שומן נסתר בשרירי גוף האדם מהווה גורם סיכון משמעותי לבריאות ועלול לסכן חיים, כך עולה ממחקר חדש שפורסם בעיתון "דיילי מייל" הבריטי. המחקר מצא כי סוג זה של שומן מעלה את הסיכון למוות כתוצאה מהתקפי לב, ללא קשר למשקל הגוף הכללי.
בעוד שבתעשיית הבשר מעריכים את "השיוש השומני" - כתמי השומן המתפזרים בבשר - באופן מסחרי בבקר, ידוע מעט מאוד על סוג זה של שומן בגוף האדם והשפעתו על הבריאות הכללית. במחקר החדש, מצאו המדענים כי ניתן לקשור סוג זה של שומן לדלקת ולעמידות לאינסולין, העלולות לגרום נזק לכלי הדם סביב הלב.
צוות חוקרים מבית החולים "בריגהאם אנד וומן" בבוסטון, ארצות הברית, ניתח נתונים של 669 אנשים שהוערכו בשל כאבים בחזה או קוצר נשימה. הנבדקים עברו בדיקות להערכת תפקודי לב, והחוקרים השתמשו בבדיקות CT לניתוח הרכב הגוף, מדידת כמויות ומיקום השומן והשרירים בחלקי הגוף.
לקביעת כמות השומן המאוחסן בשרירים, חישב הצוות את יחס השומן בין השרירים לסך השרירים בתוספת השומן, באמצעות מדד שכונה "יחס שרירים-שומן". המטופלים היו במעקב במשך כשש שנים, והחוקרים תיעדו מקרי מוות או אשפוז בשל התקף לב או אי ספיקת לב.
הממצאים הראו כי אנשים עם כמויות גדולות יותר של מאגרי שומן בשריריהם היו בסיכון גבוה יותר לנזק בכלי הדם הדקים המזינים את הלב, והיו בסיכון גבוה יותר למוות או לאשפוז בשל מחלות לב. החוקרים מצאו כי עבור כל עלייה של 1% בשומן השרירי, חלה עלייה של 2% בסיכון לנזק בכלי הדם הקטנים בלב ועלייה של 7% בסיכון למחלות לב חמורות, ללא קשר למדד מסת הגוף.
פרופסור ויויאני טאקטי, החוקרת הראשית במחקר, הסבירה כי מאגרי השומן בשרירים עשויים לתרום לדלקת ולעמידות לאינסולין. היא הוסיפה כי מצבים כרוניים אלה עלולים לגרום לנזק בכלי הדם, כולל אלה המזינים את הלב ואת שריר הלב עצמו. החוקרים מדגישים כי הממצאים החדשים מוסיפים ראיות לכך שמדידת מדד מסת הגוף או היקף המותניים בלבד אינה מספיקה להערכת הסיכון לבעיות בריאות הלב.