בזמן שרשויות רבות בישראל מתמודדות עם אתגרים במערכת החינוך, גבעתיים ממציאה את עצמה מחדש כמוקד חדשנות חינוכית, עם הישגים יוצאי דופן שמרשימים ברמה הארצית. סדרת זכיות מרשימה בשבועות האחרונים מיקמה את העיר במרכז מפת ההצטיינות החינוכית בישראל, עם פרויקטים פורצי דרך בתחומי הטכנולוגיה, הספורט והנואמות.

מדברים לעתיד: כשהרטוריקה פוגשת ערכים

עלמה הירשברג, תלמידת כיתה ח' מבית הספר בורוכוב, העניקה לגבעתיים גאווה ענקית כשזכתה במקום השני בגמר הארצי של תחרות "הנואם הצעיר-הנואמת הצעירה". הנאום שלה באנגלית על איכות הסביבה ויחסי הגומלין בין האדם לסביבתו לא השאיר עין יבשה, והוכיח כי הדור הבא לא רק מדבר על שינוי — אלא גם יודע איך לשכנע אחרים לפעול.

גם סופי אקסלרוד מתיכון שמעון בן צבי ואמה פארן מבית חינוך לאה גולדברג ייצגו את העיר בגמר העברית, עם נאומים שזכו לתשואות ושיקפו את רמת המצוינות הגבוהה לה התרגלו בגבעתיים.

אמונים עם הפיתוח המרשים שלהם (צילום: דוברות עיריית גבעתיים)
אמונים עם הפיתוח המרשים שלהם (צילום: דוברות עיריית גבעתיים)

כוח פיזי עם ראש חושב: האתלטים שמביאים את הכבוד

אבל לא רק במילים עושים היסטוריה בגבעתיים — גם בספורט הגיעו ההישגים. תלמידות תיכון שמעון בן צבי כבשו את המקום הראשון בגמר אליפות מחוז תל אביב באתלטיקה קלה, ואילו התלמידים הבנים לא נשארו מאחור והביאו לעיר את המקום השלישי.

ההישגים הספורטיביים לא הסתיימו שם: קבוצת הכדורגל של תיכון שב"צ העפילה לרבע הגמר בטורניר האליפות הארצית לכדורגל לשכבות י'-י"ב, הישג משמעותי שמוכיח שבגבעתיים יודעים לטפח מצוינות בכל התחומים.

המהפכה הדיגיטלית עם לב ענק

אך ללא ספק, ההישגים המרשימים ביותר מגיעים מהזירה הטכנולוגית. שניים מתוך שבעת בתי הספר בארץ שהעפילו לגמר "אתגר המחר" מגיעים מגבעתיים — תופעה יוצאת דופן שמציבה את העיר כמוקד חדשנות ארצי.

תלמידי בית חינוך אמונים הציגו את "רובוט דאגני" — פרויקט מהפכני המשלב בינה מלאכותית עם ערכים של אכפתיות ודאגה לזולת. הרובוט שפיתחו יערה כהן, שירה נוימן, ראם טואף ובארי עוזר מזהה תלמידים שנעדרו מהכיתה, מסכם עבורם את החומר שהפסידו ואפילו שולח להם צילומים מהלוח עם חומר הלימוד. הפרויקט נבחר מתוך למעלה מ-2,060 מיזמים מכל הארץ, הישג מרשים שמציב את התלמידים בחזית החדשנות הטכנולוגית בישראל.

במקביל, תלמידות בית הספר גורדון, יולי גרייס ומאיה קורן, הציגו את "ארון הקהילה של העתיד" — מיזם חדשני שמתמודד עם בעיית האופנה המזהמת. הארונות הקהילתיים שהן מפתחות ישלבו בינה מלאכותית למיון בגדים והתאמה אישית של המלצות לבוש, עם טכנולוגיה שמזהה את המשתמש ומציעה פריטים מתאימים. זהו שילוב מושלם של טכנולוגיה, קיימות ואחריות חברתית.

תלמידי קלעי מיזם השקייה (צילום: דוברות עיריית גבעתיים)
תלמידי קלעי מיזם השקייה (צילום: דוברות עיריית גבעתיים)

כשטכנולוגיה פוגשת קיימות

אי אפשר לסיים ללא אזכור מיזם Irrigo של תלמידי תיכון קלעי, שהעפיל לחצי הגמר הארצי בתחרות Start Cup AI מתוך יותר מ-3,500 מיזמים. המערכת החכמה שפיתחו תומר בכלר, אמיר סיקירסקי, ניקס בלוגוב ואיתמר רוזלר מאתרת דליפות ופיצוצים במערכות השקיה ביתיות באמצעות חיישנים ובינה מלאכותית, ובכך מאפשרת חיסכון במים ומניעת נזקי מים לגינה ולסביבה.

מאחורי כל ההישגים המרשימים האלה עומדים מורים, מנהלים והורים שמקדישים את זמנם לטיפוח הדור הבא של מובילי החדשנות בישראל. עם מערכת חינוך כזו, לא פלא שגבעתיים ממשיכה להוביל את מהפכת החינוך בישראל — ובסדר הגודל הנוכחי, אולי גם בעולם.