המאזין ביקש לדעת האם יש כזה דבר "קמח בריא"? ואם כן, איזה?
מדפי הקמח ברשתות השיווק הולכים ותופסים יותר ויותר מקום. פעם היה לנו רק קמח לבן רגיל, אחר כך הצטרף אליו הקמח התופח (שחוסך לנו ערבוב עם אבקת אפייה), והיום – המגוון עצום: קמח לבן בהיר, קמח לעוגות, קמח ללחם, קמח לפיצה, קמח מלא, שיפון, כוסמין, קמחים ללא גלוטן, קמחים מקטניות ועוד.
קל ללכת לאיבוד מול כל האפשרויות, אז בואו נעשה סדר: איזה קמח תורם לבריאות, ואיזה עדיף להשאיר לשימוש מזדמן בלבד?
לכן ההמלצה היא לא להפוך אותו לחלק יומיומי עיקרי בתזונה. שימוש חד־פעמי או מזדמן – בסדר גמור, אבל לא כבסיס לתפריט.
בנוסף, קמח מלא משביע לזמן ארוך יותר ותורם לשמירה על המשקל.
המסר הוא - אם כבר בוחרים כוסמין – רק מלא, וגם אז אין לו יתרון מהותי לעומת קמח חיטה מלא "רגיל".
למי שאין צליאק – אין כל יתרון בבחירת קמחים אלו. להפך: לעיתים מאפים ללא גלוטן יוצאים דחוסים יותר, עם יותר קלוריות. חשוב להדגיש – גלוטן לא מזיק לרוב האנשים, לא משמין, ולא "נדבק למעיים".
קמחים מקטניות עשירים בחלבון איכותי יותר לעומת קמחים מדגנים, וגם בסיבים תזונתיים רבים שתורמים לשובע ולבריאות מערכת העיכול.
האינדקס הגליקמי שלהם נמוך, והם מתאימים מאוד ללחמים, פשטידות, חביתות טבעוניות וטורטיות. אמנם הטעם הייחודי שלהם פחות משתלב בעוגות מתוקות, אבל מבחינה בריאותית – הם בהחלט בחירה מנצחת.