עמירם לוין, אלוף (מיל’) בצה”ל, לשעבר אלוף פיקוד צפון והמשנה לראש המוסד, אמר לאחרונה בריאיון כי הדרג הצבאי הבכיר צריך להתעקש על החזרת כל החטופים ולהודיע חד־משמעית שהפקודה להמשיך בצורת הלחימה הנוכחית אינה חוקית. באותו עניין הוסיף לוין בריאיון אחר כי במקרה שכזה, על המפקד להניח את המפתחות. בכך הוא מעלה דילמה שהייתה צריכה להיות נדונה במלוא הרצינות בעניין המשא ומתן על החזרת החטופים: מתי דרג מקצועי, שאינו מסכים עם החלטה משמעותית שהתקבלה על ידי הממשלה, מודיע על פרישתו?
ראש הממשלה החליט מההתחלה שאת המשא ומתן על שחרור החטופים ינהל ראש המוסד, דדי ברנע, שמסתייע בצוות מקצועי. יצוין כי גם את המשא ומתן על שחרור גלעד שליט ניהל איש בכיר מהמוסד, דוד מידן. ההסכם הראשון לשחרור חטופים הושג כבר בנובמבר 2023. הוסכם על שחרור הדרגתי של 80 נשים וילדים מהשבי, תמורת הפסקת אש זמנית ושחרור נשים וילדים פלסטינים הכלואים בישראל. ההסכם בוצע בצורה טובה עד שהגיע לשלב האחרון שלו.
ניסיון לממש את הפעימה האחרונה, שבה ישוחררו עשר חטופות נוספות, לא צלח. ישראל דחתה את טענות חמאס, שלא כל הנשים נמצאות ברשותו. המניע לעמדת ישראל היה הרצון שלא לזנוח את הנשים, אולם הייתה גם אפשרות שבמקום הנשים ישוחררו גברים מבוגרים. ישראל החמיצה הזדמנות זו וחזרה ללחימה. כבר אז היו הדלפות מסביבת צוות המשא ומתן שהייתה זו טעות. כיום הטענה נשמעת נכונה עוד יותר כי מאז לא הייתה הזדמנות לשחרר את הגברים המבוגרים, שחלקם כבר אינם בחיים.
פרטי ההסכם הנוכחי לא פורסמו במלואם. הממשלה מנסה להסתירם מעיני הציבור. נראה שבהסכם יש הרבה חורים, חוסרים ונושאים מעורפלים, כנראה מתוך רצון פוליטי לרצות מפלגות מסוימות. פורסם כי “גורמים ביטחוניים” סבורים שהעסקה שברירית, ושאם יתברר לחמאס שאין שלב שני, לא תהיה לו מוטיבציה להשלים את הראשון. לעומת זאת, השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר מאמין שההסכם יקוים במלואו.
מקובל להטיל את האחריות על כשלי המשא ומתן על הדרג המדיני שמקבל את ההחלטות. אולם הגיע הזמן להפנות שאלות קשות גם לגורמים המקצועיים המנהלים את המשא ומתן: מדוע הגורמים המקצועיים, שכנראה חשבו בשני המקרים אחרת מהדרג המדיני, והתעקשו אך לא הצליחו לשכנע, מסכימים להמשיך בפעילותם? האם הם לא היו צריכים לפרוש בנובמבר 2023? ואם לא אז, האם לא היו צריכים לפרוש עתה, לפני חתימת ההסכם העכשווי?
הפרקטיקה המקובלת היא שהדרג המדיני מחליט, ועל הדרג המקצועי לקבל את הדברים גם אם אינו מסכים להם. אולם לדרג המקצועי ישנה עוד דרך פעולה: להודיע על פרישתו ולפרסם את הנימוקים לפרישתו. אין כמעט מקרה שבו זכות הציבור לדעת חשובה כמו במקרה זה.
הכותב הוא עמית מחקר במרכז לחקר הביטחון הלאומי, אוניברסיטת חיפה. בכיר לשעבר בשב"כ