המוח האנושי דומה מאוד לשריר - אם משתמשים בו נכון, הוא מתחזק ומשתפר. אולם, כפי שהרגלי חיים לא בריאים משפיעים לרעה על הגוף, כך גם הרגלים יומיומיים מסוימים יכולים לפגוע משמעותית בזיכרון וביכולות החשיבה שלנו.

מחקרים מצביעים על כך שרבים מאיתנו מבצעים פעולות יומיומיות שמנוונים אותנו, מבלי להבין את ההשפעה השלילית שלהן על תפקוד המוח. אם אתם מוצאים את עצמכם שוכחים דברים בתדירות גבוהה, מתקשים להתרכז, או חשים עייפות מנטלית מתמשכת, ייתכן מאוד שההרגלים היומיומיים שלכם הם האשמים. מה גורם לכך?

ריבוי משימות מתמיד
המחקרים החדשים מראים שניסיון קבוע לבצע מספר משימות במקביל מעמיס על המוח באופן משמעותי. כשמפצלים את הקשב בין מספר פעולות בו-זמנית, המוח אינו מקבל את ההזדמנות הנחוצה לעבד ולאחסן מידע כראוי, מה שמוביל לשכחה ולירידה ביכולת הזיכרון. מומלץ להתמקד במשימה אחת בכל פעם ולהעניק למוח את תשומת הלב המלאה שהוא זקוק לה. כך מאפשרים למוח לעבד ולשמור מידע ביעילות רבה יותר.

מיעוט פעילות גופנית
הימנעות מפעילות גופנית אינה משפיעה רק על משקל הגוף, אלא גם על יכולות הזיכרון. פעילות גופנית סדירה מגבירה את זרימת הדם למוח, מה שמשפר את יעילות תפקודו הקוגניטיבי. אורח חיים ישבני, לעומת זאת, עלול להאט תהליכים קוגניטיביים ואף להגביר את הסיכון למצבים בריאותיים הקשורים לזיכרון, כמו דמנציה. גם הליכה קצרה של 30 דקות ביום או תרגילי מתיחות פשוטים יכולים לחזק את המוח ולשמור על חדות הזיכרון לאורך זמן.

פעילות גופנית - עוזרת לבעיות זיכרון (צילום: שאטרסטוק)
פעילות גופנית - עוזרת לבעיות זיכרון (צילום: שאטרסטוק)

הימנעות מחידות ותרגילי מחשבה
כאשר המוח אינו מאותגר באופן קבוע באמצעות חידות, תצרפים או פעילויות לפתרון בעיות, הוא נעשה "עצלן". בדומה לשרירים שנחלשים ללא אימון, גם הזיכרון יכול להידרדר אם לא מגרים אותו באופן קבוע. פעילויות כמו משחקי סודוקו, פתרון תשבצים או אפילו למידת תחביב חדש יכולים לשמור על המוח פעיל, לשפר את יכולת שימור המידע ולחזק את הקשרים העצביים החיוניים לזיכרון תקין.

שימוש מופרז בטלפון
שימוש מתמיד בטלפון החכם לצורך גלישה ברשתות חברתיות, צפייה בסרטונים או הסתמכות על מכשירים חכמים לכל פעולה יומיומית פשוטה גורם להאטה של יכולות המוח. זרימה בלתי פוסקת של מידע מתישה את המוח, מקשה על התרכזות ופוגעת ביכולת לזכור פרטים חשובים. בנוסף, הבהייה במסכים למשך זמן ממושך מפחיתה חשיבה עמוקה ומחלישה את יכולת המוח לאחסן מידע ביעילות. מומלץ להגדיר לעצמכם מגבלות זמן למסך ולקחת הפסקות קבועות כדי לאפשר למוח "לנשום" ולעבד את המידע שקיבל.

בידוד חברתי
מחקרים מראים שתחושת בדידות עלולה לגרום להצטמקות פיזית של המוח, מאחר שאינטראקציה חברתית הינה חיונית לבריאות קוגניטיבית. השתתפות בשיחות, חילופי רעיונות ובילוי זמן איכות עם אנשים קרובים מסייעים לשפר מיומנויות חשיבה ולחזק את הזיכרון. בידוד עצמי, לעומת זאת, עלול להוביל לערפול מחשבתי, עלייה ברמות המתח ואפילו לדיכאון - מצבים המשפיעים ישירות על תפקוד הזיכרון. שמירה על קשר עם חברים, הצטרפות לקבוצות חברתיות והשתתפות בדיונים מהנים צריכים להיות חלק מהשגרה היומיומית לשמירה על מוח פעיל ובריא.

עודף מתח
מתח כרוני פועל כמו "גנב הזיכרון" - הוא מוחק בהדרגה את היכולת לזכור ולאחזר מידע. מצבי מתח ממושכים גורמים לשחרור מוגבר של הורמון הקורטיזול, שפוגע במרכז הזיכרון במוח (ההיפוקמפוס). זו הסיבה שכאשר אנו נמצאים במצבי לחץ, אנו נוטים לשכוח דברים בקלות רבה יותר. מציאת דרכים להפחתת מתח - כמו מדיטציה, תרגילי נשימה עמוקה או עיסוק בתחביבים מהנים - יכולה לסייע בהגנה על המוח מפני נזק ארוך-טווח ולשפר את תפקוד הזיכרון.

סטרס - משפיע על הזיכרון ועל הנפש (צילום: אינג'אימג')
סטרס - משפיע על הזיכרון ועל הנפש (צילום: אינג'אימג')

כיצד ניתן לשפר את בריאות המוח והזיכרון?
בעולם העמוס והמהיר של ימינו, חשוב מתמיד לאמץ הרגלים שישמרו על בריאות המוח ויחזקו את הזיכרון. הנה כמה עצות מעשיות שתוכלו ליישם מיד:

  1. הקדישו זמן קבוע מדי יום לפעילות גופנית, אפילו אם מדובר בהליכה קצרה של 30 דקות.
  2. התמקדו במשימה אחת בכל זמן נתון במקום לנסות לבצע מספר פעולות במקביל.
  3. אתגרו את המוח באופן קבוע עם חידות, תשבצים או למידת מיומנויות חדשות.
  4. הגבילו את הזמן מול מסכים וקחו הפסקות קבועות מהטלפון החכם והמחשב.
  5. שמרו על קשרים חברתיים פעילים והשתתפו בפעילויות קבוצתיות המעודדות שיחה ואינטראקציה.
  6. תרגלו שיטות להפחתת מתח כמו מדיטציה, יוגה או נשימות עמוקות.
  7. הקפידו על שינה איכותית, שכן במהלך השינה המוח מעבד ומאחסן זיכרונות.

על ידי הימנעות מששת ההרגלים המזיקים שהוזכרו ואימוץ הרגלים בריאים יותר, ניתן לשפר משמעותית את הבריאות הקוגניטיבית ולשמור על זיכרון חד ופעיל לאורך זמן. זכרו: המוח, בדומה לשריר, זקוק לאימון, תזונה נכונה ומנוחה כדי לתפקד במיטבו.