הרב שאול מקיקץ שלי זצ"ל, מגדולי הרבנים של ג'רבה, גידל דורות שלמים של תלמידים וביניהם את מנהיגי הקהילה בדור הנוכחי. הוא נפטר ביום י"ט בכסלו, לפני חמישים שנה, ונקבר בבאר שבע. נינו, הרב יוסף שנה: "התפיסה הפדגוגית וההבנה לנפש תלמידו אפיינו אותו"



יום י"ט בכסלו הוא יום פטירתו ה-50 של הגאון הרב שאול מקיקץ שלי זצ"ל - המקי"ש. מי שנחשב לרבם של חכמי ג'רבה, שימש כמחנך לגדולי הקהילה בארץ, בהם הרב שלמה מאזוז, הרב מצליח מאזוז והרב מרדכי סגרון ומפעל חייו היה תרגום כתביהם של רבני טוניס והנחלתם מורשתם בקרב תלמידיו הרבים.



המקי"ש נולד בשנת 1887 בג'רבה, טוניס, למד בישיבה באי וכבר בשנות צעירותו בחר לעסוק בחינוך ובהוראה. הוא זכה לעלות לארץ ישראל ב-1950 והתיישב במושב ברכיה שבנגב המערבי, שם חינך תלמידים רבים - צעירים ובוגרים וכתב ספרי הגות ופרשנות. "סבא רבא זצ"ל היה בעל יכולות יוצאות דופן בתנ"ך, גמרא ובפסיקת הלכה. הוא היה הרב המגיהה של כל ספרי הקודש של יהדות ג'רבה בזמנו, וכל הספרים היו חייבים לקבל את הסכמותיו", כך מספר הרב יוסף שנה, נינו של הרב מקי"ש, שמשמש כיום כראש אולפנית בר אילן נתניה.



הרב שנה מציין כי "המקי"ש לא היה רק גאון שעסק בחקר הלמדני, הוא גם היה מלמד שמרביץ תורה באחרים ולימד ילדים מגיל קטן ועד גיל שעמדו על דעתם והפכו לתלמידי חכמים עצומים. התפיסה הפדגוגית וההבנה לנפש תלמידו אפיינו אותו". רבים מאותם תלמידי חכמים הפכו למנהיגי הקהילה והם צפויים להשתתף באירועים לזכרו של מורם, שיתקיימו בין היתר בבני ברק, נתיבות, בעיירה שלומי, שבה התגורר עד שהלך לעולמו בי"ט כסלו תש"ל (נובמבר 1969) ובבאר שבע שבה נקבר לפי בקשתו.



בין חיבוריו הבולטים: "בית שם על התורה", "כרמי שלי", "מדרשו של ש"ס ו-"מדרש אבות". חלק מספריו יצאו לאור בחייו וחלק לאחר מותו, וכעת יוצא לאור ספר חדש, שבו תרגום מערבית לעברית של ספר פירושים, שכתב המקי"ש על פרקי אבות. "הוא היווה דמות משמעותית עבור כל חכמי ג'רבה ולא בכדי כאשר נפטר כל חכמי ג'רבה עמדו וקרעו קריעה כדין תלמיד שקורע אחר רבו המובהק", מציין הרב שנה. אנחנו שמחים על הוצאת התרגום מערבית לעברית לפרקי אבות, מלאכה שהחלה על ידי הרב אשר חדד והושלמה על ידי בנו הרב מאיר חדד, שהצליחו להוציא לאור את הספר לכבוד ההילולא ה-50 של המקי"ש זצ"ל".