אני מאוד אוהבת את ניחוחות האפייה. יש בהם המספרים סיפור מתוק של חמימות ופינוק בני המשפחה והאהובים שלנו, וישנו ניחוח האפייה של מאפים מלוחים ופיקנטיים, שמספרים סיפור של יצירתיות וייחודיות הנובע מאהבה גדולה לאוכל.
פעמים רבות מאפים מלוחים נותנים ביטוי לצד היצירתי של הבשלן והבשלנית הביתיים, שיוצרים חיבורים בין טעמים. העבודה מתחילה עם בחירת הבצק, נמשכת בהכנת המלית ולבסוף מגיע שלב האפייה, כשהקסם מתרחש אי שם בדרך - בתנור, בטאבון, על הכיריים או בסיר אפייה.
נסיים במתכון שלישי - להכנת לחמעג׳ון, שהוא מאפה פתוח המזכיר בצק פיצה, שעליו מניחים שכבה של בשר טחון מתובל. את הלחמעג'ון פוגשים במטבחים של עדות שונות, בהם אלג'יראים, לבנונים, סורים, אורפלים, טורקים ואחרים. כל עדה קוראת למאפה בשם קצת שונה, אך בכולן עקרון ההכנה זהה: מאפה בצק שמרים עם שכבה של תערובת בשר מתובלת, שעושה שמח בפה בכל נגיסה.
פיתה
מוסיפים את השמן ומחצית מכמות המים, ומערבבים עד לקבלת עיסה. ממשיכים ללוש, ובהדרגה ותוך לישה מוסיפים את שאר המים. לשים עד לקבלת בצק רטוב ודביק מאוד.
טובלים יד אחת במים, ומסובבים את הבצק חצי סיבוב. ביד השנייה אוחזים בשפת הקערה ומסובבים לכיוון הנגדי. בדרך זו לשים היטב את הבצק. מדי פעם מרטיבים קלות את היד כדי שהבצק לא יידבק. לשים 8־10 דקות, עד לקבלת בצק אחיד ורך.
אפשר להכין את הבצק במערבל חשמלי עם וו לישה. מערבלים את הבצק במהירות נמוכה במשך כ־10 דקות, עד שהבצק נאסף לכדור סביב הוו ונפרד מדופנות הקערה. במידת הצורך אפשר לשפוך מעט מים מדי פעם על הבצק, תוך כדי הלישה.
את הבצק שהתקבל בלישה ידנית או במערבל מכסים בעודו בקערה במגבת לחה. מניחים במקום חמים להתפחה במשך שעה עד שעה וחצי, עד שהבצק מכפיל את נפחו. מניחים אבן שמוט (אבן אפייה) בתנור ומחממים לחום המרבי (250 מעלות), כשעה וחצי קודם לאפייה בתנור.
מניחים את הבצק על משטח עבודה מקומח היטב. חותכים את הבצק ל־16־14 חלקים, תלוי בגודל הפיתות הרצוי. יוצרים מחתיכות הבצק כדורים, שאותם מניחים על מגש מקומח. מכסים במגבת ונותנים להם לנוח כ־10 דקות. מרדדים כל כדור בצק לעיגול דק ואחיד ומעצבים את צורת הפיתה.
מניחים את עיגול הבצק על גבי האבן החמה. ממתינים כחצי דקה עד דקה, עד שהפיתה מתנפחת, ומוציאים מהתנור. ממשיכים לאפות בדרך זו את שאר הפיתות.
אם בוחרים להשתמש בסיר חשמלי: מניחים שניים או שלושה עיגולי בצק על רשת הברזל הנתונה בסיר. מחזירים את המכסה למקומו וממתינים כחצי דקה. בודקים אם הבצק התנפח וקיבל צבע זהוב עם כתמים חומים. אוחזים בו בזהירות והופכים אותו. אם לא, ממתינים עוד כ־15 שניות וחוזרים על הבדיקה.
לאחר הפיכת הבצק, ממתינים כ־20 שניות ובודקים. כשהפיתה זהובה משני צדדיה, מוציאים מהסיר ומניחים על מגבת עד שתתקרר. חוזרים על הפעולות עם כל עיגולי הבצק. הפיתות המתקבלות תפוחות עם מעטפת מעט נוקשה. אחרי שמצננים קלות הן מתרככות, לכן מגישים אותן רק חצי שעה אחרי האפייה.