הפסטה מגיעה בכל מיני צורות, יש לה כל מיני שיטות בישול והיא עשויה מסוגי חיטה שונים. האם לכל אלה יש משמעות על הערכים התזונתיים של הפסטה? ד"ר מאיה רוזמן התייחסה לנושא בתוכניתה ב-103FM והסבירה גם מה ההבדל בין פסטה לבין פחמימות אחרות, איזה סוג פסטה משביע לזמן ארוך יותר? מהי הפסטה הכי בריאה? ומה זה בכלל חיטת דורום?

בהשוואה לפחמימות אחרות, הפסטה משביעה לזמן ארוך. האינדקס הגליקמי של הפסטה נמוך, וזה אומר שהיא מתעכלת לאט, מספקת אנרגיה לזמן ארוך, מתאימה יותר אם יש נטייה לסוכרת, ומשביעה ליותר זמן מאשר תוספות אחרות.

פסטה 'אל דנטה' משביעה אף יותר: בישול ארוך מדי של הפסטה עד למצב של רכות יתר, מקל על העיכול וגורם לכך שהפסטה תשביע לפחות זמן. בישול לדרגת 'אל דנטה' הוא המומלץ ביותר כשרוצים שובע לזמן הרב ביותר.

חיטת דורום היא לא יותר בריאה - מדובר בזן של חיטה שהוא קשה יותר, והקמח שעושים ממנו מתאים יותר לפסטה ולא ללחם. גם 'סמולינה' לא אומר כלום מבחינה בריאותית: מדובר בדרגת הטחינה של החיטה, לגרגרים שדומים לסולת.

יש פסטות מחיטה מלאה, והן עדיפות בהרבה. יש בהן יותר ויטמינים, יותר סיבים תזונתיים, והן משביעות אפילו יותר. מבחינת הערך הקלורי אין הבדל בינן לבין פסטות רגילות.

הפסטות הכי בריאות הן פסטות ללא גלוטן שעשויות מקטניות: פסטה מקמח עדשים כתומות, פסטה מעדשים ירוקות, פסטה מאפונה וכו'. יש בהן אחוז חלבון גבוה, והרבה יותר ויטמינים וסיבים. לאכול מנה של פסטה כזו זה כמו לאכול מנה של קטניות, או במילים אחרות - זה יכול להיחשב למנת חלבון למרות שאוכלים, בעצם, פסטה.

ואיך משלבים פסטה בדיאטה? כוס פסטה אחרי בישול מכילה כ-100 קלוריות. באופן רגיל, אפשר לצרף כוס פסטה לחזה עוף וסלט כארוחת צהריים דיאטטית, או פסטה בולונז, אבל אם רוצים כמות גדולה יותר אפשר לאכול מנה של שתי כוסות פסטה עם סלט במקום ארוחת הערב או הצהריים (לא מומלץ כל יום כי אין חלבון בארוחה כזו). וכשמכינים בבית, אפשר להוסיף לפסטה שמנת 10% שומן או רוטב עגבניות, עם כמה שפחות שמן.