הריגול הקלאסי נשען על מניעים אידיאולוגיים ואמונה קנאית בצדקת דרכה של מדינה שיוזמת את הפעלת המרגלים. בעבר, כסף וטובות הנאה לא עניינו מרגלים. המניע העיקרי היה אידיאולוגיה משיחית שגרמה לרבים לעסוק בריגול. המרגלים שהופעלו על ידי ברית המועצות ומדינות קומוניסטיות אחרות במאה ה־20 עשו זאת מטעמים אידיאולוגיים.
מרבית המרגלים שנתפסו הוצאו להורג או בילו את שארית חייהם מאחורי סורג ובריח. אלה שהתמזל מזלם, הוחלפו תמורת מרגלים ממדינות אחרות, בעסקאות של חילופי מרגלים.
זוכרים את סיפורם הנועז של המרגלים אשר יצאו לתור את הארץ? זה היה ריגול קלאסי. מאז ריגלו בישראל מרגלים רבים ומסוכנים, שחדרו לכל תחומי החיים, לרבות המקומות הסודיים והרגישים ביותר, כמו הכור בדימונה והמכון הביולוגי בנס ציונה.
השב״כ הצליח לחשוף מרגלים במשרדי ממשלה, במפלגות פוליטיות ובמערכות הביטחון. רבים מהם הסבו נזק כבד לביטחון המדינה. הם נתפסו, נחקרו, נשפטו ונידונו לתקופות מאסר ממושכות. בין המרגלים שנתפסו - יהודים, ערבים, אזרחי מדינת ישראל וזרים. בין המרגלים שהוחדרו לצורך ביצוע משימות היו רבים שקיבלו הכשרה מקצועית ממושכת.
מאז השתנו סדרי העדיפות. אחרי 1967 המשיך השירות לעסוק בכך באינטנסיביות וחשף מרגלים שסיכנו את ביטחון המדינה, אולם מרכז הכובד עבר לפעילות נגד הטרור הערבי והריגול הערבי. לשם כך גויסו מועמדים בעלי כישורים שהתאימו למשימות החדשות.
הריגול הקלאסי כמעט נשכח. בעשורים האחרונים לא דובר עליו, אבל השב״כ מעולם לא ויתר על תפקידו לחשוף מרגלים. אנשי השב"כ המשיכו במשימה לצד משימות אחרות. בימים אלה אנו עדים לתוצאות המרשימות בחשיפת חוליות ריגול איראניות שפעלו בארץ.
להערכתי, אנחנו עדיין בעיצומן של פרשיות ריגול, ולא אתפלא אם ייחשפו בקרוב מרגלים זרים שהוחדרו לארץ בשנים האחרונות.
איראן בכותרות בתחום הפעלת מרגלים בישראל, אך לא מן הנמנע שמדינות נוספות ממשיכות לנסות לרגל בישראל בתחומים רבים, לרבות התחום הטכנולוגי שישראל מצטיינת בו. יישר כוח לאנשי השב"כ שמצליחים במשימה, לצד הצלחתם בתחומים נוספים בסיכול טרור, סיכול חתרנות מדינית ומשימות אבטחה.
השב״כ חשף עד כה חוליות ריגול איראניות בסדר גודל שאין לו אח ורע בתולדות חשיפת המרגלים בארץ. עד כה נחשפו עשרות נשים וגברים, יהודים וערבים. חקירתם חושפת פרטים חשובים על איתורם, דרך גיוסם, הכשרתם, מיומנותם המקצועית, כישוריהם, זהות מפעיליהם וסיבות הצטרפותם למערך האיראני.
זוהי הצלחה איראנית משמעותית, ובצידה הצלחה מרשימה ומעודדת של השב״כ שחשף את ההתארגנות המסוכנת. החדירה המודיעינית של איראן, באמצעות גיוסם של חייל צה"ל, חייבת להדאיג ולעורר שאלות רבות. זאת רק שאלה של זמן עד שהשב״כ יצליח ללכוד מרגלים נוספים. ניסיונו, בצד מקצועיותו, מבטיחים כי מי שמרגל בישראל ייתפס. הכל שאלה של זמן.