
המתכון השני שאותו בחרתי להכין הוא לעוגת נפוליאון (קרם שניט), בעזרת מארז של שלוש שכבות בצק עלים לא גדולות במיוחד. הן קיבלו בחום וברכות קרם וניל אוורירי נפלא שהכנתי, ועל כל הטוב הזה בזקתי בנדיבות אבקת סוכר. ולבסוף, מארז של תחתיות מרנג - קצפיות מוכנות - שחלקן נשברו בתוך המארז, והולידו את הרעיון להכין מהן קינוח של פבלובה מפורקת. כך, בין שכבות מרנג ושברי מרנג זילפתי קרם וניל, עיטרתי בפירות והגשתי לשולחן.
הבצקים הקנויים הניבו תוצאות מפתיעות וסחטו מחמאות, מה שמלמד שלפעמים לא חייבים להכין הכל לבד, וקצת עזרה לא תזיק. חשבתי לדלג על המתכון להכנת בצקים, אך ברגע האחרון החלטתי לצרפו בכל זאת עבור אלו שיש להם זמן להכין את העוגה מההתחלה ועד הסוף, בלי עזרה. אתם מוזמנים להחליט מתי תשתמשו בגרסה המקוצרת ומתי בגרסה השלמה.
פאי שוקולד מפנק
מניחים נייר אפייה על הבצק ומפזרים שכבה של שעועית (לקבלת משטח אחיד ללא בועות אוויר). בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים 15־20 דקות, עד להזהבה. מוציאים על רשת ומצננים.
נפוליאון / קרם שניט
יוצקים את התערובת לחלב הרותח שנשאר ומערבבים נמרצות תוך כדי בישול על להבה נמוכה. ממשיכים לבשל תוך ערבוב עד להסמכת המסה. מסירים את מקל הווניל. מסירים מהאש ומעבירים לקערה רחבה. מוסיפים את החמאה ומערבבים עד להמסה. מכסים ביריעת ניילון נצמד ומכניסים למקרר לשעה. מניחים את השמנת המתוקה בקערת מערבל חשמלי ומקציפים לקבלת קצפת יציבה וחלקה. מקפלים את הקצפת אל הקרם פטיסייר בפעם־פעמיים, עד לקבלת קציפה אחידה וחלקה.
אם משתמשים בבצק עלים לא אפוי: מרדדים את הבצק על משטח מקומח וחותכים אותו לשלושה חלקים שווים. מניחים חלק אחד בתבנית ועליו מניחים תבנית נוספת, כך שומרים על אפייה אחידה. בתנור שחומם מראש לחום בינוני־גבוה, 190 מעלות, אופים במשך כ־10 דקות או עד להזהבה אחידה. אופים כל חלק בנפרד.