האם אפשר לשלב יין אדום בתפריט לירידה במשקל? וכמה יין נחשב לנשנוש? את השאלות האלו שאלה מאזינה שהתקשרה מהולנד לתכנית הרדיו של מאיה רוזמן ב-103FM.
אז בואו נדבר קודם על הערך התזונתי ועל ההמלצות לשילוב בתזונה בריאה - יין אדום נחשב למשקה שהשפעתו על הבריאות ועל מניעת מחלות לב, שקולה אצל חלק מהאנשים לטיפול תרופתי כמעט. מחקרים לאורך השנים הראו לנו את נוגדי החמצון החשובים ביין, ואת השפעת היין האדום במניעת מחלות לב. ביין אדום נוגדי חמצון חשובים פוליפנולים שנמצאו כמפחיתים את תהליך הסתיידות העורקים ולכן גם מפחיתים בצורה משמעותית את הסיכון למחלות לב.
מבחינה זו חשוב להבדיל בין סוגי היין, ביין לבן כמות נוגדי החמצון הללו קטנה משמעותית ולכן הערך הבריאותי הוא של יין אדום. בנוסף, היין האדום הוא חלק בלתי נפרד מן התזונה הים תיכונית, שזוכה תמיד במקום הראשון מבין כל סוגי הדיאטות – כתזונה הבריאה ביותר, מאריכת החיים ומפחיתה סיכון למחלות.
ולא רק זה, ליין ישראלי יש יתרון מובהק, נוגדי החמצון ביין נוצרים בקליפה של הענבים האדומים, בתגובה לשמש - ככל שיש יותר שמש יש יותר נוגדי חמצון, ולכן ביין אדום ישראלי יש יותר נוגדי חמצון מאשר ביין אדום מספרד או איטליה אפילו.
מה הכמות המומלצת מבחינה בריאותית?
באופן כללי צריך לזכור - אין המלצה בריאותית לכולם לשלב אלכוהול מדי יום. עד כה ההמלצות נוגעות לכמות המקסימלית שאולי תתרום לאפקט בריאותי במינימום נזק. אין כמות אחת לכולם. לנשים למשל מומלצת כמות קטנה יותר מגברים, וגם צעירים צריכים להיזהר יותר כי השפעת האלכוהול אצלם יותר חזקה. בכמות מוגזמת יש לכל סוג של אלכוהול, גם ליין, רק חסרונות, הוא פוגע במוח ובכבד, ויכול לגרום להתמכרות מסוכנת.
באופן כללי, הכמות שנחשבת "בריאה" תלויה באחוז האלכוהול במשקה. במשקאות החזקים של 40% כמו וודקה, וויסקי או ארק- הומלץ בעבר עד מקסימום שני שוטים ליום, ביין – עד 2-3 כוסות ליום, ובבירה – שם אחוז האלכוהול הכי הנמוך –אפילו עד שני בקבוקים של שליש ליטר ליום.
כמה לשלב בדיאטה?
כוס יין אדום גדולה מכילה פחות מ 100 קלוריות, ולכן אין בעיה לשלב כוס יין כזו כנשנוש אפילו כל יום אם רוצים, וכל עוד אין זליגה לכמויות גדולות יותר או סכנת התמכרות.