על יקב ננה שנולד במדבר כחלומו של הכורם ערן רז ועל הייננית דנה בני כתבתי בעבר. גם על היינות האדומים של היקב, קסיופאיה וטתיס. לאחרונה הוזמנתי לטעימת היינות הלבנים של היקב, שם פגשתי יינות מהזנים שנין בלאן ושרדונה, והוקסמתי מחדש. לגדל ענבים במדבר נראה כמו אתגר לא פשוט, לא בכדי קשה למצוא יינות מאזורים מסוג זה. לעומת זאת אומרת דנה, הייננית, "יינות לבנים תמיד יוצאים טוב במדבר, את זה כולם יודעים". את העניין הזה ניסיתי לברר.
 
הכרמים של יקב ננה, שנטיעתם החלה בשנת 2007, נמצאים בחלקו העליון של נחל צין. כרמים מדבריים שגדלים באקלים דרומי, חם ויבש, ובגובה של 800 מטר מעל פני הים. יינות היקב הראשונים הושקו בתחילת שנת 2018.

יקב ננה. כרמים במדבר  (צילום: באדיבות היקב )יקב ננה. כרמים במדבר (צילום: באדיבות היקב )
בביתה במדבר 
דנה בני, הייננית, הגיעה ליקב בשנת 2016, לאחר לימודי ייננות וכורמות באוניברסיטת פירנצה שבאיטליה ובצירים במספר יקבים בדרך. אני זוכרת שאהבתי לשמוע ממנה בעבר כי מאוד התחברה ליין מהכיוון המשלב מדע, אומנות ויצירתיות. "אני לא מכירה הרבה תחומים שמשלבים יחדיו כל כך יפה את התחומים האלה יחדיו" סיפרה לי. עשיית היין, היקב והכרמים הפכו למגרש המשחקים של דנה, שתמיד העדיפה עבודה בטבע, בחוץ. 

ביקשתי ממנה להסביר את עניין הצלחת היינות הלבנים במדבר. "קיימים מספר גורמים, הענבים הלבנים תמיד נבצרים מוקדם יותר ולכן פחות סופגים את השפעת השמש החזקה באזור. כמו כן, הפרשי הטמפרטורות בין היום ללילה עושים ממש טוב לענבים ומשמרים את החומצה בצורה יפה. בקיץ בלילה הטמפרטורה יכולה להגיע אפילו ל-14 מעלות. קר בלילה וחם מאוד ביום. מסתבר שהאזור המדברי ממש טוב לגידול וייצור יינות לבנים". השקת היינות הלבנים התקיימה עכשיו משתי סיבות, גם כי הם יוצאים לשוק בימים אלה וגם כי הם מתאימים הרבה יותר לקיץ. אין ספק. 

טעמנו שלושה יינות מבציר 2020, שנין בלאן, שרדונה ושנין בלאן רזרב שעבר גם תקופה מסוימת בחביות, והיה שונה בתכלית מאחיו שלא שהה בחביות.  

ננה, שנין בלאן 2020 
100% שנין בלאן שעבר סחיטה של אשכולות שלמים. יין יבש, רענן ומינרלי, עם ניחוחות תפוחים ירוקים והדרים וברקע גם פרי טרופי רענן. בפה גוף קל עד בינוני, טעמי פרי טרופי בוסרי וחמצמץ, פרחוניות נעימה ומינרליות רעננה. כיף של יין קיץ. המחיר: 95 שקלים.

יקב ננה, שנין בלאן 2020 (צילום: סטודיו אנני שלבי )יקב ננה, שנין בלאן 2020 (צילום: סטודיו אנני שלבי )

ננה, שרדונה 2020 
100% שרדונה שעבר תהליך ייצור משולב, מחצית מכמות היין עברה תסיסה ספונטנית בחביות עץ אלון והתבגרה על השמרים, מה שהוסיף למורכבותו של היין, ומחציתו השנייה במכלי נירוסטה, כדי להמשיך ולשמור על רעננות וארומות הפרי. ניחוחות של תפוחים ואגסים ומעט פרי טרופי, משולבים בתבלינים מתקתקים כמו וניל וקינמון. בפה בשלות פרי, ביחוד פרי טרופי, חמיצות מאוזנת וסיומת די ארוכה. שרדונה מדברי רענן ומהנה. המחיר: 120 שקלים.

יקב ננה, שרדונה 2020 (צילום: סטודיו אנני שלבי )יקב ננה, שרדונה 2020 (צילום: סטודיו אנני שלבי )
ננה שנין בלאן בארל רזרב 2020 
100% שנין בלאן שנסחטו כאשכולות שלמים. היין החל את התסיסה במכלי נירוסטה ובאמצע התהליך עבר לחביות לסיום תסיסה, ואז התבגר באותן חביות כעשרה חודשים עד לביקבוק. היין שונה לגמרי מאחיו הראשון שלא עבר בחביות, עם מרקם עשיר יותר ועדיין שומר על רעננות נאה. יין יבש עם ניחוחות פרי, גם חמצמץ וגם טרופי ונגיעות עדינות מאוד של עץ. בפה גוף בינוני, פרי הדר, פרחוניות, חמיצות ומינרליות מרעננת בצד וניל ועישון קל מאוד. יין שמשאיר רושם לזמן ארוך יותר. המחיר: 130 שקלים.
יקב ננה, שנין בלאן בארל רזרב 2020 (צילום: סטודיו אנני שלבי )יקב ננה, שנין בלאן בארל רזרב 2020 (צילום: סטודיו אנני שלבי )