לקראת חג השבועות, חג מאכלי החלב שיחול ביום שבת, הגיע הזמן לעשות סדר באשר ליתרונות והחסרונות של מוצרי החלב - נושא שלגביו יש ויכוחים רבים.

היתרונות

מוצרי החלב הם המקור החשוב ביותר לסידן. ארגוני הבריאות ממליצים על צריכה של שלוש מנות חלב ליום בשל הסיבות הבאות:

- דיאטה עתירת סידן חשובה בגיל הילדות לבניית מסת העצם ובתקופת הבגרות לשמירה על מסת העצם ומניעת אוסטיאופורוזיס.

- סידן הכרחי לתהליך קרישת הדם, העברת אותות עצביים והתכווצות שרירים.

- ויטמין D ולקטוז משפרים את ספיגת הסידן ונמצאים בחלב ומוצריו.

- מחקרים חדשים מראים כי צריכה נאותה של סידן יכולה גם לסייע בשמירה על לחץ דם תקין, בתהליכי הפחתה במשקל ובמניעת סרטן                המעי הגס.

- מוצרי חלב מעשירים את התפריט גם בחלבון בעל ערך ביולוגי גבוה  וויטמינים מקבוצת B.

החסרונות

ישנם גם מתנגדים לצריכת חלב בשל חששות בריאותיים. יש הגורסים כי גורמים מזיקים אליהם נחשפות הפרות עשויים לחדור אל החלב ולהפוך אותו למזון לא בריא עבור האדם.

אלה כוללים חומרי הדברה הנמצאים במזון הלא אורגני של הפרות, אנטיביוטיקה שמזריקים להן והורמונים המוזרקים במקרים מסוימים להגברת תנובת החלב והעלייה במשקל של הפרות.

אחוז גדול מהאוכלוסייה סובל מאי סבילות ללקטוז - סוכר החלב, אשר מתבטאת בגזים, כאבי בטן, שלשולים או עצירויות. תופעה זו מתפתחת עם הגיל עקב ירידה באנזים המפרק את הלקטוז במעי.

- מוצרי חלב רבים עשירים בשומן: שמנות, קצפות, גבינות שמנות - בנפרד או בתוך מוצרים שונים כמו עוגות, פשטידות, בלינצ'ס ועוד. צריכתם      בכמות גדולה מלווה בהשמנה ובמחלות הקשורות אליה.

- מוצרי חלב רבים מכילים סוכר, במיוחד אלה שמיועדים לילדים – סוכר משמין ומזיק.

- חלב הפך לבלתי נפרד מארוחת הבוקר בישראל - דגני בוקר בחלב מכילים הרבה מאוד סוכר בתוספת מרכיבים אחרים (פירות יבשים, שקדים,      שוקולד). כל זה תורם להשמנה במידה משמעותית ביותר.

- יש מחקרים הטוענים כי מוצרי חלב תורמים לעלייה בחומציות של הדם אשר מוביל להוצאת סידן מן העצם כדי לסתור את החומציות, מה שיכול    לקשור את צריכת הגבינות לאוסטאופורוזיס.

כל הנקודות הללו מובילות למסקנה אחת: אכלו הכל, אך במידה!

 כיצד נהפוך את החג ליותר בריא?

- עוגת גבינה אפויה דלה בקלוריות יחסית לעוגות קרמים למיניהן. בנוסף, היא עשירה יותר בסידן ויכולה להחליף ארוחת ביניים כחלק מתפריט        הדיאטה.

- השתמשו בגבינות רזות עד 5% למאפים ולתבשילים השונים.

- הפחיתו את כמות השמן בבישול והימנעו ממזונות מטוגנים.

- מאפי ירקות מוקרמים וסלטים למיניהם עשויים להכיל כמויות גדולות של שמן וקלוריות, לכן כדאי לדאוג שיהיו על שולחן החג גם ירקות טריים,      מבושלים או אפויים ללא תוספת שמן.

כדאי לדאוג שיהיו על שולחן החג גם ירקות (צילום: ליאת שניידר)
כדאי לדאוג שיהיו על שולחן החג גם ירקות (צילום: ליאת שניידר)

- בארוחת החג אפשר לטעום מהכל אך בכמויות קטנות, או לבחור מנה אחת או שתיים בלבד ולהרבות באכילת ירקות.

- בארוחות שלפני ואחרי ארוחת החג מומלץ לבחור במזונות דלים בקלוריות על מנת להקטין את החריגה הקלורית הכוללת של ימי החג.

- כדאי לנצל את ימי החג לבצע פעילות גופנית או הליכה נעימה. 

הכותבת היא דיאטנית קלינית, בית החולים הרצליה מדיקל סנטר