פעם האשימו את הביצים, הגבינות הצהובות והבשר בבעיות לב – היום דווקא הסוכר והקמח הלבן הם הבעיה האמיתית. דיאטת אטקינס, שנחשבה פעם למסוכנת, חוזרת בגדול – והפעם עם מחקרים שתומכים בה. אז מה נכון? ומה המיתוסים שעדיין מסתובבים סביב השם “אטקינס”?
לפי אטקינס, הפחתה דרסטית של פחמימות גורמת לגוף לעבור למצב של שריפת שומנים (קטוזיס), שבו הגוף משתמש בגופי קטון, שהם תוצרי פירוק של שומן, כמקור אנרגיה עיקרי במקום גלוקוז. כך מתרחשת ירידה מהירה במשקל, ולעיתים גם שיפור ברמות הסוכר והאינסולין.
ולמעשה, עם השנים התברר שהוא צדק בחלק גדול מאוד מהתיאוריה שלו: הגורמים העיקריים למחלות לב אינם ביצים, בשר אדום או גבינות צהובות, אלא סוכר לבן, קמח לבן, מרגרינה ושומני טראנס, ובאופן כללי מאכלים מתועשים ודלים בערכים תזונתיים.
לדוגמה, מחקר גדול שפורסם ב־New England Journal of Medicine מצא כי דיאטות דלות פחמימות ועשירות חלבון הובילו לירידה במשקל יעילה יותר בהשוואה לדיאטות דלות שומן ואף שיפרו את רמות הסוכר והכולסטרול בדם.
מאז פורסמו מאות (אם לא אלפי) מחקרים נוספים שהראו כי בקרב אנשים בריאים, תזונה דלת פחמימות עשויה להפחית את הסיכון למחלות לב, סוכרת סוג 2, התנגודת לאינסולין ואפילו סוגי סרטן מסוימים.
כאשר הגוף משתמש בחלבונים והשומנים בעיקר כאנרגיה (נכנס למצב של קטוזיס), רמות הסוכר בדם נשארות יציבות לאורך זמן, ורמות האינסולין יורדות – מה שמפחית תנודות חדות בתחושת הרעב.
בנוסף, העלייה בצריכת חלבון ושומן משפיעה ישירות על הורמוני השובע במוח, כמו לפטין ו־CCK, ומדכאת את ההורמון גרלין (“הורמון הרעב”). השילוב הזה גורם לתחושת שובע ארוכה יותר גם אחרי ארוחות קטנות, ומקל על עמידה בתפריט בלי צורך “לחפש משהו לנשנש כל שעה”.
זו אחת הסיבות לכך שאנשים רבים מצליחים לשמור על הדיאטה הזו לאורך זמן. לא כי הם “חזקים”, אלא פשוט כי הגוף פחות רעב.
דיאטת אטקינס היא דיאטה דלת פחמימות, אך פחות “פרה יסטורית” מהפליאו: היא לא מתמקדת במזון טבעי בלבד אלא מאפשרת גם מוצרים מודרניים – כל עוד הם כמעט בלי סוכר או קמח. העיקרון המרכזי הוא צמצום הדרגתי של הפחמימות, לפי שלבים. בשלב הראשון כמעט כל הפחמימות מוסרות מהתפריט, ובהמשך מוסיפים אותן בהדרגה עד שמגיעים לאיזון אישי שבו לא עולים במשקל.
גם מוצרים מתועשים שמכילים מעט מאוד פחמימות – כמו יוגורטים “ללא סוכר”, ממתיקים מלאכותיים וחטיפי חלבון דלי פחמימה – נחשבים מותרים, בניגוד לפליאו שאוסר עליהם לחלוטין.
ויותר חשוב - אם עושים אותה "לפי הספר" ממש לפי ההוראות של אטקינס, זוהי דיאטה מאוד קיצונית, דלה מאוד בפחמימות, ועלולה לגרום לחסר בסיבים תזונתיים, ויטמין C, אשלגן ומגנזיום, אם לא מאזנים אותה נכון. לכן חשוב לשלב ירקות, שקדים, אבוקדו, שמן זית ומקורות חלבון איכותיים – ולא להתבסס על בשר וגבינות בלבד.
במילים אחרות, אם עושים "אטקינס" לא בצורה קיצונית כפי שהיא, אלא רק ברוח הדברים, כלומר הפחתה כללית בפחמימות, הגדלה של החלבון, בנוסף לשילוב מקורות מזון נוספים חשובים – זו יכולה להיות שיטה לא רעה. הגישה הזו נחשבת מאוזנת יותר ומקלה על התמדה לאורך זמן.
המסר החשוב ביותר הוא איזון: תזונה מבוססת מזון אמיתי – ירקות, פירות, חלבון איכותי ושומנים טובים – יכולה להיות גם דלה יחסית בפחמימות וגם בריאה ללב.