בימים המעטים שהיו לאייל זמיר להתכונן לתפקיד הרמטכ"ל, הוא ישב בחדר קטן בכניסה ללשכת ראש הממשלה ההיסטורית בקריה (המכונה בית בן־גוריון). על הכוננית מאחוריו ניצבו תמונות של המשפחה ולצידן תמונתה של שירי ביבס המגוננת על בניה בזמן החטיפה. התמונות האלה ניצבות עכשיו לצידו בלשכת הרמטכ"ל.

המסר ברור: החזרת החטופים היא המשימה הראשונה במעלה של צה"ל. המסר הזה הדהד גם בנאומו של זמיר בעת קבלת הדרגות וגם בישיבת פורום המטה הכללי הראשונה שניהל. זמיר יודע שהוא עשוי להידרש לחזור ללחימה עצימה בעזה בתוך ימים, אבל יודע גם שאם לא ימוצה המהלך להחזרת החטופים – תיפגע הלגיטימציה הציבורית לחידוש המלחמה.

זמיר נדרש והכין תוכנית לחידוש המלחמה בעזה. הוא גם ערוך לממש אותה, אם יידרש. כיבוש הרצועה יחייב גיוס מחדש של מספר אוגדות מילואים, ואם חידוש המלחמה ייתפס כהחלטה קלת דעת של הממשלה להקריב את החטופים שנותרו – אנשי המילואים כבר לא יתייצבו במספרים שהכרנו.

ישראל כ''ץ ובנימין נתניהו מעניקים את הדרגות לאייל זמיר (צילום: דובר צה''ל)
ישראל כ''ץ ובנימין נתניהו מעניקים את הדרגות לאייל זמיר (צילום: דובר צה''ל)

אחרי 17 חודשים של מלחמה ושירות מילואים ארוך ומסוכן – צבא המילואים שלנו שחוק ומותש. לבד מהאבידות הרבות שגבתה ממנו המלחמה, המשרתים שחזרו הביתה שילמו בה מחירים קשים – בבית, בעבודה ובעסק. רבים מהם בתחושה שהם את שלהם עשו. מי שיקרא להם עכשיו להתחיל מחדש את המלחמה בעזה, במה שעשוי להיתפס לא כמלחמת קיום לאומי אלא כמלחמת תחזוקת הקואליציה – צריך להניח שמספר משמעותי מהם פשוט לא יגיעו.

זמיר מודע לתחושות האלה גם מהבית. בנו אורי, קצין מצטיין בשריון, שרגע לפני המלחמה סיים את הפיקוד על פלוגה ו' בגדוד 77, פלוגה שכמעט ונמחתה ב־7 באוקטובר, הוא היום סמג"ד ב' בגדוד שריון. בתו רוני, שחודש וחצי לפני המלחמה סיימה תפקיד כראש לשכת מפקד אוגדת עזה, משרתת היום במילואים בסיירת גבעתי. מהחברים שלהם הוא שומע מה מצב צבא המילואים וגם הסדיר, שמשווע לשיקום.

לוחמי צה''ל ברצועת עזה (צילום: דובר צה\'\'ל)
לוחמי צה''ל ברצועת עזה (צילום: דובר צה\'\'ל)

הממשלה מצפה ממנו להוביל מערכה שונה מהמערכה שהייתה: אגרסיבית יותר, סימולטנית ועם כיבוש מתמשך של שטח. זמיר יידע להוביל מערכה כזאת (שיהיו לה גם מחירים כבדים), אבל לא יידע להבטיח שהתוצאות שלה יהיו שונות בהרבה ממה שעשינו בשנה וחצי האחרונות.
"הכרעת חמאס", שמבטיח ראש הממשלה, הפכה להיות מושג תודעתי. מבחינה צבאית, צבא חמאס שכבש אותנו ב־7 באוקטובר הוכרע. אבל לזרוע הצבאית של חמאס יהיו לעולם פעילים שיפעלו כיחידים וחוליות למימוש פיגועים. גם את חמאס ביו"ש לא הכרענו, אף שיש לנו שם חופש פעולה ללא מצרים.

חמאס הוא הכוח החזק בעזה, וישראל לא מוכנה לשקול הכנסת חלופה לשלטונו. אפשר לכבוש את עזה כולה, להחזיק בה לאורך זמן ולהטיל עליה ממשל צבאי. המשמעות תהיה תשלום מתמיד של מחירים, שיהיו כבדים על החברה הישראלית הפצועה גם ככה, ושעבוד מוחלט של הכלכלה הישראלית בעבור השליטה בעזה.

אי־אמון בתחקירים

"עת הזמיר הגיעה", הכריז ראש הממשלה, אבל לזמיר אין עת. יש לו לפחות חמש זירות פתוחות, ואין לו רגע דל להתחיל במלאכת השיקום של צבא היבשה אחרי 17 חודשים של שחיקה. אין לו הזמן והמשאבים שהיו למוטה גור לשיקום הצבא אחרי מלחמת יום הכיפורים, או לגבי אשכנזי אחרי מלחמת לבנון השנייה (שנראית כיום יותר כסבב לחימה ממלחמה של ממש). אם תיכפה עלינו מלחמת קיום – הצבא הזה יילחם עם מה שיש, אבל מלחמת בחירה כבר תיראה אחרת.

בצעדיו הראשונים כרמטכ"ל הוא התחיל בשיקום של מה שניתן לתקן במהירות רבה יותר: האמון הציבורי בצה"ל והאמון בתוך שורות הצבא. הוא קיבל לידיו צבא ששקוע בתככים ובחילופי האשמות פנימיים, והחל קודם כל להרחיק את כל נושאי כתם הכישלון של 7 באוקטובר. בישיבת פורום המטכ"ל הראשונה שלו הבהיר לאלופים שלא יקבל המשך פלגנות וסיעתיות בצמרת צה"ל.

הרצי הלוי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
הרצי הלוי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

באותה נשימה, החליט לפתוח את התחקירים שהשלים קודמו הרצי הלוי. התחקירים, בעיקר אלה המערכתיים ולא תחקירי הקרבות, לא זכו לאמון בכל שורות הצבא וגם בציבור. בתוך הצבא יש משבר אמון בין דרגי הפיקוד הטקטיים למטה הכללי, ואת זה הוא חייב לנקות ומהר. זמיר מתכוון שצוות חיצוני יעבור מחדש על התחקירים, יצביע אם נדרשות השלמות, ואם צריך - לתקן גם את המסקנות.

זמיר מודע גם לזירת המלחמה השביעית שמחכה לו: הזירה הפוליטית הישראלית. הוא לא איש של מילים גדולות ונאומים מצוחצחים. הוא חייל מקצועי, במובן הטוב של המילה, והוא בוודאי לא תמים. מי ששירת שלוש שנים בלשכת נתניהו – מכיר היטב את הנפשות הפועלות והמפעילות.
הממונה עליו, שר הביטחון ישראל כ"ץ, מונה לתפקיד עם משימה אחת: למרר את חייו של הרצי הלוי עד שילך.

את המשימה הזאת הוא השלים בהצלחה, ועכשיו הוא צריך להגדיר לעצמו מחדש את ייעודו כשר הביטחון. עוד בטרם כניסתו של זמיר לתפקיד, היה מי שניסה להטריל אותו בהפצת ידיעות מופרכות על כוונתו, לכאורה, להדיח את מפקד חיל האוויר. קשה לומר בוודאות מה מקור הידיעות האלה, אבל אפשר לקוות שכ"ץ ידבק רק בתפקידו כמחולל היומי של איומים גנריים לכל זירה וזירה.

מעבר לניסיון הרב שהוא מביא לתפקיד, ליסודיות וליושרה שלו, לזמיר יתרון בולט נוסף: הוא בא לתפקיד כמי שכבר הפך לאזרח ונקרא לדגל. הוא לא ביקש להיות רמטכ"ל בסבב הזה – ביקשו ממנו. הוא יודע את זה, וגם מי שמינה אותו יודע.

משוחרר מגיבנת האחריות שנשא קודמו – על זמיר יהיה קשה מאוד לאיים בהדחה. זה הופך אותו לאיש החזק ביותר במערכת הביטחון. גם אם ייצא נגד פעולות של הממשלה – יהיה לה קשה מאוד להצדיק פיטורים שלו. חסינות ציבורית יחסית היא דבר נדיר מאוד בעידן הממשלה הנוכחית. את העוצמה הזאת זמיר יוכל לממש לטובת מי שבאמת שולח אותו למשימה – עם ישראל. זה יהיה המבחן האמיתי שלו.

הכותב הוא הפרשן הצבאי של חדשות 13