ב־8 בפברואר אישר הפרלמנט הלבנוני ממשלה חדשה שיש לה הסמכות לבצע את החלטה 1701 של מועצת הביטחון מ־2006. ראש הממשלה החדש, נואף סלאם, וגם הנשיא החדש, התחייבו לכפות את ההחלטה, שלה שני מרכיבים עיקריים: נסיגת חיזבאללה אל מעבר לליטני, ופירוק הנשק הכבד שלו.

ב־2008, לאחר מלחמת אזרחים קשה, כפו מדינות ערב והמערב על לבנון הסכם כניעה לחיזבאללה ולאיראן. לפי ההחלטות, לבנון מחויבת להקים ממשלות אחדות שיכללו את כל המפלגות, ודי ששליש מהשרים יתנגדו להחלטת ממשלה כדי שתוקפא. חיזבאללה היה משוכנע, ובצדק, שבעזרת מפלגות תומכות הוא יוכל להשתתף בממשלה עם שליש מהשרים לפחות. משמעות הסכם זה הייתה ששום ממשלה לא תוכל להורות לחיזבאללה להתפרק מנשקו.

יותר מכך: לארגון הטרור יש מחוץ לפיקוח הממשלה רשת בנקים הסוחרת בזהב ובדולרים, רשת תקשורת בינלאומית, מעברי גבול המשמשים להברחות ענק, והוא שלט בנמל ביירות ובנמל התעופה הבינלאומי. כך נוצרה ונשמרה מדינת חיזבאללה בתוך מדינת לבנון.

במלחמה האחרונה בצפון הונחתו על חיזבאללה שתי מכות קשות מאוד: הארגון איבד את רוב הנהגתו הצבאית והמדינית, ואת רוב הנשק הכבד שלו. מכה שלישית הונחתה עליו כשאיבד את סוריה, הרצף הטריטוריאלי בין טהרן לביירות, כשנפל משטר אסד בדמשק. מאז מנסה הארגון לחדש את הרצף הזה, ההכרחי לשיקומו.

ממשל ביידן, בסיוע סעודי, ניצל את חולשת חיזבאללה וכפה את בחירתו של נשיא חדש, הגנרל ג’וזף עון, שאינו עושה דברו של חיזבאללה. הנשיא טראמפ כפה על הממשלה החדשה ארבעה שינויים דרמטיים. ראשית, זו ברובה ממשלת מומחים, לא פוליטיקאים. שנית, היא כבר איננה ממשלת אחדות לאומית. שלישית, אין בה אף נציג ישיר של חיזבאללה, אם כי שרי הבריאות והעבודה מקורבים למפלגה. שלושה שרים נוספים הם נציגי "אמל" השיעית, שהיא ידידה אך גם יריבה של חיזבאללה. מתוך 24 שרים ארגון הטרור יכול אולי לסמוך על חמישה. כלומר, לחיזבאללה אין עוד גוש חוסם. משמעות הדבר היא שהנשיא והממשלה החדשה יכולים להוציא צו המחייב את חיזבאללה להתפרק מנשקו, ולפרק את כל מוסדות המדינה בתוך מדינה. אם לא יקרה הדבר, הרי שהניצחון הצבאי שלנו בוזבז וכ־100 אלף פליטים ישראלים אינם יכולים לשוב לבתיהם בביטחון.

מה הסיכוי שכך תעשה הממשלה הלבנונית? הרבה תלוי בראש ממשלת ישראל. ברגע זה, במקביל להחזרת החטופים, עליו להתגייס לעניין לבנון בתנופה מלאה. ממשלת לבנון חוששת שעימות עם חיזבאללה יביא למלחמת אזרחים. צריך לשכנע גם את הקהילה השיעית שם לתמוך בהחלטה 1701. דרך ההשפעה שיש לישראל בוושינגטון אפשר לשכנע את ממשל טראמפ לתמוך עם סעודיה ב"תוכנית מרשל" ללבנון, בתנאי של פירוק חיזבאללה מנשקו הכבד ורפורמות נגד השחיתות הממשלתית. עם תמיכה בינלאומית ופנימית גדולה יש סיכוי שממשלת לבנון תדרוש את הפיכת חיזבאללה למפלגה רגילה. רק כך יושג “הניצחון המוחלט" בצפון.

הכותב הוא היסטוריון של המזרח התיכון, אוניברסיטת חיפה