מסע בזמן: טעימת יינות מזנים קדומים

מתי בפעם האחרונה טעמתם יין שאלפי שנות היסטוריה חבויות בין טעמיו? היינות הקדומים של סגל מאפשרים לא רק טעימה מרתקת, אלא מזמינים למסע בזמן עם אחד הייננים המופלאים בישראל

ניר קיפניס צילום: ללא
MW עידו לוינסון
MW עידו לוינסון | צילום: יח"צ
4
גלריה

לפני שנצא למסע בזמן, הנה שתי סטיגמות שכדאי לנפץ: הראשונה היא שתעשיית היין בישראל היא תעשייה צעירה. אמנם נכון הוא שייצור היין בישראל התחדש רק בימי ראשית הציונות, אי שם במחצית השנייה של המאה ה-19, אבל יינות יוצרו כאן כבר בתקופת המקרא, לפני אלפי שנים: גתות עתיקות ואפילו זרעי ענבים שנשתמרו מספרים את סיפורה של תעשייה קדומה זו שימיה עתיקים כמעט כימי ההיסטוריה האנושית המתועדת. אלא שבייצור היין באזור חלה הפסקה ארוכה: זני הענבים הקדומים מהם ייצרו יינות ארץ ישראלים נכחדו או נצרכו על ידי תושביה כענבי מאכל, ועל כן תעשיית היין שקמה מחדש בימיו הראשונים של המפעל הציוני, התבססה לא רק על ידע אירופי אלא גם על זנים אירופים, בעיקר זנים צרפתיים קלאסיים שהיכו שורשים באדמת ארץ ישראל.

גתות היין מהתקופה הביזנטית
גתות היין מהתקופה הביזנטית | צילום: אסף פרץ, באדיבות רשות העתיקות

בעולם הגדול אנו רואים בשנים האחרונות מעבר הדרגתי מזנים קלאסיים לזנים מקומיים, הזנים הקלאסיים הם נהדרים, אבל מי שמבקש להכיר יין ישראלי מקורי בחו"ל או שמבקר בישראל כתייר ורוצה לטעום משהו מיוחד ומקומי, להתנסות בחוויה שלא יזכה לה בארץ מוצאו, נמשך מטבע הדברים לזנים המקוריים – וכשאלה מגיעים עם בונוס של אלפי שנות היסטוריה שממקמים את הטועם בתוך הנוף התנ"כי, קל להבין מדוע הם מציתים את דמיונם של חובבי היין בעולם כולו. סדרת "קדומים" כוללת שני יינות לבנים חדשים.

סגל, קדומים, מראווי 2019
סגל, קדומים, מראווי 2019 | צילום: יח''צ

ארומות של אפרסק, פרי הדר ומינראליות, כמו גם וניל ותבלינים שמקורם בחודשים שבילה היין בחביות האלון הצרפתי, מקדמות את פני הטועמים. בטעם נבחין בחמיצות רעננה שמתפתחת לסיומת הדרית, מתובלת וארוכה במיוחד. גם הדבוקי הוא מבציר 2019 וגם הוא ניחן באחוז אלכוהול מתון של 12%.

סגל, קדומים, דבוקי 2019
סגל, קדומים, דבוקי 2019 | צילום: יח''צ
תגיות:
יין
/
יקבים בארץ
/
סנהדרינק
/
דבוקי
/
יקב
/
יקב סגל
/
מראווי
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף