בסדנת גיל המעבר שהעברתי השבוע, המלצתי על הפחתת פחמימות כשיטה לטיפול והפחתת שומן בטני. אחת המשתתפות בסדנה, סברה שהפחתת פחמימות עלולה לגרום לעצירות, עקב ירידה בסיבים בתפריט, ועל כך אני רוצה להרחיב.
פחמימות הן לא המקור העיקרי לסיבים תזונתיים בתפריט, אלא ירקות. פחמימות הן מקור חשוב לסיבים תזונתיים – אבל לא היחיד. סיבים תזונתיים קיימים רק במזונות מהצומח, ורובם אכן מסווגים כפחמימות שאינן מתעכלות.
הימנעות מפחמימות לא בהכרח תגרום לעצירות – תלוי אילו פחמימות נמנעות. אם נמנעים מלחם לבן, עוגות ודגני בוקר ממותקים – לא תיגרם בעיה של סיבים. אבל אם יוצאים מהתפריט גם ירקות, פירות וקטניות – בהחלט עלול להיות חוסר סיבים ובעיות בעיכול.
סיבים לא מסיסים מוסיפים נפח לתכולת המעי ומזרזים את המעבר שלה, ולכן מועילים יותר נגד עצירות. הם נמצאים בעיקר בקליפות של ירקות ופירות, בדגנים מלאים ובירקות ירוקים. לכן, גם אם מוותרים על חלק מהפחמימות – חשוב להשאיר בתפריט מקורות מגוונים לשני סוגי הסיבים.
קטניות כמו עדשים, חומוס ושעועית אמנם שייכות גם לקבוצת החלבונים, אך נחשבות פחמימתיות יחסית וגם הן עשירות מאוד בסיבים. ככל שהמזון פחות מעובד – כך ריכוז הסיבים שבו גבוה יותר.
גם אז חשוב לזכור – מאחר שהכמות שצורכים מהם אמורה להיות נמוכה יחסית לזו של הירקות, גם כמות הסיבים המתקבלת מהם עלולה להיות נמוכה בהתאם.