לאכול במודע: כיצד המיינדפולנס השתלב בעולם התזונה

לזכור מה אכלנו אתמול, לשים לב לערכים הקלוריים, להקנות לעצמנו הרגלי רכישת מזון מפוקחים יותר. הכירו את טרדנ הקשיבות, אחת המגמות הברוכות ביותר בתחום האכילה הבריאה

שלומית דיליאון צילום: ללאנאוה רוזנפלד צילום: ללא
דיאטה
דיאטה | צילום: אינגאימג'
3
גלריה

המסקנה העיקרית מכך היא שכאשר האכילה אינה המטרה אלא נעשית תוך כדי פעולה אחרת (צפייה בסרט או שיחה) אנחנו מתקשים לעצור גם כששבענו או כשהאוכל אינו טעים לנו. יש שגם אם מזהים תחושת שובע ממשיכים לאכול, “בכוח האינרציה", עד שהצלחת ריקה, שלא לומר עד שהסיר מתרוקן. כאשר לא מרוכזים בארוחה, קשה עוד יותר לזהות את האותות מהבטן, וגדל הסיכוי לכמויות מופרזות.

8 טיפים לתזונה מאוזנת שתשפר את תפקודכם במהלך היום
8 טיפים לתזונה מאוזנת שתשפר את תפקודכם במהלך היום | צילום: אינג אימג'

פנו את הרגע לאכילה - השתדלו לאכול במקומות המיועדים לכך: מטבח, פינת אוכל, מרפסת, גינה או ספסל, במקום לאכול מול המחשב תוך כדי עבודה, במהלך נהיגה, בזמן צפייה בסרטונים ביו־טיוב או במסכים אחרים, בין שהארוחה היא של משהו קטן כמו תפוח ובין שהיא הארוחה העיקרית ביום.

שימו לב לגודל הצלחת - כדאי לבחור בצלחות בינוניות ולא גדולות. שמתם לב לגודל הצלחות והכוסות שיש לנו בבית? אלה מבינינו שהיו ילדים במאה הקודמת, בוודאי זוכרים כי קוטר הצלחות למנה הראשונה ולמנה העיקרית גדל מאז. צלחת של מנה ראשונה היום קרובה בגודלה לצלחת של המנה העיקרית לפני 30 שנים ויותר. קוטר הצלחת שלנו עולה בהתמדה. אם בשנת 1980 גודלה של צלחת ממוצעת היה 25 ס"מ, כיום גדל קוטר הצלחת ל־30 ס"מ.

בצלחות גדולות מתקבל הרושם (הסובייקטיבי) שהמנה קטנה. באופן דומה מתקבל הרושם ההפוך, בצלחת קטנה נראה כי המנה גדולה יותר באופן משמעותי, גם אם בשני המקרים תוגש אותה כמות של אוכל.

דיאטה, משקל
דיאטה, משקל | צילום: אינג אימג'

בפעם הבאה שאתם יוצאים לקניות, היכנסו לאחת מחנויות כלי הבית, ובחרו בשש צלחות למנה עיקרית ושש למנה ראשונה, לשימוש יומיומי. ניתן למצוא דוגמאות יפות במחירים שווים לכל נפש. אם לא בא לכם להיכנס להוצאות בעניין הזה, ניתן בתחילה לנסות את השיטה על ידי החלפה של הצלחת למנה עיקרית בצלחת למנה ראשונה.

קחו את הזמן - חוויית האכילה מתחילה עוד לפני הביס הראשון - מראה האוכל והריחות הנלווים למנה מעוררים את המוח. בפה חשים את מרקם, הטמפרטורה וכמובן את הטעמים. אכילה הפכה למעשה לפעולה כמעט אוטומטית, ללא חשיבה, הנעשית לרוב במהירות. כדאי לאכול לאט, ליהנות מכל ביס, לנסות לזהות את הטעמים השונים, את התבלינים.

היו קשובים לתחושות רעב ושובע - כדאי לזכור שלמוח נדרשות לפעמים 20 דקות לקלוט את תחושת השובע. אם אוכלים מהר מדי, תחושת המלאות תגיע לאחר צריכה של כמות גדולה מדי. חשוב ללעוס היטב כדי לשפר ולהקל את עיכול המזון. זו אחת הדרכים שאכילה מודעת עשויה לסייע בהן לירידה במשקל ולהפחתת הלחץ הקשור לאוכל.

לאחר שסיימתם את המזון שמוגש לצלחת שלכם ולפני שתושיטו יד לתוספת כדאי לשים לב לתחושת הבטן. האם אתם חשים רעב, שובע, מלאות? ואולי צמא? ובהתאם לתשובה לנהוג.

תגיות:
תזונה
/
בריאות
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף