יש מאכלים שלא נדרש יום ספציפי, אירוע מיוחד או חג כדי להכינם. אפשר לשלב אותם בארוחה קלילה ולא מחייבת, או להגישם כפינוק טעים, מלא באהבה לבני המשפחה. בחרתי להציע לכם השבוע שלושה מתכונים כאלו: לחם נאן הודי, לבּנה ועוגת אגוזים וקינמון. 

את הנאן, הלחם ההודי, מכינים על מחבת. להכנתו משתמשים בחומרים בסיסיים: קמח, שמרים, שמן וביצים, בתוספת יוגורט, המקנה לבצק רכות וגמישות נהדרת. מי שביקר בהודו, ראה בוודאי שאת הנאן אופים בטנדורי, תנור אדמה. מותחים קלות את הבצק ומדביקים אותו בזריזות לקירות הפנימיים של התנור. כך מתקבל לחם שתחתיתו פריכה וצדו העליון תפוח ורך. במטבח הביתי נשתמש במחבת. לקבלת תוצאות טובות רצוי להשתמש במחבת כבדה מברזל יצוק. יש לחמם אותה היטב ורק אז להניח את בצק הנאן. לאחר דקה או שתיים הופכים אותו בעדינות על המחבת או אופים על אש גלויה. בתום האפייה מורחים את הלחם בנדיבות בשמן זית ומגישים לצד ממרחים, מטבלים או תבשילי קדירה.  

אפשר להגיש את הנאן עם כדורי לבנה מתובלים תוצרת בית. להכנת הלבנה צריך יוגורט, שמנת חמוצה וחיתול בד פשוט, שאותו אפשר לרכוש בכל חנות למוצרי תינוקות, או מתקן מיוחד להכנת לבנה עם נפה דקיקה וצפופה, שתעשה עבורכם את העבודה. הפעם עיצבתי את הלבנה לכדורים וציפיתי אותם בתבלינים שונים.  

לסיום בחרתי להציע לכם להכין עוגת אגוזים וקינמון בחושה. העוגה הזאת נבחרה לא רק בגלל טעמה הנפלא, אלא גם משום שהכנתה קצרה, פשוטה וללא פעולות מורכבות. די בכמה חומרים בסיסיים, ערבוב ואפייה, וניחוח נפלא עוטף את הבית. אתם יכולים לשנות את סוג האגוזים במלית, ואפשר גם לוותר עליהם מטעמי רגישות. מלית האגוזים בניחוח קינמון נחשפת בעת פריסת העוגה ומקנה לה יופי מיוחד. העוגה מצוינת לכבוד סוף השבוע גם אם זמנכם קצר. רצוי להשתמש בתבנית מעוטרת, היות שסוג התבנית שבה בוחרים מעניקה לעוגה צורה יפה ומושכת. אני ממליצה בחום להכפיל את הכמות, כי העוגה מתחסלת במהירות. 

למתכונים נוספים באתר: https://www.pascalpr.co.il/

לחם נאן הודי

החומרים (ל־8־6 יחידות):
• 2 כפיות שמרים יבשים
• 1 כפית סוכר
• ½ כוס מים
• ¼ כוס שמן קנולה
• ½־¾ כוס יוגורט
• 1 ביצה בגודל L
• 3 כוסות קמח מנופה
• ½ כפית מלח
לטיגון:
• שמן זית
• 4־3 כפות זעתר או אורגנו טרי קצוץ

אופן ההכנה:

מניחים בקערית את השמרים, הסוכר והמים ומערבבים עד לקבלת בלילה חלקה. מכסים ומניחים למשך מספר דקות להתפחה. מוסיפים את השמן, היוגורט והביצה, ומערבבים לבלילה חלקה.

בקערה נפרדת מערבבים את הקמח והמלח. מוסיפים את בלילת השמרים והיוגורט בהדרגה אל הקמח, תוך כדי ערבוב ולישה. לשים היטב בכפות הידיים כשלוש־ארבע דקות, עד לקבלת בצק אחיד וחלק. מכסים ומשהים להתפחה במשך כשעה וחצי. מחלקים את הבצק ל־8־6 חלקים, מעצבים לכדורים בגודל שווה. מרדדים כל כדור בצק לעיגול (בקוטר של פיתה) בעובי אחיד.

יוצקים מעט שמן זית למחבת כבדה ומניחים את הנאן. מוסיפים מעל מעט עלי זעתר או אורגנו טריים קצוצים. ברגע שנוצרות בועות על הנאן, הופכים את הנאן לצדו השני ומטגנים עוד דקה־שתיים. מגישים חם לצד תוספות, ממרחים ומטבלים.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעתיים (כולל זמני התפחה)
סוג המנה: חלבית

לחם נאן הודי (צילום: פסקל פרץ-רובין)
לחם נאן הודי (צילום: פסקל פרץ-רובין)

כדורי לבּנה מתובלים

החומרים (ל־6־8 מנות):

• 750 גרם יוגורט 4% שומן לפחות, עזים או כבשים
• 1 כפית מחוקה מלח
• 1 גביע (200 גרם) שמנת חמוצה
• 1 כפית מיץ לימון סחוט טרי
לעיצוב הכדורים:
• ½ כוס שמן זית
תבלינים לציפוי:
• ½ כוס סומק
• ½ כוס זעתר
• ½ כוס שומשום או אורגנו מיובש
• ½ כוס קצח או שומשום שחור
• ½ כוס פלפל שחור גרוס, לאוהבי החריפות, או פפריקה אדומה מתוקה או חריפה

אופן ההכנה:

יוצקים את היוגורט לקערה רחבה. מוסיפים את המלח, השמנת החמוצה ומיץ הלימון ומערבבים היטב במטרף עד לקבלת מרקם חלק. פורשים חיתול בד על קערה עמוקה נוספת ויוצקים את התערובת. מרימים את ארבעת קצות החיתול וקושרים היטב לברז מעל הכיור. מייצבים מעל לקערה הנתונה בתוך הכיור ונותנים לתערובת להגיר נוזלים במשך 24־18 שעות, תלוי בדרגת הסמיכות הרצויה. מדי פעם אפשר ללחוץ על הבד ולסחוט עוד מנוזלי הגבינה.

מעבירים את הגבינה מהבד לקערה. מורחים את כפות הידיים בשמן. נוטלים מהגבינה ויוצרים כדורים בקוטר 3־2 ס"מ או גדולים יותר, לפי בחירתכם. מדי פעם יש למרוח שמן על כפות הידיים.

מסדרים את כל התבלינים בצלוחיות. מגלגלים את כדורי הלבנה בתבלין הרצוי. מסדרים בצלחת הגשה או בכלי שניתן לסגירה טובה, ושומרים במקרר עד להגשה. אפשר לשמור במקרר מספר ימים.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: חצי שעה ועוד
כ־24 שעות המתנה
סוג המנה: חלבית

כדורי לבנה (צילום: פסקל פרץ-רובין)
כדורי לבנה (צילום: פסקל פרץ-רובין)

עוגת אגוזים וקינמון

החומרים (לסיר פלא בקוטר 24 ס”מ):

למלית:

• ¾ כוס סוכר
• 2 כפות קקאו מנופה
• 3 כפיות קינמון
• ½ כוס אגוזי מלך טחונים
• ½ כוס אגוזי פקאן טחונים
• 2 כפות חמאה מומסת
לבצק:
• 125 גרם חמאה רכה
• 1 כוס סוכר
• 2 ביצים
• ½2 כוסות קמח מנופה
• ½1 כפיות אבקת אפייה
• 1 כפית סודה לשתייה
• קורט מלח
• 15 שקדים טחונים
• ¼1 כוסות שמנת חמוצה או יוגורט
לעיטור:
• ¼ כוס אבקת סוכר

אופן ההכנה:

להכנת המלית: מערבבים בקערה את כל חומרי המלית מלבד החמאה, שאותה מוסיפים בהדרגה עד לקבלת תערובת אחידה.

להכנת הבצק: מערבלים במערבל את החמאה והסוכר עד לקבלת תערובת חלקה, מוסיפים את הביצים בזו אחר זו.
בקערה נפרדת מערבבים את הקמח, אבקת האפייה, הסודה לשתייה, המלח והשקדים. מוסיפים את התערובת אל הבלילה שבקערת המערבל בהדרגה, תוך כדי ערבול. מוסיפים את השמנת או היוגורט ומערבלים לתערובת אחידה.

יוצקים לתבנית מחצית מתערובת הבצק. מסדרים על הבצק את המלית כרצועה במרכז העוגה. יוצקים מעל למלית את שארית תערובת הבצק ומשטחים.

אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) במשך כ־50־60 דקות. מצננים. בוזקים אבקת סוכר.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: שעה וחצי
סוג המנה: חלבית

עוגת אגוזים וקינמון (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגת אגוזים וקינמון (צילום: פסקל פרץ-רובין)