אנשים הולכים למסעדות כדי ליהנות ומוכנים לשלם סכומים יפים עבור ארוחה טובה. השבוע, לרגל יום הולדתי, הוזמנתי למסעדות. טובות, לא זולות, בראשותם של שפים ידועים. לצערי נתקלתי שוב ושוב בתופעה המוכרת גם במסעדות יוקרה בחו"ל - השף לא מוכן לשנות את המנה.
לא שחלילה ביקשתי להוריד מרכיב שהוא חלק בלתי נפרד מהמנה, אלא תיבול שנוסף בהתאם לטעמו של השף. לתומי חשבתי שהשפים רוצים שהלקוחות ייהנו מהמנות המוגשות להם. למרות זאת אני נתקל פעם אחר פעם במסעדות שעקרונית אינן כוללות מלחייה ופלפלייה בסידור השולחן. אתה מעדיף את המנה מלוחה יותר? זבש"ך.
הייתי השבוע במסעדה מפורסמת שבה אכלתי בעבר. בתפריט הופיעה מנת “פטוצ'יני עם פלפל שחור, ברזאולה וביצה". ביקשתי לקבל את המנה עם מינון מופחת של פלפל. המלצר הלך לברר את יחסו של השף לבקשתי וחזר עם תשובה: זה בלתי אפשרי. למה? ככה. מה הבעיה לסובב את מטחנת הפלפל פעמיים במקום ארבע פעמים ולתת ללקוח ליהנות מהמנה? בלית ברירה בחרתי במנה אחרת.
בהיותה חובבת תועפות פלפל שחור, רעייתי הזמינה את הפטוצ'יני. כאשר הגיעה המלצרית לשולחננו, שאלה “למי הקאצ'ו א־פפה?". קאצ'ו א־פפה, שתרגום שמה “גבינה ופלפל", היא מנה מהמטבח האיטלקי שכוללת גבינת פקורינו, פלפל שחור וספגטי. זה הכל. אין בה זכר לברזאולה ובוודאי לא לביצת עין. אז קאצ'ו א־פפה זה לא היה.
ייאמר לזכות המסעדה, שכאשר הגיע אחראי המשמרת בסוף הארוחה כדי לשאול, כמנהג המסעדנים, אם נהנינו מהארוחה, אמרתי לו את אשר על ליבי וזכיתי להתנצלות ולשתי מנות קינוח בנוסף לאלו שהזמנו. בדרכנו החוצה הוא חזר והתנצל. אכן, כך נוהג מסעדן ששמו והמוניטין של המסעדה חשובים לו, אבל מדוע צריך להגיע לכך?
חוויה דומה חוויתי במסעדה טרנדית קטנה, שבה מציע השף הצעיר מנות קטנות ולא זולות, מעוצבות יפה, תענוג לעיניים ולחך. השף סירב להשמיט מהמנה את הטבסקו הצהוב, שהיה אמור ללוות אותה.
השיא היה במסעדה מפוארת ויקרה, שבה ישבנו שמונה אנשים והזמנו מנות כיד המלך ויין ישראלי יקר. כשביקשנו כתוספת למנות צלחת צ'יפס - נענינו בשלילה. תהינו מה הסיבה, ולהפתעתנו נאמר לנו שהצ'יפס שמור למנות בשריות. נו, באמת.
שפים יקרים, אם אתם רוצים שיזכרו אתכם לטובה, תהיו קצת יותר גמישים. אומנם אינני מבשל כמוכם, אבל אני מבין באוכל ומעל לכל, יודע מה אני אוהב. תחשבו פעמיים לפני שאתם נחרצים בשיפוטכם. התייחסות כזו גורמת לי לרצות לקום מיד ולעבור למסעדה אחרת.