מחקר חדש שנמשך 30 שנה חושף את הקשר בין הרגלי אכילה לבין הזדקנות בריאה. חוקרים הצליחו לזהות את התזונה האופטימלית שמגדילה את הסיכויים להגיע לגיל 70 ללא מחלות כרוניות חמורות או ירידה בבריאות הקוגניטיבית, הפיזית או הנפשית.
לפי דיווח שפורסם באתר "סיינס אלרט", אופן ההזדקנות שלנו תלוי חלקית בגורמים שאינם בשליטתנו, כמו גנטיקה או חשיפה למזהמים. עם זאת, מחקרים מראים כי עדיין באפשרותנו להשפיע על התוצאה באמצעות התנהגויות מרכזיות, במיוחד באופן בו אנו ישנים, מתאמנים וצורכים מזון.
המחקר הנוכחי, שהינו מהראשונים המנתחים דפוסי תזונה מרובים בגיל העמידה וקשריהם להזדקנות בריאה באופן כללי, נערך בהובלת פרנק הו, חוקר שותף במחקר ואפידמיולוג מאוניברסיטת הרווארד. "מחקרים קודמים בחנו דפוסי תזונה בהקשר של מחלות ספציפיות או אורך חיים", מסביר הו. "המחקר שלנו מאמץ פרספקטיבה רב-ממדית, ושואל: כיצד התזונה משפיעה על יכולתם של אנשים לחיות בעצמאות וליהנות מחיים טובים עם התקדמותם בגיל?"
החוקרים השתמשו בנתונים אורכיים מ-105,000 מבוגרים בגילאי 39-69 (בממוצע גיל 53), שנאספו בין השנים 1986-2016 כחלק ממחקר בריאות האחיות ומחקר מעקב אחר אנשי מקצוע בתחום הבריאות. המשתתפים מילאו שאלוני תזונה באופן סדיר לאורך 30 שנה, והחוקרים העריכו את הרגלי התזונה שלהם באמצעות בחינת היצמדותם לשמונה דפוסי תזונה, במטרה לגלות איזה מהם מקדם הזדקנות בריאה.
שמונת דפוסי התזונה שנבדקו כללו: מדד האכילה הבריאה החלופי (AHEI), מדד הים התיכון החלופי, הגישה התזונתית לעצירת יתר לחץ דם, התערבות ים תיכונית לעיכוב ניוון עצבי, תזונה צמחית בריאה, מדד תזונה לבריאות פלנטרית, דפוס תזונה דלקתי ניסיוני, ומדד תזונה ניסיוני לאינסולין יתר. החוקרים מציינים כי כל שמונת הדפוסים חולקים נטיות בסיסיות משותפות, כמו התמקדות במזונות צמחיים מלאים ושומנים בריאים.
בנוסף לדפוסים אלה, המחקר בחן גם את צריכת המזונות המעובדים ביותר בקרב המשתתפים - מוצרים תעשייתיים המכילים לרוב מרכיבים רבים וכמויות גדולות של סוכר, מלח ושומנים לא בריאים.
המחקר מצא כי 9,771 משתתפים (9.3% מהמדגם) עמדו בהגדרה של הזדקנות בריאה. כמו כן, נמצא כי כל שמונת דפוסי התזונה קשורים להזדקנות בריאה, כך שהיצמדות לכל אחד מהם מגדילה את הסיכוי לשמור על בריאות בגיל 70. ממצא זה מצביע על כך שאין פתרון פשוט, כפי שציינו החוקרים, ואין תזונה אחת המתאימה לכולם. עם זאת, דפוס תזונה אחד בלט במיוחד כטוב ביותר.
על פי התוצאות, מדד האכילה הבריאה החלופי (AHEI) הוא הטוב ביותר באופן כללי להזדקנות בריאה. החוקרים מסבירים שמדד זה דומה למדד האכילה הבריאה הישן, אך ממוקד יותר במניעת מחלות כרוניות. המחקר גילה כי אנשים שאימצו את דפוס התזונה AHEI היו בעלי סיכוי גבוה ב-86% להשיג הזדקנות בריאה בגיל 70 בהשוואה לאחרים.
מדד AHEI מתמקד במזונות צמחיים כמו פירות, ירקות, דגנים מלאים, אגוזים וקטניות, תוך הפחתת צריכת בשר אדום ומעובד, משקאות ממותקים בסוכר, נתרן ודגנים מזוקקים.
מרתה גואש-פרי, תזונאית מאוניברסיטת הרווארד ומחברת שותפה במחקר, אומרת: "מכיוון ששמירה על פעילות ועצמאות היא עדיפות הן לפרטים והן לבריאות הציבור, מחקר בתחום ההזדקנות הבריאה הוא חיוני". היא מוסיפה: "הממצאים שלנו מצביעים על כך שדפוסי תזונה עשירים במזונות צמחיים, עם הכללת כמויות מתונות של מזונות בריאים מן החי, עשויים לקדם הזדקנות בריאה באופן כללי ולסייע בגיבוש הנחיות תזונתיות עתידיות".
בנוסף לקשר החזק ביותר עם הזדקנות בריאה באופן כללי, מדד AHEI הראה את הקשר החזק ביותר לשמירה על תפקוד פיזי ובריאות נפשית. מאידך, צריכה מוגברת של מזונות מעובדים ביותר נקשרה לסיכוי נמוך יותר ליהנות מהזדקנות בריאה.
אן ז'ולי טיסייה, החוקרת הראשית במחקר ומומחית לתזונה מאוניברסיטת מונטריאול, מסכמת: "התוצאות שלנו מראות גם שאין תזונה אחת המתאימה לכולם. ניתן להתאים תזונות בריאות לצרכים ולהעדפות האישיות של האנשים".