כמדינה ששוכנת לאגן הים התיכון, לא הרבה יודעים בעצם מה תזונה זו מכילה. ולא רק זה - מחקר שנערך לאחרונה מראה שהתזונה הישראלית דומה יותר לזו שבאמריקה, ופחות לים התיכונית. "כששאלתי אנשים מה לדעתם כוללת תזונה ים תיכונית, התשובה הפופולרית היתה: 'בשרים?'. אז זהו, שלא" אמרה המגישה והוסיפה: "אכן אין ספק שמדובר בהגדרה קצת מבלבלת: הרבה מדינות יש סביב לים התיכון, והאוכל הישראלי אינו דומה לאוכל האיטלקי, גם לא לאוכל היווני או הספרדי, ובוודאי שלא לצרפתי".
אז מה זו בעצם התזונה הים תיכונית שמאריכה חיים ומפחיתה מחלות?
כמות הסיבים התזונתיים בתזונה הים תיכונית גבוהה ב־30% בהשוואה לתזונה מערבית. דגי הים עשירים בחומצת השומן אומגה־3, שמפחיתה סיכון לדלקות וכן את הסיכון למחלות לב. צריכת יין אדום בכמות מתונה מפחיתה את הסיכון לסוכרת, מחלות לב ושבץ מוחי. שמן הזית הוא שמן שעושים כמעט תמיד בכבישה קרה, ששומרת על תכונותיו התזונתיות. הוא עשיר בחומצת שומן שנקראת "אולאית", שמקטינה את הכולסטרול הרע ובכך תורמת למניעת טרשת עורקים.
היוגורט והלאבנה מכילים חיידקים טובים פרוביוטים, חלבון וסידן. פרט לתזונה עצמה, גם להרגלי האכילה במדינות הים התיכון יש השפעה עצומה על הבריאות. ואחד מן ההרגלים הבולטים הקשורים לתזונה הים תיכונית הוא אכילה איטית - לעיסה טובה, והקדשת זמן לארוחה.
כשלועסים טוב מקלים על פעילות מערכת העיכול, ושכאוכלים לאט מאפשרים לתחושת השובע להופיע תוך כדי הארוחה, מה שגורם לצריכה נמוכה יותר של מזון ושל קלוריות, לוויסות נכון יותר של רמות הסוכר בדם והפחתת הסיכון להשמנה ולמחלות אחרות. דיאטה ים תיכונית להפחתה במשקל נחשבת לבריאה ביותר וגם לכזו שהכי קל לבצע, בהשוואה לדיאטות אחרות שמבוססות על חלבונים או על שעות אכילה למשל.
דוגמה לתפריט דיאטה לירידה במשקל המבוסס על העקרונות הים תיכוניים: