ד"ר מאיה רוזמן מסבירה: איך לאכול פירות יבשים נכון בלי להשמין?

האם השריית פירות יבשים במים באמת "שוטפת" את הוויטמינים? ד"ר מאיה רוזמן חושפת מה קורה לנוגדי החמצון בתהליך, למה פירות בלי סוכר מוסף עדיין מלאים בקלוריות, ומה הכמות הנכונה לצריכה יומית

ד"ר מאיה רוזמן צילום: מועצת הצמחים
פירות יבשים
פירות יבשים | צילום: אינג'אימג'
2
גלריה

שאלה מסקרנת שעלתה בתכנית הרדיו שלי השבוע: "אם אני משרה פירות יבשים כמו דובדבנים, אוכמניות וחמוציות במים – זה פוגע בערכים התזונתיים? כדאי בכלל לשתות את המים?"

אז הנה כל התשובות, שלב אחר שלב – כולל נוגדי חמצון, ספיגה בגוף, קלוריות – ומה באמת כדאי לדעת.

פירות יבשים
פירות יבשים | צילום: אינגאימג'

אבל ברגע שמייבשים את הפירות – בעיקר בתהליכים תעשייתיים ובחום גבוה – חלק מהנוגדים הרגישים לחום מתחילים להתפרק. לכן, בפירות טריים או קפואים יש בדרך כלל יותר נוגדי חמצון פעילים מאשר ביבשים.

שוב לזכור: גם בפירות מיובשים (ובמיוחד אם הם לא עברו תהליכי עיבוד עם תוספות) עדיין נשארים לא מעט רכיבים פעילים – כך שהם יכולים להיות תוספת בריאה, כל עוד שומרים על איזון.

יתרון נוסף של ההשריה הוא הפחתת תחושת כובד בבטן אצל מי שרגישים לסיבים תזונתיים – וזה רלוונטי בעיקר לאנשים שסובלים מנפיחות לאחר אכילת פירות יבשים כמו צימוקים או חמוציות. מי שאוהבים את הפירות כשהם רכים, למשל בדייסה או ביוגורט – יכולים להשרות ללא חשש. ומי שרוצים גם לשתות את מי ההשריה? זה לא מזיק – אבל גם לא מועיל במיוחד.

הבדל אמיתי בין "עם" ל"בלי" תוספת סוכר יהיה ברמת האינסולין וההשפעה המטבולית – אבל מבחינת קלוריות, גם פירות מיובשים טבעיים הם מרוכזים מאוד.

זה נכון כמעט לכל סוג – דובדבנים, צימוקים, משמשים, חמוציות – כולם נעים סביב 330–350 קלוריות ל־100 גרם, כך ש־30 גרם שווים בערך 100 קלוריות. הכמות הזו מאפשרת ליהנות מהיתרונות התזונתיים של הפירות היבשים – מבלי להגיע לעודף סוכר וקלוריות לא מתוכנן.

אז אם מתחשק לכם נשנוש בריא – פירות יבשים זו בהחלט אופציה. רק תבחרו איכותיים, בלי סוכר מיותר, בלי חומרים משמרים כמו סולפיטים – ותזכרו שמה שחשוב באמת הוא הכמות.

תגיות:
תזונה
/
מאיה רוזמן
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף