שקר הסקר

חברי מתפלאים כאשר סקרים מפספסים, אבל אני מתפלא כאשר סקר מדייק. כל מגוון הסיבות לכך שסקרים לא מזהים את המציאות

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
ישבת הממשלה
ישבת הממשלה | צילום: מרק ישראל סלם

הציבור הרחב “מסניף" סקרים שמככבים בעיתונים, אבל יועצים פוליטיים מקצוענים מבטלים אותם במשיכת כתף מזלזלת. למה? סקרי חיזוי בשלב כה מוקדם של מערכת בחירות אינם מלמדים דבר. הסקר הפשוט עונה על השאלה “מה היו התוצאות אילו התקיימו הבחירות היום?". אבל שום סקר אינו יכול לנבא מה יהיו התוצאות בעוד שלושה חודשים או אפילו בעוד שבוע. עד יום הבחירות תשתנה המציאות, ובעקבותיה ישתנו גם רחשי הלב של רוב הציבור. פיגוע טרור או הצלחת מבצע צבאי, למשל, יכולים לשנות את יחסי הכוחות הפוליטיים מקצה לקצה.

כך גם גילויים על שחיתות או על הטרדה מינית. אחד ההיבטים הפסיכולוגיים של בחירות הוא “אפקט הכרכרה". מתלבטים נוטים להשתכנע ללכת אחרי הרוב, לקפוץ על העגלה הנוסעת. יש יועצי בחירות שעורכים סקרים מוטים בכוונה כדי לרכוש תמיכה בעזרת אפקט זה. הם שותלים בסקר שאלות שמטעות את הנשאלים. זה נקרא “סקר דחיפה". אני מעדיף לקרוא להם “סקרי מניפולציה". בעיני, זה סקר בשירות השקר. חברי מתפלאים כאשר סקרים מפספסים. אני מתפלא כשסקר מדייק.

הסקרים מפספסים לא רק בגלל הונאת הציבור אלא גם בגלל אילוצים מקצועיים. מדוע אין הסקרים יכולים לזהות את המציאות? ראשית, אנשים לא עונים אמת לסוקרים. אנשים נוטים להיות נחמדים לבני שיחם. כאשר אנשים מזהים בסגנון הדיבור שהמראיינת היא צפונבונית מהאליטות, הם נוטים לענות תשובות שימצאו חן בעיניה, לא את האמת שלהם. מרואיינים דתיים משקרים לסוקרים יותר מחילוניים. ציבור מסורתי גדול מנהל את חייו בהשראת מאמר חז"ל, “אין הברכה שורה אלא בדבר הסמוי מן העין". ויש גם הישראבלוף. מראיינים שמזייפים ומשקרים ביודעין. משלמים להם לפי מספר השאלונים שהצליחו למלא, ויש להם מוטיבציה להספיק כמה שיותר שאלונים. ביקורת גילתה סוקרים שהתקשרו למספר טלפון שבעליו לא היו בבית, ובכל זאת מילאו בעצמם את התשובות בשם המרואיין.

אחרים נתפסו שואלים את המרואיין רק חלק מהשאלות, ועל שאר השאלות השיבו בעצמם. בנוסף, חלק מהציבור הדתי נמצא מתחת לרדאר של הסקרים. רבים מהסקרים הטלפוניים מתבצעים בימי שבת בצהריים, כאשר הטלפון מנותק בבתים דתיים. בימי חול הסקרים נערכים בשעות הערב, כאשר דתיים רבים נמצאים בבית הכנסת. לכן אין לדתיים ייצוג הולם במדגם המייצג. זו גם הסיבה שהמפלגות הדתיות זוכות בבחירות בקולות רבים יותר מאשר בסקרים. סיבה נוספת: הסוקרים מתמרנים כדי להשביע את רצון הלקוחות. בענף הסקרים מוכרת התופעה שסוקרים אשר מציגים תמונה אמיתית אך מדכאת עלולים להפסיד את הלקוח שיעבור למכון סקרים אחר. לאור זאת, אפשר להבין מדוע בישראל תוצאות רוב הסקרים אינן קולעות למציאות. בגלל זה הכריז ידידי פרופ’ גדעון דורון ז"ל: “הסוקרים עובדים במקצוע המודרני ביותר בעולם - אך מקצתם מתנהגים כמו במקצוע העתיק ביותר בעולם".

תגיות:
בחירות
/
בחירות 2015
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף