התהליכים הפוליטיים והחברתיים המתחוללים ברוסיה בשלוש שנים האחרונות, מאז פרוץ המלחמה, החלו לעורר עניין רב, בקרב סוציולוגים, במעמד הביניים הרוסי המתרחב באופן מפתיע. זהו תהליך מפתיע, מכיוון שההיגיון הבריא מכתיב לנו כי המלחמה היא זו שאמורה הייתה לשחוק את מעמד הביניים ולגרום לו לברוח מהמדינה בחיפוש לאחר האפשרות להתפרנס בכבוד ללא פגיעה בחירויות פוליטיות.
בדרך כלל, מעמדות ביניים מעוניינים בדמוקרטיה ובקפיטליזם, ונציגי הקבוצה הזו מזמן עזבו את רוסיה לאירופה ולארה"ב. כעת, מדובר בהופעה של מעמד ביניים מסוג חדש: הוא לא מורכב מרופאים, ממהנדסים, או מעורכי דין. הוא מורכב מנובו-רישים, ובמיוחד נובו-רישיות, אותן נשים אשר קיבלו כמה מיליוני רובל מהממשלה תמורת ההצטרפות של בעליהן למלחמה באוקראינה.
בשונה ממעמדות ביניים במדינות המערביות, ברוסיה המעמד החדש הזה לא מילא לאורך שנים תפקיד משמעותי בהובלת שינויים חברתיים ופוליטיים ברוסיה, והוא אינו נתפס כבעל יכולת להוביל מחאה ציבורית. המעמד החדש הזה הוא לא סוכן של תהליכי דמוקרטיזציה העתידיים. האופוזיציה הדמוקרטית הרוסית, אשר יושבת בגולה, אינה יכולה לסמוך על הקבוצה הזו מכיוון שחבריה לא יהיו לשותפים שלה בבניית דמוקרטיה.
קבוצת נובו-רישים החדשה התעשרה בזכות המלחמה והיא אינה מעוניינת בסיומה. למעמד החדש הזה יש ברית עם פוטין: נשים מוסרות את הגברים שלהן (בעליהן ובניהן) למלחמה ומקבלות כ-3 מיליון רובל בתור מענק חד-פעמי שמאפשר להן סגירת חובות, רכישת מכוניות סיניות סבירות, ובמקרים מסויימים אף קניית דירות.
לפני 25 שנה, נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, נבחר על בסיס הבטחתו לשפר את המצב הכלכלי של רוסיה, להביא ליציבות במדינה, לסיים מלחמות, ולצמצם את מעורבות הממשלה בחייהם הפרטיים של האזרחים. היום, השלטון של פוטין בנוי על היסוד הכוחני בלבד, הוא מנהל מלחמות עם השכנים ללא הרף, רוסיה מותקפת מדי יום על ידי הכטב"מים האוקראינים, בשעה שקרמלין מנהל מאבק אלים כנגד אידיאולוגית צ'יילד-פרי (Child-free) אשר לדידו מערערת את ערכי המשפחה המסורתית העומדים בבסיס הפוטיניזם המזויף.
מעמד הביניים האמיתי נשחק, האליטה האינטלקטואלית גורשה, ורוסיה סובלת מבעיות דמוגרפיות רבות. במקום להשקיע בהתפתחותו של מעמד הביניים המהותי במדינה, המדיניות של קרמלין הולידה מעמד הביניים החדש והמשונה, כשההכנסות שלו כרוכות בללכת למדינה זרה ולהרוג שם נשים וילדים. ההכנסות של מעמדת ביניים החדש הזה - מקורן בשפיכת דמים. המכוניות היוקרתיות, הבגדים המעוצבים, הטלפונים הניידים המתקדמים, איתם מצטלמות נשות החיילים ברשתות החברתיות - כל אלה נקנו באמצעות כסף "מלוכלך" הטבול בדם.
התפקיד המרכזי שממלאות נשות המגויסים, בנות מעמד הביניים החדש, בהתפתחויות חברתיות ברוסיה בשנים האחרונות, הוא ליצור נקודות מתח חדשות בין עניי רוסיה, שלא חלמו על האפשרות להרוויח סכומים כאלה באמצעות משכורות חודשיות, לבין הלוחמים אשר נתפסים, יותר ויותר, כאוכלי חינם אשר נמצאים באוקראינה מסיבות מפוקפקות.
למעשה, ברוסיה יש דילמה הפוכה לזו בישראל: בשעה שבישראל יש מאבק על שוויון בנטל שמטרתו לצמצם פערים בחברה הישראלית, ברוסיה, השירות בחזית יוצר פערים חברתיים חדשים ואיתם נקודות מתח חדשות. נשות הלוחמים, מהתרברבות במכוניות חדשות ובמעילי פרווה ברשתות החברתיות, אינן זוכות לאהדה מצד הציבור הרחב. עניי רוסיה, שהפכו להיות עוד יותר עניים השנה, מתייחסים לקבוצה הזו בחשדנות רבה. מדובר, למעשה, בקנאה, שעניי רוסיה חשים כלפי בני המעמד הביניים החדש והמוחצן. מצב כזה יצר הומור שחור מסוג חדש לפיו האישה הרוסית "המשוחררת" מגדלת בחצר שלה חזירים, בקר, וילדים למכירה לצבא, לפי משקל, כשהמחיר של גבר צעיר שמשקלו 80 ק"ג הוא 3 מיליון רובל.
על רקע התרחבות מעמד הביניים מסוג חדש ברוסיה, תפקידו ההיסטורי הוא ביצירת תנועות מחאה עממיות נגדיות אשר יעמידו בספק את המוסריות של הכסף המדמם. אנטגוניזם במקרה כזה, הוא בלתי נמנע. מעמד הביניים החדש ברוסיה משקף את התהליכים החברתיים העמוקים ולא ניתן להתעלם מהפוטנציאל הטמון בו לשמש מכניזם להגנה על פוטיניזם. בני המעמד החדש לא ימהרו לוותר על המכוניות החדשות, כשהם יעמדו לביקורת של קבוצות אחרות בחברה הרוסית אשר תמיד יערערו את המוסריות של ההכנסות הללו. אם המשטר הפוליטי של פוטין יהפוך להיות ללא-לגיטימי, בני הקבוצה הזאת, ככל הנראה, יעמדו לצדו. זאת מכיוון שהמלחמה עבור הקבוצה החדשה הזו היא לא רק דרך חיים אלא גם מקור להתעשרות. המלחמה שפוטין מנהל באוקראינה יצרה עוד נקודת חיכוך שעלולה, יום אחד, להפוך למרי אזרחי.
ד"ר יבגני קלאובר, בית הספר למדע המדינה, אוניברסיטת תל אביב