הדרישה לחקור בדחיפות את אירועי שואת העוטף חיונית ומוצדקת. סביר כי הגורמים למצב שבו התרחש האסון עדיין קיימים ומשפיעים על התנהלות הדרגים המדיניים, הביטחוניים והמשפטיים, כך שיש לבודדם ולנטרלם בטרם ינחת עלינו אסון נוסף. השאלה, אם כך, איננה אם לחקור, אלא איך לחקור ומי יחקור.
חקירה אפקטיבית, שתוביל למסקנות קשות ככל שיהיו, מותנית בהרכב נטול פניות של המנגנון החוקר ובאמון הציבור בעבודה שיפיק המנגנון הזה. האופוזיציה דורשת ועדת חקירה ממלכתית, הקואליציה מתנגדת, ולכל צד סיבות ואינטרסים משלו. ועדת חקירה ממלכתית אמורה להתמנות על ידי נשיא בית המשפט העליון, וכאן סלע המחלוקת.
לחלק ניכר מהציבור, אם לא לרובו, אין אמון בבית המשפט העליון, ובעיקר בנשיאו החדש, יצחק עמית, שנבחר במחטף. העתירות שהוגשו לבג"ץ נגד המינוי נדחו, בהנמקה סתמית ש"אין להתערב בהחלטת הוועדה לבחירת שופטים", בלי להתייחס להרכבה החסר של הוועדה, למקום מושבה ולהיעדרות שר המשפטים מהישיבה השנויה במחלוקת.
שר המשפטים יריב לוין הודיע שאינו מכיר בבחירת עמית לנשיא בית המשפט העליון, בהליך שנעשה, כדבריו, "תוך נטילה שלא כדין של סמכויותיי כיו"ר הוועדה, הליך פסול מיסודו ובלתי חוקי".
רבים, גם בציבור, רואים במינוי של עמית עיוות של החוק, והחשד להיעדר ניקיון כפיים של עמית ומלביניו מרחף כעננה עכורה מעל ראשו של הנשיא החדש.
מעבר לכך, התנהלותו האקטיביסטית של בית המשפט העליון והתחושה שהרשות השופטת הפרה את האיזון בין הרשויות ומתערבת בכל החלטה של הדרגים הביצועיים פוגעות באמון ההכרחי של הציבור בבית המשפט. בשל כך, כל מינוי של שופט עליון לעמוד בראש ועדת חקירה ממלכתית אינו מתקבל על הדעת, ואם יקרה, תוצריה של הוועדה הזו יתקבלו בחוסר אמון בציבור והקיטוב החברתי יימשך.
לחקירת אירועי השבעה באוקטובר יש להקים מנגנון שבראשו תעמוד דמות משפטית בכירה, שאינה נתפסת כחלק מהמערכת השנויה במחלוקת, לדוגמה, פרופסור אמריטה טליה איינהורן, שחברה בוועדה המייעצת למינוי בכירים בשירות המדינה. מנגנון כזה יזכה לאמון הציבור.
החקירה שיבצע המנגנון אמורה להתמקד בשישה ובשעה באוקטובר, ימים ולילות שבהם נעשו או לא נעשו פעולות והתקבלו או לא התקבלו החלטות שקשורות לאסון. בעניין "הקונספציה" ששררה טרם האסון יש לזכור שהצבא אמון על אבטחת הגבולות בכל מצב, עם או בלי קונספציות.
יש והיו בידי צה"ל כל הכלים לסיכול מתקפת המפלצות מעזה, ומה שקרה בפועל נראה כמנוגד להיגיון. אם פעולת הסיכול המצופה הייתה מתממשת, איש לא היה מתעסק בקונספציה כלשהי.לכן יש לחקור, ומהר. חקר האמת, הצפת הגורמים לאסון, הפקת לקחים ומסקנות – הדברים האלה בנפשנו. טיוח ימיט עלינו את האסון הבא.
הכותב חבר בוועד המנהל של "מבטחי ישראל – פורום מפקדים לאומי"