איך שלא תהפכו את זה, השורה התחתונה שתקבלו היא קשה. מי שאחראים על טוהר הבחירות בישראל אינם ראויים להיות מופקדים על העבודה הקדושה הזו. כך יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט חנן מלצר, שבמקרה הטוב לא עשה כלום כדי לבדוק את הזיופים שהיו בבחירות הקודמות, ובמקרה הפחות טוב נלחם בכל כוחו, מסיבותיו שלו, כדי שטעויות ספירה שנתגלו - לא יתוקנו. כך מנכ"לית ועדת הבחירות אורלי עדס, שהשבוע מכרה לתקשורת סיפורי בדים, כדי לנסות לשכנע אותנו שבבחירות שנערכו אך לפני חודשים ספורים לא נמצאו זיופים.



כך משטרת ישראל, שמחזיקה כבר חמישה חודשים בעדויות של עשרות רבות של חברי ועדות קלפי, שמספרים על זיופים, על אלימות ועל הצעות שוחד שקיבלו במגזר הערבי, ולא טרחה לדבר איתם. כך פרקליט המדינה שי ניצן, שאך לפני שבוע עמד בוועידת המשפיעים של ערוץ 12 והצהיר הצהרה שאין בה ולו מילה אחת של אמת. "בבחירות האחרונות", אמר, "בעקבות פניות מוועדת הבחירות המרכזית, שהעלו חשד לזיופים בקלפיות, ביקשנו מהמשטרה לפתוח בחקירת החשדות, וזאת במהירות האפשרית. המשטרה נרתמה למשימה, אגף החקירות פעל במרץ", והשורה התחתונה: "אין בידינו נתונים בדבר זיופים רחבי היקף בבחירות בישראל".



3.37 מצביעים בדקה


"מתוך יותר ממאה קלפיות שעליהן התלונן הליכוד", סיפרה השבוע ידיעה בעיתון "הארץ", "רק בקלפי אחת נמצא חשד המצריך פתיחה בחקירה פלילית... לא אותרו עד כה זיופים לטובת מפלגות ערביות. הדברים באים על רקע טענות הליכוד בימים האחרונים שלפיהן הבחירות האחרונות 'נגנבו' בשל זיופים בחברה הערבית".



ב־13 באפריל, ארבעה ימים אחרי הבחירות, קיבל השופט מלצר קובץ מצומצם מהליכוד ובו שמותיהם של 97 חברי ועדות קלפי, ששימשו מטעם המפלגה במגזר הערבי, במסגרת פרויקט שאותו ניהל עבור המפלגה משרד "קייזלר ענבר". זה היה קובץ תמציתי (במקביל אליו נשלח מסמך רחב בהרבה של 407 נציגים בקלפיות), שהכיל עדויות מגוונות, חלק מהן עם סיפורים מסמרי שיער, שציירו תמונה קשה של התנהלות הבחירות במגזר הערבי: זיופים, רמאויות, אלימות, הצעות שוחד, חלוקת קולות, הכנסת מעטפות לקלפי של מי שכלל לא הגיעו להצביע ועוד ועוד.



הקובץ הזה, עם פרטיהם המלאים של העדים, כולל כתובותיהם ומספרי הטלפון שלהם, הגיע כאמור אל מלצר ארבעה ימים אחרי הבחירות, וזה העביר אותו בהמשך גם אל המשטרה. השבוע, אחרי שקראתי בעיתון שלא נמצא דבר בכל העדויות הללו, פניתי אישית אל כל אחד מאותם 97 עדים שמופיעים בקובץ, כדי להבין הכיצד. עם 15 מתוכם לא הצלחתי ליצור קשר. את השאר, 82 במספר, שאלתי שאלה אחת: האם מישהו ממשטרת ישראל או מוועדת הבחירות יצר איתכם קשר כדי לגבות מכם עדות. 80 מתוך ה־82 השיבו בשלילה. אחד זומן רק לפני שבוע למסור עדות. עוד אחד הגיש בעצמו תלונה במחוז הדרום, עוד ביום הבחירות, בעקבות מה שחווה באחת הקלפיות במגזר הבדואי, ובמשטרה נמצאים איתו בקשר.



המחיקות בפרוטוקול בקלפי בעראבה. צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
המחיקות בפרוטוקול בקלפי בעראבה. צילום: יונתן זינדל, פלאש 90





כן, קראתם היטב. כל הסיפורים של המשטרה ושל ועדת הבחירות על כך שלא נמצא ממש בעדויות של הליכוד מבוססים על עובדה אחת פשוטה. אף אחד מהגופים הללו לא עשה כל מאמץ שהוא לגבות את העדויות הללו, אף שהן הוגשו בטבלה מסודרת ומפורטת.



הנה, קחו דוגמה לסיפור שהמשטרה וועדת הבחירות בחרו להתעלם ממנו, כשמיהרו לספר בתקשורת שאין זיופים במגזר הערבי. אחת הקלפיות שלגביהן קיבל מלצר פרטים ארבעה ימים אחרי הבחירות, הייתה הקלפי הזו בעראבה. י', שהיה יו"ר ועדת הקלפי, דיווח על "כמות זיופים גדולה ממה שנספר בלילה, מול מה שהיה כתוב באתר". י', הסתבר, ספר עם חברי ועדת הקלפי 332 קולות כשרים למפלגת חד"ש־תע"ל בראשות איימן עודה ואחמד טיבי. למחרת, כאשר הסתכל בתוצאות הקלפי הזו, באתר של ועדת הבחירות המרכזית, גילה שמספר הקולות שקיבלה המפלגה טיפס ל־410. יש 78 קולות "שלא יודעים מאיפה באו", דיווח. ולא רק זה. כבר באותו מסמך, שנמצא בוועדת הבחירות ובמשטרה, סיפר י' שיש בידו תיעוד של ספירת הקולות, כלומר תיעוד שיוכיח שבקלפי הזו התוצאות שפרסמה הוועדה אינן תוצאות האמת, אלא תוצאה שזויפה.



השבוע, חמישה חודשים אחרי שפרטיו ותמצית עדותו הגיעו לשופט מלצר ולמשטרת ישראל, צלצלתי אל י'. "פנו אליך מוועדת הבחירות, ממשטרת ישראל, או מכל מקום אחר כדי להתעניין בתלונה שלך על זיופים?", שאלתי. "אתה הראשון שמתעניין", השיב. י' סיפר שכאשר הסתיימה ההצבעה, הוא רשם לעצמו את התוצאות על שני פתקים קטנים, והלך הביתה. בנוסף, הוא גם צילם במכשיר הסלולרי שלו את גיליון הספירה. שיהיה. למחרת, כשהתוצאות פורסמו, גילה, כאמור, תוצאות שונות מאלה שהיו רשומות אצלו. "אני חתמתי על 524 קולות, מהם 520 קולות כשרים", סיפר לי, "ופתאום אני רואה שהיו 602 קולות, מתוכם 598 קולות כשרים".



השבוע איתרתי את פרוטוקול ועדת הקלפי המדוברת בעראבה. עדותו של י' מגובה היטב במה שניתן לראות בעין בלתי מזוינת בפרוטוקול, לו רק מישהו בוועדת הבחירות או במשטרה היה טורח לעשות את זה. בטופס נראים בבירור המחיקות והתיקונים שנעשו, לצד חתימתו של י'. "כשאני הייתי שם לא היו שום תיקונים", אמר, "מישהו החתים אותי, וכנראה עשה את כל התיקונים אחרי שהלכתי". י' שלח אליי את הפתקים שרשם לעצמו עם סיום ההצבעה, וגם את צילום הגיליון הסופי של הספירה בערב הבחירות. הכל דומה לתוצאות, כפי שפורסמו, למעט מפלגה אחת, זו של עודה וטיבי, שקפצה ב־78 קולות.



כדי להבין את חדלות המעש של מי שאחראים על טוהר הבחירות, צריך לעיין בפרוטוקול ועדת הקלפי. גם בלי עדותו של י', כל הטופס הזה זועק זיוף. הנה דוגמה קטנה. כדי שתהיה התאמה בין מספר הפתקים, שמישהו כנראה הוסיף, למספר המעטפות שעליהן חתמו חברי ועדת הקלפי, היה מי ששינה במחיקה גסה גם את מספר המעטפות. מה שיצא מהשינוי הזה, זה שלכאורה, ב־45 הדקות האחרונות של ההצבעה בקלפי, הצביעו 152 איש ב־45 דקות, 3.37 מצביעים בכל דקה בממוצע. רגע, זה לא הכל. במקום שבו מצוין מספר המצביעים, "602", נראים בבירור המחיקה והמספר "524" שהיה שם קודם. במקום השמור ל"סך כל הקולות הכשרים", מופיע "חמש מאות ועשרים" כשהוא מחוק, ולצדו המספר המתוקן "598". המשטרה, כאמור, לא חשבה שכדאי להרים טלפון לי' כדי לבדוק מה יש לו לספר על זה.



בקובץ שיושב בוועדת הבחירות נמצאת גם עדותו של א', שהיה חבר ועדת בקלפי באום אל־פחם. זה מה שהוא כתב שם: "הייתה אלימות מילולית כלפיי. כמו כן, הייתי עד לזיופים רבים שאותם הקלטתי בפלאפון שלי, אנשים עם ת.ז. לא שלהם... היה פער של 20 מעטפות בין מה שרשום באלפון לבין מספר המעטפות. הם הכניסו עוד 20 מעטפות".



א', כאמור, דיווח במפורש שהיו בקלפי "זיופים רבים", וגם שיש לו הקלטות. כל מה שהיה צריך לעשות זה להתקשר אליו, לזמן אותו לעדות, ולבדוק מה יש לו בטלפון. המשטרה לא עשתה את זה. אני עשיתי את זה, השבוע. א' סיפר על הפער בין מספר המעטפות שהיו בקלפי, לבין מספר האנשים שנרשמו ככאלה שהגיעו להצביע, פער של 20־30 קולות. "תגיד", התעניינתי, "איך זה שבקלפי שלך רק שתי מפלגות קיבלו קולות (76% לחד"ש־תע"ל ו־24% לרע"ם־בל"ד)?". "מה פתאום שתי מפלגות", השיב, "היו אצלנו קולות לעוד מפלגות". "לא", אמרתי לו, "אני מול התוצאות. רק שתי מפלגות". א' אמר לי שהוא מוכן להישבע שבספירה, שהוא עצמו נטל בה חלק, היו עוד מפלגות.



שעה אחרי שסיימנו את שיחתנו, א' צלצל אליי בתרועת ניצחון. "עברתי על ההקלטות בטלפון, אני שולח לך אותן, שמע בעצמך". א' כיוון אותי למקום המדויק בהקלטה שבו מתועדת ספירת הקולות. ההקלטה אומנם אינה באיכות של אולפן רדיו, אך עדיין אי אפשר להתבלבל. נשמעת שם ספירת קולות לכחול לבן, למרצ ולעבודה. שום דבר מזה לא מופיע בגיליון התוצאות הסופי. גם אל א', חרף עדותו מלפני חמישה חודשים, וחרף ההודעה שקיבלה ועדת הבחירות שלפיה הוא מחזיק אצלו הקלטות, לא פנה אליו איש עד היום.



תוכנית החלוקה


אלה רק שתי דוגמאות. המסמך שבוועדת הבחירות ובמשטרה לא עשו בו דבר - מכיל שורה ארוכה של כאלה. נ', שהיה בקלפי בטמרה, סיפר במסמך שמצוי אצל מלצר, שהמון אנשים נכנסו להצביע עם תעודות זהות שלא שלהם, ושמי שאִפשר להם להצביע למרות זאת, היה מזכיר הקלפי בכבודו ובעצמו. ולא רק הוא. "באופן כללי, גנבו מעטפות והכניסו אותם, בתמיכת היו"ר, שהחזיק את המעטפות אצלו ביד, והוא הכניס הרבה פתקים של 'ומ' (חד"ש־תע"ל - ק"ל). לדעתי, זייפו לפחות 50 קולות בקלפי שלי".



חבר ועדה בקלפי בסכנין סיפר שסולק מהקלפי כש"10־15 ערבים ניסו לרדוף אחריי לתת לי מכות, ומקללים תוך כדי". עוד חבר ועדה, בקלפי אחרת בסכנין העיד שרק 507 אנשים הגיעו להצביע, אבל בקלפי היו 528 מעטפות, ובסוף היום הציעו לו להתחלק בקולות. חבר ועדה מקלפי נוספת סיפר: "בצהריים התחילו לרמות. נכנסו אנשים צעירים והצביעו בשביל אנשים מבוגרים... בדיעבד, לאחר פתיחת הקלפי הסתבר שהם גנבו מעטפות, חתמו עליהן בעצמם והכניסו מעטפות בסתר לקלפי... לאחר פתיחת הקלפי התגלה שיש בערך 30 מעטפות יותר ממספר המצביעים. לאחר בירור קצר גיליתי שיש מעטפות שלא אני חתמתי עליהן והן הוחדרו לקלפי". גם אליו, כמו אל האחרים, איש במשטרה לא הרים טלפון.



ויש את ההוא שהיה באכסאל, שהעיד שחברי הוועדה אפשרו לאנשים שבאו עם תעודות זהות של אחרים להצביע במקומם, וש"איימו עליי ב־19:30 שיהרגו אותי אם לא אעזוב את הקלפי". נראה לכם הגיוני שהמשנה לנשיאת בית המשפט העליון מחזיק אצלו תלונה של אדם שנשלח לקלפי עם כתב מינוי רשמי, שהגיע לשם במטרה לבדוק את תקינות הבחירות, שמדווח שעזב את הקלפי בגלל איומים ברצח, ולא דואג שמישהו יחקור מה בדיוק התרחש שם?


בעילבון דיווח חבר ועדה: "היו המון זיופים אבל לא יכולתי למנוע, כי המזכיר מנע ממני". בנצרת העיד חבר ועדה: "רשמתי מראש את החתימה שלי, בכוונה לוודא שלא מכניסים מעטפות 'בטעות', ובכל זאת, בזמן ספירת הקולות מצאתי 45 מעטפות שלא היו עם חתימה שלי, שנכנסו בזיוף". גם אליו המשטרה לא פנתה.



והנה סיפור מאום אל־פחם: "החל מ־20:00 הוציאו אותי לשיחה בחוץ (בחור בשם עדאל). שאל אותי אם אני יודע למה הוא הוציא אותי... אחוזי הצבעה נמוכים, בוא נעלה את אחוזי ההצבעה (שיחה מוקלטת 2 ד'). כל הזמן הוציאו אותי מהקלפי, שהם יוכלו לזייף, וכל הזמן אני חוזר, אני רואה כמעט 30 איש סביב הקלפי ולא נותנים לי להיכנס (מוקלט). נעלו את הקלפי ולא נותנים לי להיכנס... לפחות 50־100 קולות התווספו מכמה דקות שהוציאו אותי החוצה". האיש מדווח, כאמור, שיש לו את הסיפור הזה מוקלט. מישהו יכול להבין איך משטרת ישראל אפילו לא הרימה טלפון אליו, או אל החבר ששימש בתפקיד בקלפי בעראבה, שלפי עדותו, כפי שנמסרה למלצר, "יש לי תמונות של האנשים המעורבים בזיופים"? האם הגיוני שאיש לא ביקש ממנו את התמונות וגבה ממנו עדות?



ועוד דוגמה, אחת מני רבות, שמגיעה מרהט. "ברבע לעשר בערך לקח אותי יו"ר הוועדה (מטעם דעם), בן אדם כריזמטי ומאיים, עם סמכות וכנראה גם שליטה כלשהי באזור שם, שקבע בעצם מה קורה בקלפי, ואף רימה כמה פעמים... הוא לקח אותי לכיתה אחרת, ושאל מה עושים עם כל האנשים שלא באו להצביע (באו 248 מתוך 607, כך ש־359 לא באו). אמרתי לו שכלום, והוא ניסה לשכנע אותי לשים אותם לדעם, בתמורה לכך שאני אקח 10־20 לליכוד". האיש העיד אומנם שבגלל התנגדותו הדבר לא קרה בסופו של דבר, אבל יש לו תלונה על יו"ר ועדת הקלפי - איש שהמדינה יודעת את זהותו, ושאולי יישב בתפקיד הזה גם בבחירות שייערכו השבוע - שהציע לו לחלק קולות. איך לעזאזל, אף שוטר תנועה לא התקשר אליו כדי לגבות ממנו עדות?



ממש כמו הבחור שהיה בקלפי בכפר סולם והעיד: "זרקו עליי סיגריה והביאו לי פיצוץ לפנים. מי שהרביץ הם חברי הוועדה". נראה למישהו סביר שחבר ועדה מעיד שחברי ועדה אחרים הכו אותו, ולמשטרה אין עניין לתהות מה קרה שם? והנה, קחו סיפור מפוריידיס: "...הגיע המזכיר וניסה לשכנע אותי לקבל 50 קולות לבית היהודי, והוא ייקח למפלגה שלו". לא שווה חקירה, המזכיר הזה, שהוא בכלל עובד מדינה?



הקובץ הזה מכיל עדויות על תקיפות של חברי ועדת קלפי, על רמאויות, על זיופים, על הצעות של חברי ועדה לחלק ביניהם את הקולות של מי שלא הצביעו ועוד ועוד. ייתכן שחקירת משטרה הייתה מגלה שבחלק מהמקרים העדות לא מדויקת, אולי בחלק אחר יהיה קשה להוכיח אותה, אבל העובדה שמתוך 82 אנשים שבדקנו השבוע, 80 לא קיבלו אפילו שיחת טלפון מהמשטרה, היא סטירת לחי מצלצלת לכל מי שסבור בטעות שמתנהל כאן הליך בחירה נקי.



פסילה סלקטיבית


עכשיו, אחרי שראינו במה המשטרה בחרה שלא לעסוק, בואו נדבר במה שהיא כן עוסקת. יש קלפי אחת, שלא ברור למה דווקא היא נבחרה, שבה המשטרה משקיעה אנרגיות כאילו שמדובר בתיק רצח. שלא יישמע חלילה שיש לי ביקורת על זה. נהפוך הוא. הלוואי שזה היה היחס לכל הקלפיות החשודות. בקלפי הזו, בכפר סמיע, כך לפחות מודלף כל הזמן, הזיופים היו לטובת הליכוד. שני עניינים נסיבתיים גרמו לשופט מלצר להעביר את הקלפי הזו לחקירת משטרה שבעה ימים אחרי הבחירות: אחוזי ההצבעה הגבוהים בה, שעמדו על 97, והעובדה שכל שש המפלגות שקיבלו בה קולות היו עם מספר קולות עגול. 350 לליכוד, 100 לכחול לבן, 50 לש"ס ולישראל ביתנו, 30 לימין החדש ו־20 למרצ. נראה מסריח? בהחלט.



המשטרה, שפתחה בחקירה נמרצת, מצאה בקלפי 600 מעטפות שחתומות על ידי יו"ר ועדת הקלפי, איש מרצ, ועל ידי סגנו, איש הליכוד. המשטרה, שביקשה לבדוק אם יש אנשים שלא הצביעו, זימנה אליה 98 תושבים בכסרא סמיע, כאלה שבקלפי סומן שהצביעו, ושאלה אותם אם אכן הגיעו לממש את זכותם. 70 אישרו שהצביעו. 28 טענו שלא. כמה מחברי ועדת הקלפי נחקרו באזהרה, בהם כמובן היו"ר וסגנו. עכשיו תראו איזו השקעה נעשתה כאן, בקלפי הבודדת הזו. אחד הנחקרים, שחתימתו התנוססה על הטפסים, טען שהחתימה שלו זויפה. במשטרה לא ידעו אם מדובר באמת בזיוף, או שמא בבעל תפקיד שהבין שיש בעיה ומנסה לזרוק את התיק הלאה. לדברי גורם במשטרה, כדי לענות על השאלה, המשטרה לקחה כמה מעטפות מאלה שטען שחתימתו עליהן זויפה, וכמה מעטפות שטען שחתימתו עליהן אמיתית, צירפה אליהן דוגמאות חתימה של שאר חברי הוועדה, ושלחה הכל לבדיקה במעבדה מיוחדת. בסופו של דבר, אחרי המאמץ וההשקעה, הבהירה המעבדה שככל הנראה אין מדובר בחתימה מזויפת, אלא אכן בחתימתו של מי שטען שהיא זויפה.



עוד רגע נחזור אל הקלפי הזו, אבל בואו נפתח רגע סוגריים ונקפוץ אל הקרב שסוקר כאן בהרחבה, שאותו מנהל כבר חודשים השופט מלצר מול הליכוד. כזכור, אחרי הבחירות התברר שיש פער קולות קטנטן שהביא להעברת מנדט שמיני ליהדות התורה, על חשבון המנדט ה־36 של הליכוד. עמית הלוי, המקום ה־36 ברשימת הליכוד, איתר במאמץ רב שורה של טעויות הקלדה בסדרה של קלפיות, טעויות שאחרי תיקונן ניכר היה שהכף הוכרעה והמנדט אמור לעבור לליכוד. הלוי הקפיד להישען אך ורק על קלפיות שנבדקו שוב, לבקשתו, על ידי ועדת הבחירות, ושאושרו על ידי הוועדה ככאלה שאכן נפלה בהן טעות.



שי ניצן. צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
שי ניצן. צילום: יונתן זינדל, פלאש 90






בעולם מתוקן, לא הלוי היה צריך לרוץ לבית המשפט כדי לדרוש את תיקון התוצאות, אלא יו"ר ועדת הבחירות בעצמו. שהרי חנן מלצר, לטובת מי שזקוק לתזכורת, מונה לתפקידו אך ורק על מנת לדאוג שההצבעות שלנו ייספרו באופן מדויק, ושהתוצאה הסופית תשקף את רצון הציבור. אבל מלצר, לא רק שלא עשה כלום עם הממצאים האלה, אלא שברגע שהלוי הגיש עתירה לבית המשפט וביקש לתקן את התוצאות - כאמור, בהתאם לטעויות שמלצר עצמו אישר שהיו - מצא מולו את מלצר נלחם בחירוק שיניים שלא לאפשר לו לעשות את זה. אם הוועדה של מלצר הייתה משקיעה בבדיקת קובץ הזיופים של הליכוד 10% מהאנרגיות שהשקיע מלצר במלחמה נגד הניסיון להביא לתיקון התוצאות, היינו היום כנראה בעיצומן של חקירות משטרה רבות. אבל מלצר לא עשה את זה. למה? אולי משום שאחרי הביקורת הקשה שספג בגין ניהול מערכת הבחירות, הדבר האחרון שהוא היה צריך זו קביעה של בית המשפט שהתוצאות שעליהן הכריז אינן נכונות.



מלצר דרש מבית המשפט לדחות על הסף את עתירתו של הלוי בתירוצים שונים, ואף עשה כל שביכולתו כדי להקשות עליו לבדוק קלפיות שהיו חשודות ככאלה שהיו בהן טעויות חישוב או הקלדה. בשלב הראשון, כשמלצר היה בטוח שהחישוב שלו הוא הנכון, ושמספר הקולות שנוספו להלוי אחרי התיקונים לא מספיק כדי להעניק לליכוד עוד מנדט, הוא הסביר לבית המשפט למה למרות החשדות אין צורך לפסול את תוצאות הבחירות בכפר כסרא סמיע. "נטל ההוכחה המוטל על הטוען לבטלות תוצאות הבחירות הינו נטל מוגבר - נטל הכבד מן הנטל הרגיל המוטל בהליך אזרחי", כתב.



לאחרונה, כשבית המשפט המחוזי אישר לספור עוד קלפיות "חשודות", על אפו ועל חמתו של מלצר, והתברר שהספירה מעבירה את המנדט להלוי ולליכוד, שינה מלצר כיוון. עכשיו הוא דורש מבית המשפט לפסול את הקלפי בכסרא סמיע, קלפי שכאמור הליכוד זכה בה ב־350 קולות, כשהוא יודע שהפחתת מספר הקולות הזה קובר לחלוטין את הדרישה של הליכוד לקבל את המנדט הנוסף, שכן הפער בין הליכוד ליהדות התורה בקרב על המנדט האחרון הוא קטן בהרבה. כאן, מתברר, מוכן מלצר לנהל את המלחמה הגדולה על טוהר הבחירות, מלחמה שלא ניהל בשום מקום אחר. "החלטה ברוח זו (פסילה - ק"ל), טרם הבחירות לכנסת ה־22, יכולה לשרש תופעות כגון דא, ולהרתיע מפני כל התנהלות שאין בינה ובין טוהר הבחירות כל קשר".



הדרישה של מלצר, בשבוע שעבר בבית המשפט, באמצעות נציג הפרקליטות, לפסול את הקלפי בכסרא סמיע - היא שערורייה של ממש. כזכור, המשטרה מצאה במדגם שערכה בכפר ש־28 מתוך 98 האנשים שנדגמו לא הצביעו. האם העובדה שהליכוד קיבל הכי הרבה קולות בכפר מלמדת שהקולות הללו זויפו לטובת הליכוד? ממש לא. הרי אחת הטענות שהביאו לפתיחת החקירה הייתה העובדה שכל המפלגות קיבלו מספר קולות עגול. כלומר, לא רק מספר הקולות של הליכוד עוגל. אבל אתם יודעים מה? בואו נלך על השיטה המחמירה. נגיד שכל הקולות זויפו רק לטובת הליכוד, ונגיד שהמדגם הזה משקף את מה שקרה בכל הקלפי, ולפיכך משהו כמו 28% מהקולות בקלפי הזו זויפו. האם התוצאה המתחייבת היא לזרוק את הקלפי הזו לפח ואיתה את קולותיהם הכשרים של 72% מהתושבים, שטרחו לממש את זכותם והצביעו? מה הם אשמים שמישהו בקלפי שלהם לא נהג כשורה?



יודעים מה, בוא נניח גם כאן שהתשובה חיובית. נגיד שהעובדה שיש חקירה בקלפי הזו מחייבת את הפסילה שלה. ובכן, השבוע, רק אחרי שבית המשפט הכריח אותו, נאלץ נציג הפרקליטות המייצג את מלצר, לספר לבית המשפט שיש חקירות בעוד 29 קלפיות (לא חלק מרשימת הקלפיות שעליהן התלונן הליכוד). את העובדה הזו מלצר טרח שלא לספר ביוזמתו לבית המשפט, בדיוק כפי שלא טרח לספר שיש תלונות ועדויות על הרבה מאוד זיופים נוספים במגזר הערבי, העדויות של הליכוד שאיתן הוא עצמו לא עשה דבר. ומכיוון ש־29 הקלפיות הללו נמצאות באותו סטטוס של הקלפי בכסרא סמיע, כלומר גם הן נמצאות בחקירה, וגם בהן עדיין לא הוגש שום כתב אישום, אז למה לפסול רק את זו בכסרא סמיע, ובכך לדחות את עתירת הליכוד ועמית הלוי לעוד מנדט, ולא לפסול איתה את כל הקלפיות הנחקרות האחרות?



ומעבר לזה, אחרי שראינו אלו תלונות ועדויות נשארו בבוידעם, כמו אלה שהבאנו מעראבה ומאום אל־פחם, אלה שאיש לא ניסה לחקור, מישהו יודע להסביר למה נבחרה דווקא כסרא סמיע, שבה יש קולות רבים לליכוד, כמודל לחקירה אינטנסיבית ומושקעת, ובאף קלפי אחרת, עם חשדות וראיות טובים לא פחות, כלל לא נפתחה חקירה?



מה שהכי מטריד בסיפור הזה, זה שבעוד כמה ימים אנחנו הולכים שוב לקלפי, ובתנאים דומים. יש להניח שבחלק גדול מהקלפיות במגזר הערבי, יפגשו המצביעים את כל אלה שעליהם דיווחו חברי ועדות הקלפי מטעם הליכוד. אלה שזייפו, ואלה שרימו, ואלה שהציעו לחלק קולות, ואלה שדחפו לקלפי חבילות של מעטפות של מי שכלל לא הגיעו להצבעה. וכשזה יקרה, ויהיו מי שיגישו שוב תלונות, הן יגיעו לטיפול אל אותה ועדת בחירות של אותו חנן מלצר, שלא עשה כלום עם התלונות בבחירות הקודמות, ואל אותה משטרה, שסיפרה שאין זיופים במגזר הערבי, ולא סיפרה שכלל לא ניסתה לבדוק את התלונות שהוגשו לה, ואותו פרקליט מדינה יעמוד שוב באיזשהו כנס ויצהיר: "אין בידינו נתונים בדבר זיופים רחבי היקף בבחירות בישראל. הבחירות הן נשמת אפה של הדמוקרטיה, ואנו לא נאפשר פגיעה בהן".



[email protected]