מותר לאכול אוכל פג תוקף? התאריכים האפורים שמוטבעים על גבי מוצרים שאנו קונים בסופר מעסיקים אותנו כשאנחנו בוחנים את מה שנכנס לסל, בייחוד את מה שאנחנו לוקחים מאזור המקררים. אבל, האם אפשר לאכול משהו יום אחרי התאריך הנקוב? או שעדיף לזרוק לפח בלי לקחת סיכון? הדיאטנית המומחה של 103FM, ד"ר מאיה רוזמן, עשתה סדר בנושא.

"קודם כל, חשוב לשים לב שיש הבדל בין ההגדרות 'לשימוש עד', או 'עדיף להשתמש לפני'. כל מה שכתוב עליו 'עדיף להשתמש לפני' – אין שום בעיה לאכול גם אחרי שעבר קצת התאריך. לפי מה קובעים את תאריך הפג תוקף?", התחילה רוזמן.

"החלטת היצרן על התאריך קשורה לא רק למתי המוצר אמור להתקלקל, לפי בדיקות מעבדה, אלא גם למידת הסיכון שאותה חברה רוצה לקחת", המשיכה. "למשל, יש גבינה צהובה עם חומר משמר, שאמור להאריך את חיי המדף של המוצר, אבל תאריך הפג תוקף שלה קרוב יותר מזה של מאשר גבינה צהובה ללא חומר משמר. מה ההיגיון? האם גבינה צהובה עם חומר משמר מחזיקה פחות זמן מעמד בלי להתקלקל? ברור שלא. פשוט אותה חברה שייצרה אותה, לא רוצה לקחת סיכון מיותר שמא מוצר מסוים אולי לא יוחזק בתנאים האופטימליים ויתקלקל, ואז ייגרם נזק לשמה של אותה חברה".

"חשוב להדגיש שבמוצרי חלב למשל, גם אם עבר התאריך אין שום נזק בריאותי, ואם מתפתחים חיידקים זה מקלקל את המוצר ברמה שאפשר לראות בעיניים, להריח או להרגיש בטעם לא טוב. במקרה כזה כמובן שלא אוכלים גם ככה. במוצרים אחרים שלא צריך לשמור במקרר, תאריך התפוגה רחוק יותר. בחלק מהמקרים אם משתמשים כמה שבועות אחרי התאריך האחרון אין נזק, אבל יש מקרים שזה ממש מסוכן".

"למשל, בקופסאות שימורים כמו חמוצים, תירס או טונה – אפשר לאכול כמה חודשים אחרי התאריך האחרון בלי לחשוש, כל עוד הקופסה נשמרה במצב סגור הרמטי, בלי חורים שמאפשרים לאוויר להיכנס, לגבי שוקולד או חטיפי שוקולד – אין שום בעיה בריאותית גם אחרי שהתאריך פג, למרות שלפעמים יש קצת שינויים במרקם ובטעם, פסטות ואורז אפשר לאכול חודשים שלושה אחרי התאריך שמציינים אבל כמובן בתנאי שהמוצרים נראים טוב, שקדי מרק יכולים לשרוד עוד חודש אחרי התאריך שכתוב", אמרה עוד.

"מה עדיף לא לאכול אחרי התאריך האחרון? רטבים לסלט ורטבים אחרים, משקאות כמו מיצים או בירה, בשר, ביצים. מה הנזק הבריאותי שזה עלול לגרום? במוצרי בשר ובביצים שהתיישנו עלולים להיות חיידקים שיכולים לגרום לקלקול קיבה, ובמוצרים אחרים שיש בהם אחוז מסוים של לחות עלולים להתפתח עובשים ופטריות, שחלקם הקטן יוצרים רעלנים מאוד מסוכנים שאפילו יכולים לגרום לסרטן, אנחנו לא תמיד רואים בעיניים את העובשים האלו וצריך להיזהר".