מדור לדור, מאז יציאת מצרים, מתכנסים כולנו סביב שולחן הסדר ללילה מיוחד אחד בשנה. במרכז השולחן ניצבת קערת ליל הסדר – צלחת מהודרת ובה שישה מאכלים מסורתיים, המלווים אותנו לאורך קריאת ההגדה. לפני תחילת הסדר יש להכין את הקערה ולסדר בה את המאכלים הסמליים: מרור, חרוסת, כרפס (או ירק אחר לפי המנהג) ושני תבשילין.

כל מאכל בקערה נושא עמו זיכרון או רעיון מהותי מסיפור יציאת מצרים, ויחד הם מעניקים לליל הסדר את עושרו הערכי והחווייתי. הקערה מונחת על שולחן הסדר, לפני עורך הסדר, ומשמשת כמוקד רוחני וסמלי לאורך כל הערב.

קערת ליל הסדר - מאכלים ומנהגים

קערת הסדר היא אחד הסמלים המרכזיים של ליל הסדר. היא מונחת לפני עורך הסדר וכוללת שישה מאכלים סמליים, שכל אחד מהם מייצג רעיון או זיכרון מהסיפור ההיסטורי של יציאת מצרים.

מה יש בקערה?
על פי המסורת, קערת הסדר כוללת:

זרוע – זכר לקרבן פסח. נהוג להשתמש ברגל קדמית של בהמה (לספרדים) או בכנף עוף (לאשכנזים). ברוב הקהילות לא אוכלים את הזרוע בליל הסדר.
ביצה (קשה) – זכר לקרבן חגיגה. הביצה מסמלת גם את האבלות הלאומית בעקבות חורבן בית המקדש.
מרור – זכר למרירות השעבוד. ניתן להשתמש בחסה, חזרת, או בשתיהן (חסה למרור, חזרת לכורך).
חרוסת – זכר לטיט שהיו עושים ממנו לבנים במצרים.
כרפס – ירק שנאכל בתחילת הסדר, כסימן לשפע ולטבילה במי מלח לזכר הדמעות. אין ירק מסוים שנקרא "כרפס". זה יכול להיות תפוח אדמה, סלרי, פטרוזיליה, בצל ועוד.
חזרת – לעיתים מונחת בנוסף למרור, ומשמשת לכורך.

מיקום המאכלים בקערה (לפי סדר מקובל):
זרוע – מימין למעלה
ביצה – משמאל למעלה
מרור – באמצע
חרוסת – מתחת לזרוע
כרפס – מתחת לביצה
חזרת – מתחת למרור

מנהג שלוש מצות
מתחת או ליד הקערה מניחים שלוש מצות, מכוסות במפית בזמן הקידוש ובזמן הגבהת הכוס השנייה. יש הנוהגים להפריד ביניהן במפית.

סוג הקערה
אין חובה לצלחת מהודרת – אפשר להשתמש גם במגש גדול עם שש צלוחיות קטנות. לפי מנהג הספרדים, מומלץ מגש עגול (מכסף, נירוסטה, עץ, קש, פלסטיק), ללא מפלסים. אגב, אם נתקעתם ברגע האחרון בלי קערת פסח, אפשר גם להרכיב אותה לבד, באמצעות צלחת גדולה ושש צלוחיות קטנות, זה ממש בסדר! חג שמח