בשבועות האחרונים נמצאים אזרחי ישראל בסגר בעקבות התפשטות נגיף הקורונה, ורבים הביעו דאגה מכך שהישיבה הממושכת בבית תגרום לעלייה במשקל. הבוקר (ראשון) שוחחו המומחים של מעריב ו-103FM, פרופ' רפי קרסו וד"ר מאיה רוזמן, עם גולן יוכפז וענת דוידוב בנושא.

גולן – מה שלומכם? ענת – מי משמין יותר?
מאיה – "אני לא עליתי גרם".

גולן –כמה הציבור יעלה במשקל, במספרים, להערכתכם?
מאיה – "אולי 2 גג".

קרסו – "אופטימית".

מאיה – "אני זוכרת שעשיתי את החשבון שאפשר לעלות קילו כל שבוע, אם עושים פחות ספורט ואוכלים כמה מאות קלוריות ליום יותר ממה ששורפים".

קרסו – "זה מה שקורה".

מאיה –"אני לא יודעת מאיפה הנתון הזה, המטופלים שלי יורדים במשקל".

קרסו – "המטופלים שלך הם אנשים שמודעים לתזונה, באים לתזונאית. אבל חלק גדול מהאוכלוסייה נמצא בסטרס, בלחץ, רואים מה קורה בניו יורק, מה קורה בספרד, רואים קברים המוניים, מפחידים אותם".

מאיה –"אבל יש גבול כמה אפשר לאכול יותר, מהבוקר עד הערב לטחון?".

קרסו –"כאחד שיש לו היסטוריה של אכילה - אין גבול לכמה שאוכלים יותר. אתה שמח? אתה אוכל. אתה עצוב? אתה אוכל. טוב לך? אתה אוכל".

מאיה –"כמה עלית בחודש האחרון?"

קרסו  - "עליתי חצי קילו. אני שומר, אני עושה ספורט".

ענת – לא כולם פרופסור קרסו, לא כל אחד יכול לשלוט בזה, לא לכל אחד יש משמעת עצמית.
קרסו – "זה לא רק עניין של משמעת עצמית, יש גם פיזיולוגיה. כשאדם נמצא בחרדה הוא רוצה להעלות את הסרוטונין שלו, פחמימות מעלות סרוטונין וסרוטונין מרגיע". 

גולן – גם השעמום מביא אותך אל המקרר. אין לך מה לעשות ואתה לא יודע איך להעביר את הזמן.
קרסו – "כן אותה עובר מקומה אחת במקרר לקומה אחרת. לא חשוב גבינה, סלט, מתוק, חמוץ, מלוח, עובר הלאה והלאה. אני מכיר הרבה מאוד אנשים שבורחים למקרר וזה מרגיע אותם".

ענת – אני מכירה אנשים שבורחים למגירות שמלאות בחטיפים ושוקולדים.
קרסו – "ההורים רוצים להרגיע קצת את הילדים ואת עצמם ודברי מתיקה עושים את זה".

ענת - מאיה בטח לא תמליץ על זה.
מאיה – "על שוקולדים וחטיפים ממש לא. אני דווקא ראיתי בזמן הזה כלעשות הרבה חושבים, כי יש זמן לחשוב יותר מבדרך כלל על השלכות של דברים שאנחנו עושים. יש דברים שאם נאכל אנחנו נצטער אחר כך ואנחנו יודעים את זה מראש ואולי אפשר לא לאכול אותם מראש. ודברים שלא בריאים בטח שלא משפרים לנו את המצב רוח, לא את הבריאות ולא כלום. אני פחות מאמינה בקטע של פחמימות וסרוטונין, החומר שלו שנקרא טריפטופן, חומצת אמינו, שנמצא בחלבונים – גבינה, גרגירי חומוס".

קרסו – "פחות בחלבון ודברי מתיקה מעלים אותו יותר מהר".

מאיה –"השאלה ממה יש מצב רוח יותר טוב. מזה שהצלחתי לשמור על המשקל והבריאות שלי?".

קרסו – "למאיה יש מוח של רזה, ויש אנשים עם מוח של שמן וזה מוח אחר".

מאיה- "זה שיש יותר זמן - יש זמן גם ליותר ספורט, גם אם זה בבית, מול הטלוויזיה, כל מיני קבוצות או מול היוטיוב. יש אולי יותר זמן לעשות את הדברים הנכונים".

גולן – יציאה מהסגר וניסיון הממשלה להחזיר לשגרה ירגיע אותנו בקטע של המקרר?
קרסו – "אני בטוח שכן, יהיה פחות שעמום. היום אני יוצא לקניות, מחר לרופא, מחרתיים לקנות משקפיים".

מאיה- "יש סדר, יום אנשים שבעבודה ועסוקים, ויש להם ארוחה אחת ולא כל היום מול המקרר".

ענת –איך אני משפיעה על ילד לא לקחת שוקולד מהשעמום?
מאיה – "פירות, שקדים ואגוזים עדיף מכל הממתקים והחטיפים. כל מה שאין לו רשימת רכיבים – עדיף".

קרסו – "ומה קרסו יגיד? שקדים, שוקולד שקדים, פירות, עוגת פירות, או שוקולד פירות. מודעות זה הסוד, מודעות".