"סודות, שדות של אירוסים" אומר השיר המפורסם של שלמה ארצי שיצא לאור בשנת 1985, אירוס, אחד מסוגי הפרחים המוכרים והמרשימים שצומחים בטבע ארצנו. מאז אותו שיר מפורסם, שדות האירוסים קצת נראים פחות, מרשימים פחות.
"במדינת ישראל מתקיימים כ-17 מינים בני משפחת האירוסיים, מאירוס החרמון בצפון הרחוק ועד אירוס ירוחם בדרום – אלו פרחים בעלי פריחה יפיפייה המוכרים לכולנו כל כך. לצערנו, יש מספר מינים ממשפחה זו שנמצאים בסכנת הכחדה, חלקם אפילו בסכנת הכחדה חמורה, ולכן אנו עושים את כל מה שאנחנו יכולים כדי לנטר ולהגן על אוכלוסיות הפרחים שנותרו בטבע, כדי שלא ייעלמו לחלוטין מנוף ארצנו", אומרים ברשות הטבע והגנים.
אחד מהפרחים הללו, שמדאיגים במיוחד את אנשי רשות הטבע, הינו אירוס הארגמן – מין הנמצא בסכנת הכחדה חמורה. אירוס הארגמן הוא צמח אנדמי לישראל, אוכלוסייתו הלכה וקטנה בשל הפיתוח המואץ באזור מישור החוף במאה השנים האחרונות. כיאה לשמו הוא מתאפיין בצבע ארגמן כהה ובולט, ולא תוכלו להחמיץ אותו. אירוס הארגמן, גדל באופן טבעי במישור החוף, הוגדר כמין בסכנת הכחדה חמורה והיה פעם נפוץ יותר, אך נפגע משלל סיבות שונות - מעיבוד חקלאי של קרקעות, מבנייה וסלילת כבישים, שפיכת פסולת בניין, רמיסה על ידי כלי רכב ועד פגיעה ממינים פולשים.
כחלק ממאמצי השמירה על הפרח הייחודי בטבע, ביצעו צוותי רשות הטבע והגנים השבות של קני-שורש אירוס שגודלו בגנים בוטניים, בגני מקלט לצמחי בר נדירים ונמצאים בסכנת הכחדה או הועתקו מאזורי פיתוח. לאחר השתילה מבצעים צוותי הרשות ניטור אחרי התבססות והתפשטות הצמחים המושבים לטבע, דרך ספירות פרחים. חלק מההשבות בוצעו במסגרת מחקר מדעי על ידי החוקרים מאוניברסיטת תל אביב.
קלסר ועט ביד
בכל שנה בזמן עונת הפריחה (סביבות חודש פברואר), יוצאים מתנדבי רשות הטבע והגנים עם קלסר ועט בידם, לנקודות בהן נשתלו קני-שורש אירוס, וסופרים את הפרחים אחד אחד כדי לבדוק מה מצבם והאם הצליחו להתפשט באופן טבעי. "צוות הספירה מורכב מעובדי רשות הטבע והגנים ומתנדבים טובים שבאים לעזור" מסבירה זיו זגורי, רכזת התנדבות במחוז מרכז של רשות הטבע והגנים. "יש לנו מפה של השתילות שהתבצעו בעבר וגם של הספירות משנים קודמות. אנחנו מתקדמים לפי המפה, הולכים בשטח וסורקים את האזור, בודקים אם אכן עדיין יש פריחת אירוסים. כמובן שאנו מבצעים סריקות גם מסביב באזורים הסמוכים לשתילה כדי לראות אם יש התפשטות טבעית מקומית".
את הספירות במחוז המרכז מבצעים אנשי ומתנדבי הרשות באזור נחל אלכסנדר, שם אפשר לראות את האירוס פורח בימים אלו. בנוסף, ניתן לראות את פריחת אירוס הארגמן בשמורת הטבע אירוס הארגמן הממוקמת ליד בית חנן. מקומות נוספים בהם פורח האירוס: שמורת פולג מערב, חורבת חומרה וגן האירוסים בפארק רמת הנדיב 'שמורת האירוסים' בנתניה, שהיא שמורה עירונית המטופלת על ידי העירייה, גבעת האירוסים של ראשון לציון וגבעות נס-ציונה.
ברשות רואים חשיבות גדולה בשיתוף פעולה עם הציבור בפעולות לשימור הטבע והנוף, זיו זגורי: "סקרי הצמחים שאנחנו מבצעים עם המתנדבים הם הרבה מעבר לאיסוף מידע – הם דרך לחבר את הציבור לעשייה שלנו בשטח. המתנדבים לא רק מסייעים לנו בהיקפי עבודה רחבים יותר, אלא גם לוקחים איתם את האהבה לטבע חזרה לקהילה שלהם. אני מאמינה ששמירת טבע לא יכולה להישאר נחלתם של אנשי מקצוע בלבד, ולכן חשוב לנו לשתף מתנדבים, במיוחד מקהילות סמוכות, בעבודה השוטפת של הרשות. כשהם לוקחים חלק בפרויקטים כמו סקרי צמחים, הם לא רק לומדים להכיר טוב יותר את הסביבה, אלא גם מרגישים מחויבים לשמור עליה בעתיד. בסוף, מי שמכיר את הטבע מקרוב – גם דואג לו יותר".
איציק ברק, מתנדב ברשות הטבע והגנים, מתנדב בדרך כלל בגן הלאומי נחל אלכסנדר בעיקר כחלק מהשמרצבים – מתנדבים המסייעים לצבי ים במצוקה. בשנה שעברה, פנה אליו מנהל הגן הלאומי בנחל אלכסנדר, וביקש את עזרתו בספירת הפרח הייחודי. "זו הפעם הראשונה שיצא לי להתנדב ולעזור בשמירה על הצומח" מספר. "הסתובבנו עם מנהל הגן הלאומי, הוא הסביר לנו מה אנחנו צריכים לחפש, זו הייתה למעשה הפעם הראשונה שאני ראיתי אירוס מסוג זה. בדקנו את הפרחים בשטח לראות אם הם פורחים או נבולים, כמה עלים יש לפרח וכד'. חיפשנו במקומות שמצאו בשנים הקודמות ומצאנו לפי המפה שנתנו לנו, כמעט בכל המקומות שנסקרו בעבר. זה היה מאוד שונה ממה שאני עושה בדרך כלל בהתנדבות שלי עם צבי הים, פעם ראשונה שהתעסקתי עם צומח, היה מרגש למצוא אותם ולראות אותם ולשמוע על המצב שלהם."
מדי שנה מבצעים צוותי של רשות הטבע והגנים ניטור אירוס הגלבוע בשמורה בהר ברקן, ניטור אירוס הגולן ברמת הגולן. ובסיוע חוקרים מאוניברסיטת תל אביב ומתל-חי ניטור אוכלוסיות מושבות של אירוס הדור בגליל עליון. בתחילת שנות ה-2000 בוצעו סקרים של אירוס נצרתי ואירוס הגלבוע בהשתתפות מתנדבים רבים מרחבי הארץ. הסקרים האלו התבצעו באזורים המיועדים להקמת ישוב חדש או שכונה חדשה. תוצאות הסקר עזרו לשומרי טבע למנוע הקמת ישוב חדש באזור עתיר אירוסים (ישוב מיכל בגלבוע) או לשנות תכנית שכונה בנצרת כך שבית גידול של האירוסים נשמר.
לאורך חודש מרץ, רשות הטבע והגנים מציינת את 'חודש שמירת הטבע' – והשנה בסימן שמירה על פרחי הבר. פרחים הם חלק בלתי נפרד מנוף הארץ, הם מוסיפים לו צבע חיים ויופי ויש להם מקום חיוני בשמירת הטבע, האקולוגיה והחוויה האנושית.