גם פרשנים שידועים כמתנגדיו של דונלד טראמפ, ונתנו לכך ביטויים במאמרים שפרסמו או בהתבטאויות לעגניות בפאנלים בתוכניות טלוויזיה, שוללים בנימה תקיפה את הדיבורים שלפיהם ניצחונו בבחירות וכניסתו לכהונת הנשיא הם סכנה לדמוקרטיה בארצות הברית.
ערב טקס הכתרתו של טראמפ ברחבת הבית הלבן, פרשנים בכירים וותיקים בוושינגטון דוחים על הסף בכעס פרסומים ברוח זו. “זוהי הערכה לא נכונה ומעליבה”, אומרים כמה מהם בשיחות שלא לייחוס. “הדמוקרטיה האמריקאית איתנה ויציבה, והיא צלחה בעבר בשלום משברים חמורים”. פרשנים אלה קובלים על כך שהאמירות בעניין האיום על הדמוקרטיה האמריקאית נפוצות ברשתות החברתיות ובכלי תקשורת ממוסדים.
בעייתי הוא מצבם של אותם כתבים ופרשנים פוליטיים בארצות הברית, חלקם מפורסמים ומוערכים, שהתנגדו למועמדותו של טראמפ, פסלו אותה, לעגו לאיש והציגו בעקשנות את דמותו כבלתי ראויה לכהן כנשיא. מאז ניצחונו, ובעיצומן של ההכנות לטקס הכתרתו, מוצאים עצמם עיתונאים אלה, שמסדרונות הבית הלבן הם ביתם השני, בעמדה מביכה ומטרידה. עתה יהיה עליהם לפרשן ולהסביר איך מי ששבוע לפני כניסתו לבית הלבן כנשיא הוצג בדוח של התובע הכללי, ג’ק סמית, כמי ש”יש ראיות קבילות שהיו מספיקות להשגת הרשעתו ולביסוסה במשפט”. הדוח קובע חד־משמעית שקיימות ראיות להרשעתו של טראמפ בניסיון להפיכת תוצאות הבחירות ב־2020. במילים פשוטות, אדם שאמור להיות מורשע בפלילים יניף ידו בטקס ההכתרה ויישבע אמונים לחוקה, כנשיא. איך מפרשים ומסבירים מצב כזה?
העובדה שכמחצית מבעלי זכות ההצבעה בארצות הברית (74 מיליון איש) הצביעו לקמלה האריס, מונעת את הגדרת התוצאה של מאמצי פרשנים אלה ככישלון. עם זאת, ניצחונו של טראמפ והכתרתו כנשיא חושפים את מי שמתהדרים בארצות הברית כ”ענקי התקשורת” במוגבלות השפעתם ואף בחולשתם בעיצוב דעת הקהל והלכי הרוח בחברה האמריקאית. צריך לזכור זאת בארבע השנים הבאות, כשאותם פרשנים יסקרו, ינתחו ויפרשו כל מהלך, יוזמה והתבטאות של הנשיא דונלד טראמפ.
76 מיליון אמריקאים הצביעו עבור טראמפ. טקס הכתרתו צפוי להיות אירוע מכובד, כטקסי הכתרתם של נשיאים קודמים. הדמוקרטיה בארצות הברית איננה בסכנה ואיננה מאוימת. גם דונלד טראמפ, עם התנהגותו גסת הרוח והזלזול המופגן שלו בכל דבר שמסמל את הסדר הטוב, לא יכול לערער את חוסנה של הדמוקרטיה שארצות הברית, כמעצמת־על, מסמלת ומייצגת באופן מופתי, הדורש חיקוי.