בין הקיומי לערכי, ישראל נמצאת בצומת דרכים משמעותית: הסוגיה האיראנית היא סוגיה קיומית. אומנם ארה"ב פתחה בסוף השבוע במשא ומתן עם האיראנים. והדיווחים שיצאו סיפרו על אופטימיות זהירה. אפילו הצדדים קבעו דייט שני.
אבל רגע לפני החגיגות שני דברים חשובים שצריך לקחת עכשיו בחשבון: איראן היא לא לוב. ומהלך ההתגרענות שלה שונה מזרח מערב מתהליך ההתגרענות של לוב בימי השליט מועמר קדאפי. כך שהדרישה הישראלית כי בסיום המשא ומתן בין ארה״ב לאיראן נגיע לפירוק החימוש כפי שנעשה בלוב. זה נראה כרגע דמיוני.
שנית צריכים לשמוע את הקולות בארה״ב ואת הדברים היוצאים מנשיא ארה״ב דונלד טראמפ על כך שהציפיות האמריקאיות להצלחת המשא ומתן הן מוגבלות. עוד אמר הנשיא האמריקני השבוע כי אם השיחות יכשלו האופציה הצבאית תעמוד על השולחן. אבל יש להניח כאן גם כוכבית קטנה: הנשיא האמריקני הוסיף ושם את ישראל בפרונט לתקיפה מול איראן. כלומר אמר ״שישראל תוביל את המהלך״.
סוגיית איראן היא האתגר הקיומי של ישראל. חלון הזמנים לפעילות קטן מיום ליום. בכל מערכת ביטחונית ומדינית מתוקנת, הסוגיה הזאת הייתה מעסיקה את הקברניטים מבוקר ועד לילה. אבל אנחנו חיים במציאות מורכבת במיוחד. סוגיית עזה עומדת בראש סדר היום. 59 חטופות וחטופים בשבי חמאס. צבא עם שלוש אוגדות נמצא בעזה. למרות שמספרים כי הצבא מבצע תמרון נרחב בעזה, חשוב להקשיב לדיווחים של הלוחמים בחזית. שמספרים כי הם יותר מנהלים סוג של בט״ש עצים מאשר תמרון.
רק אנקדוטה קטנה בעניין זה: אוגדה 36 הוכנסה לכבוש את ציר ״מורג״ - 12 ק״מ אורך, שבועיים אחרי מכת הפתיחה של המבצע. האוגדה הגדולה והחזקה ביותר בצה״ל עשתה את המהלך הזה במשך כמעט עשרה ימים. ממוצע התקדמות של ק״מ ומאתיים מטרים בכל יום. אולי קצת פחות. זה לא מהלך של צבא מסתער בעוצמה, שמפרק כל מה שהוא נתקל בדרך. כך לא באמת מפעילים לחץ חד ומסיבי.
סוגיית החטופים היא הסוגיה הערכית. צה״ל והחברה הישראלית לא יצליחו להתנהל כבעבר אם החטופים. עד האחרון שבהם, לא ישוחרר מהגיהנום של עזה. העם היהודי, הצבא הישראלי לא מפקיר אף אחד מאחור. לא לוחם, לא אזרח, לא פצוע וגם לא חלל. ככה זה להיות יהודי, ככה זה להיות ישראלי. קוראים לזה בפשטות ערבות הדדית.
מעבר לערכיות יש גם את העניין המבצעי. אתמול על פי הפרסומים ניסה הרמטכ״ל רא״ל הרצי הלוי להסביר לגורמים בדרג המדיני. כי למרות כל השאיפות והפנטזיות. צה״ל מוגבל ביכולות שלו: בציוד, בכוח אדם. הוא נדרש לבצע את התעדופים. גם במטרות המלחמה יש לדעת גורמים ביטחוניים לבצע תיעדוף תוך הפרדה בין שחרור חטופים למיטוט החמאס. בראייה מבצעית יש לשחרר קודם חטופים בטרם לפעול בכוח עצום בתוך עזה. בין הקיומי לערכי ישראל מתקשה לתמרן ולקבוע את התעדופים המתאימים.