בטח כבר הבנתם שאני משתדלת תמיד להיות יצירתית, אבל אם אני מכינה מאכלים אתניים, אני מקפידה להיות אותנטית ונאמנה למתכונים המקוריים. לפעמים אני מחפשת דרכים קלות וכל מיני פטנטים שיקלו את העבודה במטבח, ומנסה במינימום עבודה ליצור מאכלים עם מקסימום טעם.
כשמפעילים את התנור במטבח ואני רק מתחילה לאפות, הריח הנישא באוויר ממלא את כל בית ועושה את העבודה. עוד לפני שאני מספרת לבני משפחתי מה הכנתי, הם כבר מתייצבים במטבח ומציצים בסקרנות מבעד לדלת התנור השקופה, מנסים לנחש מה התקנתי. השבוע בחרתי שלושה מאכלים לא מסובכים להכנה, שמספרים סיפור על בית ומשפחה.
נתחיל עם קציצות עוף. לא משנה איזה סוג קציצות אני מכינה, הן תמיד מתחסלות במהירות. הקציצות מאוד ורסטיליות, אפשר להחליף את בשר העוף בבקר או בדגים, ולצמחונים אפשר להכינן על בסיס ירקות, קטניות או דגנים. הן נהדרות וטעימות כמו שהן, מיד אחרי הטיגון, אך מצאתי שבכל פעם שאני מכינה להן מצע של ירקות ברוטב, מתקבל סיר עם מאכל שהוא הכי בית ומשפחה, ותמיד נאכל עד תום.
המתכון השני שבחרתי הוא להכנת כיסני גבינה מהמטבח הבלקני, המוכרים בשם בוריקיטס. לבוריקיטס מבחר גרסאות הכנה, כל משפחה והגרסה המועדפת עליה. לרוב השוני הוא בסוג הבצק, שמשפיע על מרקם הכיסנים, על פריכותם ועל אורך חיי המדף שלהם. הבאתי כאן את הגרסה החלבית, אך אפשר להכין מלית על בסיס חצילים או תפוחי אדמה. מדי פעם אני נוהגת להכין אותם עם סוג בצק שונה, זוהי הגרסה האהובה ביותר על בני משפחתי.
ובשבת אין קפה ללא מאפה, ואין אירוח ללא עוגה. בהתאם למצב רוחי השבוע, בחרתי להכין עוגה לא מורכבת, לא מסורבלת, ללא שכבות ובלי שלבי הכנה ארוכים. הלכתי על הפשוט, הקל, הצנוע - והטעים. בחרתי בעוגה בחושה, שאת המתכון להכנתה תמיד מבקשים ממני. זו באמת העוגה הכי קלה ומהירה שאפשר להכין.
לפעמים אני מחפשת איך לשדרג אותה, מוסיפה לה טעמים וניחוחות מיוחדים וכך מתאימה אותה לקהל היעד. לפעמים היא בחושה על בסיס חלב, לפעמים בחושה פרווה ולפעמים בחושה "בתחפושת" - כשאני מוסיפה לה תוספות שונות כמו פירות מסוכרים, אגוזים, שוקולד צ'יפס ועוד כהנה וכהנה. זו עוגה נימוחה, עסיסית ורכה, הנשמרת במיטבה מספר ימים. מה שמפתיע הוא שלהכנתה משתמשים בחומרים מאוד בסיסיים, הנמצאים בכל בית, ולמרות זאת העוגה הצנועה הזאת לא מפסיקה לקצור שבחים.
מצע הירקות: יוצקים את השמן לסיר רחב ושטוח שניתן להכניס גם לתנור. מסדרים על תחתית הסיר את חצאי העגבניות, פרוסות הפלפלים, הרוקט/התרד והשום. מפזרים מעל את התבלינים והרסק. מניחים על להבה בינונית ומבשלים מספר דקות. יוצקים כוס וחצי מים ומביאים לרתיחה בסיר מכוסה.
מנמיכים את הלהבה ומבשלים 5 דקות. מסדרים את הקציצות המטוגנות בסיר כשהן חופפות זו לזו. במידת הצורך מוסיפים עוד מים. מבשלים על להבה נמוכה כ־30 דקות או מכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני ואופים עד לצמצום וריכוך התבשיל.
מברישים בחלבון ביצה את עיגולי הבצק. סוגרים כל עיגול לחצי. בדרך זו מכינים את כל הבצק. אפשר לעצב את כיסני הבצק על ידי הידוק השוליים בעזרת מזלג או על ידי צביטות קלות סביב הסהרון.
מסדרים את כיסני הבצק בתבנית אפייה ברווחים, מברישים בביצה טרופה ובוזקים מעט שומשום. בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים כ־20 דקות ומצננים. מגישים לצד סלטים, ירקות כבושים וביצים קשות.
מנמיכים את מהירות המערבל ומוסיפים בהדרגה ולסירוגין את הקמח, היוגורט, החלב ונטיפי השוקולד. מבליעים יחד עד לקבלת עיסת בצק אחידה. מעבירים את הבצק לתבנית משומנת היטב. מפזרים על פני העוגה את פרוסות השקדים.
בתנור שחומם מראש לחום בינוני (170־180 מעלות) אופים במשך 45־50 דקות ומניחים להצטנן על רשת ברזל. הופכים על כלי הגשה בוזקים מעל מעט אבקת סוכר או מכינים ציפוי אחר ומצפים את העוגה.