שירת הבטון: החיים החדשים של שיטת יישון היין הקדומה

מיכלי הבטון חוזרים לתעשיית היין ככלים לשימור והתבגרות. מירה איתן ויפתח פרץ - היינן הראשי של יקבי כרמל, צוללים אל עומק התופעה

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
מעריב אונליין - זכויות יוצרים
מעריב אונליין - זכויות יוצרים | צילום: מעריב אונליין
4
גלריה

במקומות שונים בעולם משתמשים במכלי בטון לעשיית יין, בעיקר בשלב התסיסה, אך בשנים האחרונות מיכלי הבטון חוזרים לתעשייה ככלים לשימור והתבגרות. מיכלים אלה מאפשרים חמצון קל מאוד, לעומת נירוסטה שמונעת חמצון לחלוטין או חביות עץ המאפשרות לעתים חמצון יתר. לבטון יש אינטראקציה מעניינת עם היין והשפעה מבורכת על אופיו. בתופעה ניתן לחזות בעמק הרון הדרומי, ממלכת הגרנאש והסירה, שם מקובל להתסיס וליישן בבטון את הזנים הללו, הידועים בנטייה שלהם לחיזור (ירידה בדרגת החמצן).

מיכלי בטון ביקבי כרמל
מיכלי בטון ביקבי כרמל | צילום: סנהדרינק
יפתח פרץ, יינן ראשי, יקבי כרמל
יפתח פרץ, יינן ראשי, יקבי כרמל | צילום: דייויד סילברמן

"אצלי האהבה לבטון התחילה לפני כרמל, כי התחלתי את דרכי בעולם היין באיטליה" מספר יפתח. כשהגעתי ליקבי כרמל אהבתי את מיכלי הבטון הישנים ויחד עם היינן הראשי דאז, ליאור לקסר, שהיה מאוד פתוח לעניין, הוחלט לשפץ אותם. הבאנו צוות של עובדים איטלקיים שהתחילו בשיפוץ. לפני כן הספקנו לעשות ניסוי עם מרלו בבטון מול נירוסטה. היין במכלי הבטון היה הרבה יותר מפותח ונקי עם צבע טוב יותר והבנו שמבחינתנו זה נכס. שמחתי על מבצע השיפוץ. לדעתי לשפץ את הבריכות היה גם פחות יקר מלהרוס אותן". אגב, בחבית יין משתמשים בערך כארבע שנים, ואילו בבטון מטופל היטב אפשר להשתמש כמעט לנצח.

כרמל, סיגנצ'ר, סירה עין זיתים
כרמל, סיגנצ'ר, סירה עין זיתים | צילום: אייל קרן
תגיות:
בטון
/
סירה
/
סנהדרינק
/
יקבי כרמל
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף