כבר מתחילת נובמבר ניחוח הטיגונים נישא באוויר. מכל פינה מבצבצות הסופגניות על שלל התוספות, הצבעים והטעמים המיוחדים שמשדרגים אותן. וכשזה קורה, סימן שחנוכה בפתח. החג הכי חמים, טעים ונעים, והתקופה שבה הטיגון חוזר לקדמת הבמה. כל מטבח מתהדר במעדן המיוחד לו לכבוד חג החנוכה, והמשותף לכולם הוא הטיגון. בין שבשמן עמוק ובין שבטיגון קל - העיקר שנצטייד בכד שמן גדול, מוכן ומזומן לחגיגה.
גם השנה, כמו בכל שנה, אני מקפידה להרחיק ממני רעשים טורדניים. לא סופרת קלוריות ולא חוששת למלא מחבת בשמן. כפי שכבר הבנתם, אני לא מוותרת על המסורת, כי אין כטעמו של מאכל מתוק או מלוח כשהוא מטוגן, שחום, קריספי ומזמין. נתחיל השבוע עם שלושה מתכונים למאכלים מתוקים, וכיאה לחג - מוגשים עם המון אבקת סוכר, סוכר מתובל או סירופ סוכר ריחני. המתכון הראשון הוא להכנת פרוסות פירות בבלילה. הן מוכרות כפריטלה מהמטבח האיטלקי, ומזכירות את הירקות והפירות המטוגנים בבלילת טמפורה. הכי טעים להגיש חם, מיד בתום הטיגון.
המתכון השני הוא להכנת עוגיות שבקייה בדרך קצת אחרת. את עוגיות השבקייה המוכרות מהמטבח המרוקאי מכינים מרצועות בצק מסולסלות ששזורות זו בזו. לעתים הרצועות נחתכות בסכין והן חלקות בקצותיהן, ולפעמים משוננות, כשהן נחתכות בגלגלת לחיתוך מעוצב. הפעם נכין אותן בעזרת מכשיר פרחים מיוחד. טובלים אותו בבלילת הבצק ומשחררים לשמן החם, לטיגון עדין. המכשיר נמכר בחנויות הייעודיות בצורות ובעיצובים שונים של פרחים.
המתכון השלישי הוא לבצקניות בסירופ, האופייניות למטבח התימני, המצרי והלבנוני. הן מוכרות גם בשם זלאבייה ולוקומדס. אני אוהבת אותן בעיקר בשל גודלן הקטן, ממש ביס אחד תפוח ועסיסי. לא צריך להקפיד על דיוק בהכנתן, יופיין הוא בצורה המתקבלת בעת הטיגון, צורה חופשית. בדומה לסופגנייה, אפשר לפדר אותן במעט אבקת סוכר, או בדומה לספינג' - לבזוק עליהן סוכר מתובל. לדעתי, הן מושלמות כשהן שוחות בסירופ סוכר מתובל במזהר (מי ורדים). בעת ההגשה אפשר לבזוק עליהן מעט גרגרי שומשום או סוכריות צבעוניות.
אני מזמינה אתכם להכין את אחד המאכלים שמופיעים כאן (או את כולם, כמובן). צלמו את התוצרים שלכם ושלחו אליי תמונות דרך האינסטגרם שלי או האתר, כתובות שניהם מופיעות כאן. ואפשר גם דרך הדף הרשמי שלי בפייסבוק. אני מבטיחה להעלות אותן ולתייג אתכם. מחכה לתוצרים שלכם ושלכן. חג שמח!
אופן ההכנה:
מחממים שמן לטיגון עמוק, מטגנים את פרוסות תפוחי העץ בשמן, עד לקבלת גוון חום זהבהב. מוציאים ומניחים על נייר סופג. בוזקים על פני התפוחים המטוגנים סוכר עם קינמון או טובלים אותם בתערובת ומגישים מיד. רוצים לגוון? אפשר להגיש עם שמנת חמוצה.
שבקייה פורחת
אופן ההכנה:
מערבבים בקערה את המים, הביצה ותמצית הווניל. מוסיפים בהדרגה תוך כדי טריפה את הקמח והמלח. מערבבים עד לקבלת בלילה אחידה וחלקה. מחממים שמן לטיגון עמוק. טובלים את המכשיר בשמן החם מוציאים ומנגבים מהשמן. טובלים בעדינות את מכשיר המתכת ליצירת פרחים בבלילת הבצק. על הבצק להגיע לגובה שולי שבלונת הפרח. זה מאוד חשוב: הקפידו שהבלילה לא תכסה את כל השבלונה, אחרת פרח השבקייה לא ישתחרר ממנה.
מחזיקים את המכשיר מספר שניות בשמן. מנענעים בקלילות ומשחררים את השבקייה אל השמן (אפשר להיעזר בשיפוד עץ או בחוד סכין לניתוק העוגייה). שימו לב לא להשאיר את הבלילה על השבלונה יותר ממספר שניות בשמן, כי אז הפרח מתגבש ומתייצב על השבלונה ולא ניתק ממנה. בדרך זו מכינים את כל השבקיות.
בצקניות בסירופ / זלאבייה, לוקומדס
אופן ההכנה:
טורפים היטב פעם נוספת ומניחים להתפחה לחצי שעה. חוזרים על פעולת טריפת הבצק וההתפחה עוד פעמיים, וכך מקבלים מרקם אוורירי ועדין.
מוציאים את הבצקניות מהשמן ומניחים על מגבות נייר. טובלים את העוגיות בסירופ הקר בעודן חמות מאוד ומוציאים מיד. הבצקניות מוגשות חמות או קרות.