האם הגיע הזמן להכניס יותר בננות, משמשים וברוקולי לתפריט? מחקר קנדי חדש מציע כי דווקא העלאת רמות האשלגן בתזונה – ולא רק הפחתת הנתרן – עשויה להיות המפתח לאיזון לחץ הדם.
במשך עשרות שנים הדגישה הקהילה הרפואית את החשיבות שבהפחתת צריכת הנתרן (מלח) כדרך עיקרית להפחתת לחץ דם ולמניעת מחלות לב. אולם מחקר חדש של אוניברסיטת ווטרלו בקנדה, שפורסם בכתב העת האמריקאי Renal Physiology ופורסם באתר New Atlas, מציע פרספקטיבה שונה: דווקא העלאת רמות האשלגן בתפריט היומי עשויה להיות יעילה יותר מהפחתת נתרן.
מלח החוצה – בננות פנימה?
ד"ר אניטה לייטון, שעמדה בראש צוות המחקר, מסבירה: "כאשר מדברים על לחץ דם גבוה, ההמלצה המקובלת היא להפחית את המלח. אך המחקר שלנו מצא כי תוספת של מזונות עשירים באשלגן, כמו בננות וברוקולי, עשויה להשפיע בצורה משמעותית יותר על לחץ הדם".
לדבריה, האשלגן פועל בכמה מישורים: הוא מסייע להרפיית דפנות כלי הדם, תומך בתפקוד הלב והשרירים, ומסייע לכליות לסלק נתרן מהגוף – ובכך מפחית את נפח הנוזלים והלחץ בתוך כלי הדם.
המחקר מדגיש כי נתרן ואשלגן הם שני רכיבים תזונתיים בעלי השפעות מנוגדות. בעוד שהנתרן שומר על נוזלים בגוף ומגביר את נפח הדם – מה שמוביל לעלייה בלחץ הדם – האשלגן עוזר להיפטר מהנתרן דרך השתן ומפחית את נפח הדם. כך, יחס נכון בין שני הרכיבים חשוב לא פחות מהכמות הכוללת של כל אחד מהם.
על פי החוקרים, "היחס בין נתרן תזונתי לאשלגן תזונתי הוא למעשה מדד חזק יותר ללחץ הדם ולסיכון למחלות לב וכלי דם מאשר כל אחד מהמרכיבים לבדו". גם כאשר רמות הנתרן נשארות בטווח התקין או מעט מעליו, הגברת צריכת האשלגן יכולה לספק יתרונות משמעותיים.