ט"ו בשבט, ראש השנה לאילנות, יחול השנה ביום חמישי, 13 בפברואר 2025. ערב החג יחול ביום רביעי, 12 בפברואר. החג מסמל את התחדשות הטבע וחשיבות השמירה על הסביבה.
מקורותיו של החג נטועים במשנה, שם הוגדר כתאריך הקובע לענייני תרומות ומעשרות של פירות האילן. במהלך הדורות התרחבה משמעותו והוא הפך לסמל הקשר בין עם ישראל לארצו והמחויבות לסביבה. אף שאינו חג רשמי המקנה חופשה, בתי הספר מציינים אותו בפעילויות מיוחדות כמו נטיעות, הרצאות סביבתיות וסדר ט"ו בשבט.
על שולחן סדר ט"ו בשבט המסורתי מניחים את שבעת המינים: חיטה בצורת עוגיות, חלות או קרקרים מקמח מלא; שעורה כדייסה, בחטיפי גרנולה או עוגיות גריסים; זיתים כבושים או שמן זית; תמרים טריים או ממולאים; ענבים כצימוקים או יין; תאנים מיובשות או ממולאות; ורימונים טריים או כמיץ. מוסיפים גם פירות העונה כמו הדרים, אפרסמונים ואגוזים מקומיים.
סדר הברכות המסורתי, המכונה "מגע-אש", מתחיל בברכת "מזונות" על דברי מאפה, ממשיך ב"בורא פרי הגפן" על היין, "בורא פרי העץ" על פירות העץ, "בורא פרי האדמה" על ירקות ופירות האדמה, ומסתיים ב"שהכל" על שאר המאכלים. בסיום האכילה מברכים ברכה אחרונה מיוחדת לכל סוג מאכל: "על המחיה" לדגנים, "על העץ" לפירות משבעת המינים, "על הגפן" ליין, ו"בורא נפשות" לשאר המאכלים. הברכות האחרונות מדגישות את קדושת הארץ ופירותיה, וכוללות תפילה לשלום ירושלים ובניינה.
נהנים מפירות יבשים אגוזים בחג? אל תשכחו את הקלוריות | כל המספרים
ט"ו בשבט הגיע ואיתו חגיגת הפירות היבשים והאגוזים. הפירות היבשים והפיצוחים השונים אומנם עשירים ברכיבים תזונתיים בריאים, אך הם גם עשירים בקלוריות רבות ולכן, כדאי לצרוך מהם במידה הנכונה, כך אומרת ד"ר רלי אבל, דיאטנית בכירה בשירות בריאות כללית במחוז מרכז.