מלחמה עירונית מתגבשת בלב הריוויירה הצרפתית. ראש עיריית ניס, כריסטיאן אסטרוסי, מוביל מהלך חסר תקדים נגד תעשיית השייט, במטרה להגן על העיר מפני "תיירות היתר" המאיימת לחנוק את אופייה.

בנאום נוקב בטקס שנערך השבוע, הטיל אסטרוסי את הפצצה: ספינות שייט ענקיות לא יורשו עוד לעגון במפרץ. "ספינות שמזהמות, שמביאות תיירים זולים שצורכים מעט ומותירים אחריהם זוהמה, אין להן מקום כאן", הכריז בנחרצות.

התוכנית כוללת הגבלה מוחלטת על ספינות שאורכן עולה על 190 מטרים או המכילות מעל 900 נוסעים. המטרה: להוציא את הגזרה לפועל כבר ב-1 ביולי 2025.

ספינת קרוז עוגנת בניס (צילום: שאטרסטוק)
ספינת קרוז עוגנת בניס (צילום: שאטרסטוק)

הרקע למהלך המפתיע: נתוני הלשכה האירופית לסטטיסטיקה חושפים עלייה דרמטית בתיירות השייט. ב-2023, 16.4 מיליון נוסעים עברו בנמלי האיחוד האירופי - פי חמישה יותר מעשור קודם. מחקר שנערך בנורווגיה חושף תמונה מדאיגה: 40% מנוסעי השייט כלל אינם יורדים מהספינה, ואלה שכן יורדים מוציאים בממוצע פחות מ-23 אירו. התרומה הכלכלית? מזערית.

ישיר ללטביה: עוד חברת תעופה חוזרת לשמי ישראל
גן עדן אפריקאי: המדינה הבטוחה ביותר ביבשת שחייבים לבקר בה החורף

אך האמת המרה יותר נעוצה בהיבט הסביבתי. ספינות השייט מזהמות פי עשרה יותר ממטוסי נוסעים, ופולטות חומרים רעילים כמו תחמוצת גופרית, תחמוצת חנקן ופחמן שחור.

בעקבות ונציה, מיורקה וברצלונה

אסטרוסי אינו לבד במערכה. ערים אירופיות כמו ונציה, מיורקה וברצלונה כבר נקטו צעדים דומים. תנועות אקולוגיות רואות בכך ניצחון, אף כי יש הטוענים כי זהו צעד מוגבל מדי.

תעשיית השייט, מצידה, כבר הגיבה בביקורת. הם רואים בצעד הכפשה בלתי צודקת, אך נראה כי הרוח הציבורית נושבת לכיוון אחר. האם זהו סופה של תקופה? או תחילתה של מהפכה סביבתית? רק הזמן יגלה. אחד דבר ברור: ניס מוכנה להילחם על דמותה.