הן קטנות, אדומות, חמצמצות ומזוהות לרוב עם המטבח האמריקאי – אבל בשנים האחרונות תופסות להן החמוציות מקום של כבוד גם במטבחים הישראליים. טריות, מיובשות או בצורת מיץ – החמוציות נחשבות לאחד ממקורות הפירות העשירים ביותר בנוגדי חמצון, ויש להן גם יתרון מובהק בבריאות דרכי השתן. 

אז מה בעצם ההבדלים בין חמוציות טריות למיובשות? האם מיץ חמוציות באמת בריא? ומה ההבדל בין חמוציות עם או בלי סוכר? ד״ר מאיה רוזמן מסבירה.

סלט ירוקים עם חמוציות ושקדים קלויים (צילום: שני בריל)
סלט ירוקים עם חמוציות ושקדים קלויים (צילום: שני בריל)

חמוציות טריות, מיובשות או מיץ – מה עדיף?

הערך התזונתי של חמוציות משתנה מאוד בהתאם לצורת הצריכה שלהן. החמוציות הטריות, אותן ניתן להשיג בעונת הסתיו בעיקר, דלות יחסית בקלוריות, כ-46 קלוריות ל-100 גרם. הן גם עשירות במים, סיבים תזונתיים, ויטמין C, ויטמין K1, ויטמין E ומנגן. הן מעט חמוצות עד מרות בטעמן, ולכן לא תמיד אהובות כשהןנאכלות כפי שהן. 

לעומתן, החמוציות המיובשות – שזמינות לאורך כל השנה ונפוצות בשימוש עוברות תהליך שמרכז את הסוכר שבהן ולעיתים אף כולל תוספת סוכר חיצונית. התוצאה: תכולת קלוריות גבוהה בהרבה, של כ־300 קלוריות ל־100 גרם, ומעט פחות נוגדי חמצון. תוספת הסוכר גם "מדללת" את הריכוז היחסי של הרכיבים הבריאים, ולכן חמוציות מיובשות ללא סוכר נחשבות עדיפות תזונתית.

מיץ חמוציות

כאן כבר מדובר במוצר שונה לגמרי. רוב המיצים המסחריים מדוללים במים, כוללים תוספת סוכר, ולעיתים אף מופקים מתמציות. מיץ חמוציות "טהור" מכיל גם הוא כ-46 קלוריות ל-100 מ"ל, אבל אינו מכיל סיבים תזונתיים כלל, והכמות של נוגדי החמצון בו נמוכה לפעמים לעומת הפרי השלם.

היתרון הבריאותי: חמוציות ודלקות בדרכי השתן

אחת מהתכונות המוכרות ביותר של חמוציות היא יכולתן לסייע במניעת דלקות בדרכי השתן – בעיקר בקרב נשים. בניגוד למה שנהוג לחשוב, החמוציות אינן מחטאות את השתן, אלא פועלות בצורה שונה: רכיב טבעי המצוי בהן, פרואנתוציאנידינים מסוג A, מונע מחיידקי קולי להיצמד לדפנות שלפוחית השתן, ובכך מפחית את הסיכוי להיווצרות זיהום. 

מחקר שפורסם ב-Frontiers in Nutrition  מצא שצריכת חמוציות על בסיס קבוע הפחיתה את שיעור דלקות השתן ב-26% בקרב נשים שסבלו מהתופעה באופן חוזר. 

מחקר נוסף שפורסם ב-Journal of Urology  מצא כי פרואנתוציאנידינים מחמוציות עיכבו באופן פעיל את מנגנון ההיצמדות של חיידקים מזהמים– תהליך מרכזי בהתפתחות הדלקת. 

עם סוכר או בלי? 

כמעט כל שקית של חמוציות מיובשות שנמצא בסופר מכילה תוספת סוכר – לפעמים עד כדי 70% ממשקל המוצר. ההבדל המרכזי אינו דווקא בקלוריות (הפרששל כ-20–40 קלוריות ל-100 גרם), אלא בכך שהסוכר מוסיף נפח אך לא תועלת בריאותית. 

כשיש פחות פרי נטו, יש גם פחות סיבים תזונתיים, פחות ויטמינים ופחות נוגדי חמצון. לכן, חמוציות מיובשות ללא סוכר, אם תמצאו, הן הבחירה המועדפת, גם מבחינת ריכוז החומרים הפעילים וגם מבחינת שליטה על צריכת הסוכר היומית.

רעיונות לשימושים במטבח

לא חייבים לאכול חמוציות כמו שהן – יש להן שימושים מגוונים ומפתיעים במטבח הביתי:

  • בסלט ירוק, סלט קינואה או טבולה – הן מוסיפות צבע, מתיקות עדינה וטעם עשיר.
  • שלבו אותן במאפים כמו עוגיות שיבולת שועל, חטיפי אנרגיה, מאפינס ולחמים מלאים.
  • רוטב חמוציות ביתי על בסיס חמוציות קפואות או טריות יכול ללוות מנות עוף, בשר או אפילו טופו.
  • ערבבו מיץ חמוציות טבעי עם מים מוגזים, נענע וקרח – וקיבלתם משקה מרענן ובריא יותר מקולה.
  • חמוציות מיובשות ללא סוכר הן גם חטיף נהדר לדרך, בעיקר בשילוב עם אגוזים טבעיים.

לקורס של ד"ר מאיה רוזמן: איך משפרים את הבריאות ואיך יורדים במשקל בצורה שפויה והגיונית - לחצו כאן

לניוזלטר של ד"ר מאיה רוזמן - כתבות בתזונה ובריאות, עיצות וטיפים לשיפור הבריאות, ומתכונים נחמדים - ללא עלות - לחצו כאן