יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו הוא זה ש"גייס" את נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק "לחזק" את היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט לפעול בעניין עסקת הטיעון. לצורך כך, נתניהו שיגר אל ברק את עו"ד מיכאל ראבילו. ברק התלבט והסכים. הוא שלם עם עצמו.

עושה למנדלבליט את הזובור של חייו: המו"מ לעסקת טיעון הוא תרגיל של נתניהו?

עוד נודע, כי מדובר כבר בסבב השלישי של גישושים בין הצדדים. הסבב הראשון היה ב-2019 ואומרים לי שראבילו גייס אז את יוסי צ'חנובר. הסבב הזה לא הבשיל למגעים של ממש. סבב נוסף נערך ב-2020, סביב הגשת כתב האישום.

הפורמט זהה לפורמט הנוכחי: ראבילו לברק, ברק למנדלבליט. היועמ"ש אמר שהוא מוכן לשמוע, בתנאי שיגיע עו"ד מטעמו של נתניהו. לא הגיע. היום אנחנו בסבב השלישי. הפעם, בעקבות ברק הגיע עו"ד בן צור.

את כל השאר אתם יודעים: במהלך השבועות האחרונים התנהלו מגעים בין ראש הממשלה לשעבר נתניהו לבין הפרקליטות על עסקת טיעון, כך לפי מקורות המעודכנים בפרטים. 

נתניהו ומנדלבליט (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
נתניהו ומנדלבליט (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

המגעים נמשכו זמן רב והתקיימו בסודיות מוחלטת, עם שותפי סוד מעטים, אך בסופו של דבר התפוצצו על רקע הדרישה הלא מתפשרת של נתניהו שהענישה לא תכלול קלון, ומטבע הדברים גם לא מאסר. 

יש לציין כי לשני הצדדים הייתה סיבה טובה לקיומם של המגעים הללו. נתניהו העריך שמנדלבליט מעוניין לסיים את כהונתו עם "שולחן נקי", וכי ניתן לנצל את חלון הזמנים הצר בטרם הפרישה כדי לסגור עסקה מהירה בתנאי לחץ. 

מנדלבליט היה מוכן לשמוע ואף לבדוק, אבל תנאי הכניסה שלו למשא ומתן, ככל הידוע, היה הודאה מלאה וענישה שתכלול מאסר על תנאי עם קנס משמעותי וקלון. כשהתברר שנתניהו לא מוכן לשקול קלון, המגעים, כאמור, התפוצצו. 

ככל הידוע, אלה היו המגעים הראשונים לעסקת טיעון בין הצדדים. בתקופה מוקדמת יותר, סביב הגשת כתב האישום, גישש נתניהו באמצעות שליחים את האפשרות לנהל מו"מ, אך כוונתו הייתה לסכם על חנינה. על זה, בצד השני לא הסכימו לדבר כלל.