דיזנגוף סנטר יהפוך בחודשיים הקרובים למוזיאון פעיל ותוסס עם פתיחת הביאנלה השנייה לאמנות סביבתית. התערוכה, שכותרתה "50 מעלות בצל", תציג 13 מיצבים גדולי ממדים ותלויי מקום לצד עבודות וידאו וסרטי אנימציה, כולם עוסקים במשבר האקלים ויחסי האדם-סביבה בעידן של חוסר ודאות.
העולם מתחמם, גלי החום מתגברים, והדו"ח האחרון של השירות המטאורולוגי הישראלי מזהיר שבעתיד הקרוב נחווה טמפרטורות של מעל 50 מעלות בצל. בתגובה למציאות המדאיגה הזו, דיזנגוף סנטר משיק את הביאנלה השנייה לאמנות סביבתית תחת הכותרת "50 מעלות בצל", במטרה לעורר מודעות ומחשבה דרך אמנות.
התערוכה, באוצרותה של נאוה בני, תחלוש על החללים הציבוריים והגג של דיזנגוף סנטר, כשהיא מציגה עבודות אמנות גדולות ממדים המותאמות באופן ייחודי למרחב המסחרי הסואן. זוהי הזדמנות נדירה בה המבקרים יכולים להיתקל ביצירות אמנות מעוררות מחשבה "בדרך לסופר", כפי שמתאר זאת דן פילץ, בעלים משותף ומנכ"ל הסנטר.
מערכות אקולוגיות בלב המרכז המסחרי
בניגוד לגלריה מסורתית, האמנים המשתתפים בביאנלה נדרשו להתמודד עם האתגר של יצירת מיצבים במרחב ציבורי פעיל. 21 אמנים ישראלים ובינלאומיים מתחומי האמנות, האדריכלות, העיצוב והווידאו יציגו עבודות המשתמשות בחומרים טבעיים, אלמנטים ממוחזרים וטכנולוגיה חדשנית.
לאורך בניין A מבקרים יוכלו להתרשם מהעבודה "השלם החסר" של האמנית והאדריכלית חגית כלימור – מיצב תלוי המורכב מקולאז'ים תלת-מרחביים של רישומי נוף טבעי, חקלאי ועירוני. לצידו יוצגו "ריסטארט", ביצת ענק עשויה מנייר וקרטון של אריזות אופנועים מיובאים, מאת תמר צידון-בלום, ופסל קינטי המתייחס להיעלמות הדבורים, מאת שחר קושט.
בבניין B יוצג מיצב תלת-ממדי עצום עשוי ממצנחי ים משומשים על ידי מעצבת הטקסטיל תמר ניקס, לצד "הארכיאולוגיה של העתיד" – עבודה העשויה מאשפת טקסטיל מעובדת המדמה שכבות גיאולוגיות, מאת האמנית ירדן לוינזון. האמן שי עיד אלוני יציג את סדרת הפסלים "עקבות של זיכרון" – חמישה פסלים גדולים מעץ גושני שנאסף מרחובות העיר.
החיים בעולם חם יותר
היצירה שנתנה את שמה לתערוכה, "חמישים מעלות בצל" של שירה שטיין, מציגה פסולת חקלאית מכפות תמרים שהופכת לבד דמוי עור המצל על משטחי מלח – מטאפורה חזקה לצורך במציאת פתרונות להתמודדות עם החום הגובר.
מבחינה ויזואלית, אחת העבודות המרשימות ביותר צפויה להיות ציור הגרפיטי של טל שטח, שיצור במהלך התערוכה ויאפשר הצצה לעליית מפלס הים העתידית שתציף את תל אביב. על גג הסנטר תוצג עבודה המוקדשת לחיות הלילה – תבליט עשוי אדמה, קש וחרסית של הפסלת רות (רו) בועזסון.
חלק משמעותי בתערוכה יוקדש לעבודות וידאו, כשמעצב תום לאב יציג מיצב וידאו רב-שכבתי המזמין את הצופה להשתתף בחוויה חזותית וחושית המדמה טיול בין פסולת כדור הארץ בחלל. בנוסף, סדרת עבודות אנימציה באוצרות בן מולינה תוקרן על מסך ענק בגודל 4.5 מטר, ותכלול חמישה סרטים של אנימטורים המציגים מבט ביקורתי ומשעשע על נושאי הסביבה.
קיימות כדרך חיים, לא כטרנד
הביאנלה היא חלק ממהלך רחב יותר של דיזנגוף סנטר לקידום נושאי קיימות. "הביאנלה ממשיכה את הדרך שבה אנו רואים קיימות בסנטר – לא כטרנד, אלא כדרך חיים וכחלק בלתי נפרד מחיי היום יום," מסביר דן פילץ. "אנחנו מאמינים שגם רגע פשוט יכול להפוך לרגע של התבוננות והשראה, המעלה שאלות על האחריות המשותפת שלנו לחיים על כדור הארץ."
במהלך הביאנלה, שתימשך עד ה-13 ביוני, ייערכו סיורים, מפגשים, הרצאות וסדנאות לכל המשפחה. הכניסה לתערוכה חופשית, במסגרת שעות הפעילות הרגילות של הסנטר.
מיקום: דיזנגוף סנטר, תל אביב
שעות פעילות: ימים א-ה: 10:00-21:00, יום ו': 10:00-15:00, שבת: 10:00-21:00
נעילה: 13.6.2025, הכניסה חופשית