מצב בריאותו של מנהיג מדינה הוא בעל השלכות מרחיקות לכת על מערכות שונות בה. רק לאחרונה נחשפנו כיצד ניתוח הערמונית שעבר ראש הממשלה בנימין נתניהו הוביל למשבר קואליציוני, כאשר בעקבות סירובו של השר איתמר בן גביר להתקזז, נתניהו נאלץ לצאת ממיטת חוליו בבית החולים, להתייצב בכנסת ולהצביע בעד אחד מחוקי התקציב. בנוסף, הניתוח שעבר הוביל לעיכוב נוסף ומשמעותי של לפחות שלושה שבועות בעדותו של ראש הממשלה במשפטו.

זו לא הייתה הפעם הראשונה שבה מצב בריאותו של נתניהו עמד בראש סדר היום הציבורי. בקיץ 2023 הובהל נתניהו אל בית החולים ודווח על אירוע התייבשות שגרתי, אך בהמשך התברר שהיה מדובר בבעיות קצב לב. ואכן, כעבור כמה ימים שוב הובהל ראש הממשלה לבית החולים לצורך השתלת קוצב לב.

אריק שרון מגיע להדסה עין כרם  (צילום: פלאש 90)
אריק שרון מגיע להדסה עין כרם (צילום: פלאש 90)

מצב בריאותו של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון והאירוע המוחי שעבר טלטלו את המערכת הפוליטית, והובילו את אהוד אולמרט אל כס ראש הממשלה. מצבו הבריאותי והנפשי של ראש הממשלה לשעבר מנחם בגין הוביל לכך שבחודשים האחרונים לכהונתו הוא ניתק את עצמו מניהול ענייני המדינה. החשיבות בדבר מידע על אודות המצב הבריאותי של ראש המדינה אינה עניין ייחודי לישראל. רק לאחרונה נחשפו דיווחים שונים בעניין הסתרה שיטתית של מצבו הקוגניטיבי והבריאותי של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בשנים האחרונות.

אכן, המצב הבריאותי של העומד בראש המדינה משפיע על כל אזרחי המדינה, ואולם גם למנהיגי המדינה מגיעה הזכות לפרטיות, ולכן עולה השאלה מהו האיזון הנכון במדינה דמוקרטית בין זכות הציבור לדעת על אודות מצבו הבריאותי של ראש המדינה לבין הזכות לפרטיות.

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן נואם באו''ם, ספטמבר 2024 (צילום: Reuters/BRENDAN MCDERMID)
נשיא ארה''ב ג'ו ביידן נואם באו''ם, ספטמבר 2024 (צילום: Reuters/BRENDAN MCDERMID)

בארה"ב מתפרסם דיווח דו־שנתי מפורט, הסוקר גם את ההיסטוריה הרפואית של הנשיא וכולל תוצאות בדיקות מפורטות - מנתוני לחץ הדם ועד לראייה, אלרגיות ואפילו תוספי המזון שהוא נוטל. לדוגמה, בפברואר 2024 פורסם דוח מפורט מאוד על בריאותו של הנשיא ג'ו ביידן, שכלל מידע על בדיקות ראייה, שמיעה, נוירולוגיה ועוד.

כשהרופא האישי מקורב

בעבר הוגשו בישראל מספר הצעות חוק, שלא התקבלו, אשר ביקשו לקבוע חובה בחוק לעדכון מצבו הבריאותי של ראש הממשלה. הוצע כי "ראש הממשלה יערוך בדיקה רפואית תקופתית ויפרסם דוח רפואי על מצב בריאותו אחת לשנה", וש"ראש ממשלה, שעבר אירוע רפואי הכרוך באשפוז או בהתערבות פולשנית, יפרסם על כך דוח רפואי בהקדם האפשרי". ובמטרה לשמור על מתן מידע אובייקטיבי, הוצע כי "הבדיקות הרפואיות והדוחות ייערכו על ידי גורם רפואי בלתי תלוי".

בהיעדר חקיקה מחייבת, הנושא מוסדר בנוהל טיפול רפואי בראש הממשלה משנת 2007, שהוכן בעקבות מחלתו של ראש הממשלה לשעבר שרון. נוהל זה קובע כי ראש הממשלה יעמוד במעקב רפואי סדיר, ויועבר דיווח שנתי לציבור על מצבו הבריאותי. עם זאת, בפועל, דיווחים אלו אינם נמסרים באופן סדיר, והמידע הנמסר לציבור לעיתים חלקי בלבד, ומועבר על ידי רופא שהוא לרוב מקורב של ראש הממשלה.

לשכת ראש הממשלה לא פרסמה דוח על מצבו הבריאותי של נתניהו מאז שנת 2016, ורק בסוף שנת 2023 פרסמה דוח חלקי ביותר. הדוח אינו סוקר את מצבו הרפואי המלא, מתעלם מההיסטוריה הרפואית שלו, ואינו כולל פרטים נוספים המקובלים בדוחות מנהיגי העולם המערבי. מדובר בפועל במסמך קצר ולקוני, שעליו חתומים רופאיו, הקובעים כי "מצב בריאותו תקין לחלוטין".

בעקבות חרושת השמועות על מצבו הרפואי של נתניהו, הוגשה לפני כשנה עתירה לבג"ץ שביקשה להביא לפרסום של דוח רפואי מקיף וברור על מצבו של ראש הממשלה, ולשנות את הנוהל הקובע שמי שאחראי לכתיבת הדוח הרפואי הוא רופאו האישי וחברו הקרוב של ראש הממשלה. לא נראה שבג"ץ יעסיק עצמו בנושא, וטוב יעשו חברי הכנסת אם יקדמו את הצעות החוק ויסדירו את הדיווח לציבור על מצבו הרפואי של ראש הממשלה.

[email protected]