נורווגיה, הארץ השופעת הזאת, היא אחת מחלקות הטבע היפות בתבל, בוודאי באירופה. זה לא הביקור הראשון שלי כאן, ובכל פעם אני נפעם מחדש מהיופי של המקום, שמרטיט את הלב, מהאנשים הנעימים ומהאווירה הנינוחה.

הפעם יצאתי אל העיר הצפון-מערבית בּוֹדֶה (Bodø) שבמחוז נורדלנד (Nordland), השוכנת מעל לקו הארקטי, לחופי הים הנורווגי, שמהווה חלק מהאוקיינוס האטלנטי הצפוני. העיר נמצאת במרחק של כ-100 ק"מ מצפון לאיי לופוטן (Lofoten Islands). בודה נחשבת לעיר הגדולה בתת-המחוז סאלטאן (Salten), ובה יותר מ-50,000 תושבים.

בסביבת הפיורדים יש קהילה של עיטמים לבני-זנב (צילום: עמרי גלפרין)
בסביבת הפיורדים יש קהילה של עיטמים לבני-זנב (צילום: עמרי גלפרין)

מעט היסטוריה

בודה קיבלה את מעמדה כעיר בשנת 1838, אך האזור היה מיושב כבר בעידן הנורמנים, בסביבות המאה התשיעית לספירה, ושימש בעיקר כמרכז דיג חשוב. בזכות מיקומה האסטרטגי, על חופי הים הנורווגי, הפכה בודה למרכז לכלכלה המקומית, ובמהלך המאה ה-19 התפתחה להיות ציר תחבורה חשוב, עם שדה תעופה ותחנת רכבת.

במלחמת העולם השנייה היה לבודה תפקיד אסטרטגי חשוב, בשל מיקומה הגאוגרפי. בשנת 1940 השתלטו הגרמנים על העיר לאחר הפצצה אווירית כבדה שגרמה להרס נרחב, ושלטו בה עד לשנת 1944. לאחר סיום מלחמת העולם השנייה שוקמה בודה והפכה לעיר מודרנית ומפותחת. היא מהווה מוקד תיירותי - השער לאזור הארקטי.

אחד משיאי הטיול הוא שיט בסירת RIB בהדרכת חברת Explore Salten (צילום: עמרי גלפרין)
אחד משיאי הטיול הוא שיט בסירת RIB בהדרכת חברת Explore Salten (צילום: עמרי גלפרין)

העיר נעימה מאוד לביקור. בשנת 2024 היא הוכרזה כבירת התרבות של אירופה, שזה הישג עצום בכל קנה מידה לעיר קטנה ביבשת האירופית. ניתן ליהנות בה מטבע, תרבות, גסטרונומיה ואפילו אורבניות של עיר צפונית קטנה. את כל החוויות האלה אפשר להספיק בשלושה-ארבעה ימי טיול במקום, ואחר כך אפשר להמשיך ליעד הבא, כמו למשל איי לופוטן השכנים, שאליהם מגיעים בהפלגה של כארבע שעות. 

בודה יושבת בין פיורדים, ולהיכן שרק מביטים רואים פסגות הרים, שבחורף (זמן ביקורי במקום) צבועות לבן. למען האמת, לא סתם בחרתי לטייל בחורף בעיר הצפונית הזאת - זה הזמן הנכון לנסות ו"לצוד" את אורות הזוהר הצפוני, שאליהם עוד אגיע בהמשך.

כיצד מגיעים?

הדרך המהירה ביותר להגיע לבודה היא בטיסה של שעה מעיר הבירה אוסלו. יש אפשרות גם לעשות מסע ארוך של כ-15 שעות ברכבת מאוסלו (מספרים שהנופים מרהיבים) או בהפלגה חוצת פיורדים עם חברות ספנות כמו זו הנודעת - Hurtigruten. למגיעים בטיסה, הנחיתה היא בשדה תעופה קטן, במרחק של כחמש דקות נסיעה ממרכז העיר, ואפשר בהחלט להיעזר באוטובוס מקומי (רכישת כרטיס דרך אפליקציית Reis) או במונית.

הגשר החוצה את הפיורד מעל לזרמי הסאלסטרומן (צילום: עמרי גלפרין)
הגשר החוצה את הפיורד מעל לזרמי הסאלסטרומן (צילום: עמרי גלפרין)

קדימה, לטייל!

הרבה עניין מצוי במרכזה של העיר - רחובות עם חנויות, גלריות, מוזאונים, מסעדות ופאבים. רחובה המרכזי של העיר קרוי Storgata ומהנמל הימי, הצמוד למרכז העיר, יוצא שיט בסירה מסוג RIB (Rigid Inflatable Boat), שהיא סירה מהירה וחזקה המורכבת מגוף קשיח עם אזורים מתנפחים בצדדים. המבנה הזה נותן לסירה יציבות ויכולת להתמודד עם מים סוערים בצורה טובה מאוד. השיט מעניק שלוש חוויות גם יחד: תחושת העוצמה של הטבע המקומי בשיט בין הפיורדים, טיול ספארי-ים עם משימה של איתור עיטם לבן-זנב, וכן ביקור בזרמי הסאלסטרומן (Saltstraumen). את הטיול המיוחד מוציאה חברה מקומית ומקצועית בתחום - Explore Salten, ואורכו כשעתיים. לטעמי הוא חובה.

ברגע שיוצאים מאזור העגינה מתחיל השיט - חוויה מהירה ועוצמתית של התמזגות מלאה עם הטבע ועם גלי הים. משני הצדדים נראים הפיורדים הנודעים של נורווגיה, הרים מפולסים, יצירת טבע מושלמת. לפתע הסקיפר מאט את הקצב ומסמן לכולם להסתכל אל השמיים. עיטם לבן-זנב חג מעלינו. זו ציפור שמוטת הכנפיים שלה עשויה להגיע לכדי 2.4 מ' ולמשקל של שבעה ק"ג. העיטם לבן-הזנב חי בעיקר באזורים חופיים, באגמים ובנהרות, והוא ניזון בייחוד מדגים, אך ייתכן שהוא גם יאכל עופות מים אחרים, בעלי חיים קטנים יותר ואף נבלות. אחת השיטות לקרב אותו לסירה היא להשליך לכיוון המים דג. העיטם מתמהמה מעט, בוחן, ואז ממשיך בצלילה לעבר הדג וחוטף אותו באמצעות טפריו החזקים. למרבה המזל, בשנים האחרונות נמצאת אוכלוסיית העיטם לבן-הזנב בנורווגיה במגמת התאוששות, לאחר שהייתה בסיכון בשנות ה-50 וה-60. במהלך השיט נתקלנו כמה פעמים בעיטם היפהפה, לעיתים עף מעלינו, לעיתים יושב על ראש עץ או סלע, מתבונן בערנות בסביבתו ובוחן אותה. 

אם אתה רואה את איילי הצפון, סביר להניח שתראה את בני הקהילה הסאמית (צילום: עמרי גלפרין)
אם אתה רואה את איילי הצפון, סביר להניח שתראה את בני הקהילה הסאמית (צילום: עמרי גלפרין)

המשך השיט מוביל אל אחד הדברים המזוהים עם המקום, שגם נחשב לייחודי בעולם: הסאלסטרומן, שהוא תופעת טבע ייחודית. זהו זרם גאות חזק שנוצר בגלל הגאוגרפיה הייחודית של האזור, שבו מים זורמים דרך מצר צר שמחבר בין שני גופי מים, הפיורדים סלטנפיורד וסקיירסטאדפיורד. המים הזורמים דרך המצר הצר מגיעים לכמות עצומה של 400,000 מ"ק לשעה. הזרם החזק יכול להגיע למהירות של עד 37 קמ"ש, וכתוצאה מכך נוצרים מערבולות מים וגלים. תופעה זו נגרמת על ידי רמות המים וההשתנות במפלס הגאות והשפל שבין שני הפיורדים, והכוח העצום נוצר בגלל הצמצום של המרחב וההבדלים בגובה הגאות. הסאלסטרומן נחשב לאחד מזרמי הגאות החזקים ביותר בעולם, ולשוט בתוכו זו חוויה מאיצת דופק שדורשת מקצוענות בכל הקשור לשליטה בסירה. באופן מפתיע, מתקיימים טיולי צלילה לצוללים מקצועיים שיורדים אל מתחת למים כדי לצפות במערבולות החזקות. חשוב לומר, שיש אפשרות נוספת לבקר בטיול מאורגן בסאלסטרומן - עם חברת Polar Tours. זה טיול רגוע יותר שבעיקרו מגיעים לנקודת שיא הזרימה מהחוף. בכל מצב, חשוב לדעת שלעיתים הזרימה חלשה מאוד ולעיתים חזקה, ואם נמצאים במקום במשך כמה ימים רצוי לברר מתי הכי כדאי לצאת כדי לחוות את הסאלסטרומן במלוא תפארתו. כמובן, מי ששוכר רכב יכול להגיע לנקודה בכוחות עצמו, מרחק של כחצי שעה נסיעה ממרכז העיר.

נעליים סאמיות אותנטיות עם צבעי דגל הסאמים (צילום: עמרי גלפרין)
נעליים סאמיות אותנטיות עם צבעי דגל הסאמים (צילום: עמרי גלפרין)

איל הצפון, הנה אני בא!

טיול נוסף שיוצא מהעיר הוא אל האוכלוסייה הסאמית (Sami) המקומית. הסאמים הם קבוצה אתנית ייחודית המהווה חלק מההיסטוריה והתרבות של צפון אירופה. אוכלוסייתם נפוצה בעיקר באזורים הצפוניים של נורווגיה, שוודיה, פינלנד, ומיעוטה אף ברוסיה, ומספרם אינו עולה על 100,000 תושבים, כאשר בנורווגיה חיים כמחציתם. הסאמים חיים באורח חיים המשלב קשר עמוק לטבע ולסביבה, עם דגש על רעיית איילי הצפון, חקלאות ודיג. המסורות שלהם שומרות על חיבור לטבע, ועל השבטיות שלהם כאל גוף אחד יצרני ומאורגן, ולכל אחד בקהילה יש תפקיד פונקציונלי המשרת את הכלל. 

הסאמים החיים באזור בודה מתמודדים עם אתגרים של שימור תרבותם ושפתם מול השפעתה של החברה הנורווגית המודרנית. עד לא מזמן היו הסאמים נתונים למאמץ של "נורמליזציה" – תהליך שמטרתו להטמיע את התרבות הנורווגית במקום התרבות הסאמית, ולהפחית את השימוש בשפה הסאמית (שפה שלה 12 ניבים שונים). אולם בשנים האחרונות חל שינוי חיובי בגישה כלפי הסאמים, והיום יש יותר הכרה בתרבותם, בשפה שלהם ובמנהגיהם. תערוכות רבות עוסקות בסאמים ובחשיבות שמירת תרבותם ומורשתם. לעיתים במפגש עימם הסאמים מספרים על האתגרים התרבותיים שעימם הם מתמודדים וכן על מנהגיהם.

המאהל הסאמי, לאוו (Lávvu). בתוכו הסאמים מבעירים אש לבישול ולחימום (צילום: עמרי גלפרין)
המאהל הסאמי, לאוו (Lávvu). בתוכו הסאמים מבעירים אש לבישול ולחימום (צילום: עמרי גלפרין)

בבודה ובסביבותיה הסאמים הם חלק מקהילה חיה ודינמית, המתמודדת עם אותם האתגרים המודרניים, אך גם שואפת לשמור על המורשת והמסורת, תוך הפעלת מאמצים אקטיביים לשם כך. ראיתי זאת בביקור מאורגן שאליו הצטרפתי, בקהילת ילידים סאמים בפאתי העיר בודה. אומנם זהו ביקור תיירותי, אך הוא בהחלט נותן הצצה אל התרבות הסאמית, תוך מפגש ישיר עם האוכלוסייה. 

במהלך הביקור התקיימה שיחה מרתקת ופתוחה בתוך המאהל הסאמי, הלאוו (Lávvu), תוך שתיית תה מסורתי. האתגרים והקשיים שניצבים בפניהם הם התמודדות עם נישואי התערובת עם האוכלוסייה המקומית, דבר שגורם לאובדן חלקי של הזהות, נושא האדמות, ההתייחסות אליהם בעבר כאל "רפי שכל" לדבריהם, והדאגה לאוכלוסייה ולקידומה, וכן שימור תרבותם ושפתם, (שפה שלה 12 ניבים שונים) והצורך בהעצמתם.

סוף הביקור היה מלווה בהדגמה של שירה סאמית קסומה, יואיק (Joik). זוהי שירה מסורתית המאופיינת בקולות עמוקים וחזרתיים, בדרך כלל בשילוב עם צלילים ומילים המביעים תחושות או חוויות אישיות. היואיק נחשבת לאחת מצורות השירה העתיקות ביותר של הסאמים, ויש לה משמעות רוחנית עמוקה. השירה מתבצעת בדרך כלל ללא ליווי מוזיקלי, אם כי לפעמים משתמשים בכלי נגינה כמו התוף הסאמי. שירת היואיק לא בהכרח מספרת סיפור מילולי, אלא מתארת תחושות או מצבים. לדוגמה, סאמים יכולים לשיר יואיק כדי להביע את הקשר שלהם עם האיילים, את תחושת הנוף הארקטי או אפילו לזכור אדם או מקום. יש בשירה הזאת עניין מרגש ועוצמתי, שגם אם לא מבינים את השפה זה בהחלט עובר תחושתית.

מרכז העיר מתאפיין במגוון בתי מלון, מסעדות, חנויות, גלריות ומוזאונים (צילום: עמרי גלפרין)
מרכז העיר מתאפיין במגוון בתי מלון, מסעדות, חנויות, גלריות ומוזאונים (צילום: עמרי גלפרין)

כדאי לדעת:

· חברת התיירות המקומית Explore Salten  מקיימת טיולי שיט אל הסאלסטרומן, טיולי ציד אורות הצפון ועוד: www.exploresalten.no

· חברת התיירות המקומית Polar Tours מקיימת טיולים אל הסאלסטרומן באוטובוס, טיול ציד אורות הצפון, ביקור בחוות הסאמים ועוד: www.polartours.no

· מסעדות: אם רוצים לנסות ולטעום את ה-Stockfish ועוד מאכלים מקומיים, ניתן לעשות זאת בשתי המסעדות הממוקמות במרכז העיר: Bjørk  וכן Bryggerik. ובאופן כללי, העיר עשירה במסעדות.

· קינוח צפון נורווגי – Møsbrømlefse (מוּסְבְּרוֹמְלֶפְסֶה): מעין קרפ שעשוי משילוב של קמח תפוחי אדמה וקמח חיטה. המילוי מכיל גבינה נורווגית מומסת, מתוקה וחומה  (גודברנסדאלאן), שמנת, סוכר וחמאה. מעניין וטעים. ניתן למצוא את הקינוח בכמה מסעדות ובתי קפה. אני אכלתי בבית קפה במרכז העיר, ששמו:  AGA Mat

· תחבורה ציבורית: אם ברצונכם להישאר רק בתוך העיר, מינוי אוטובוס יומי או שבועי דרך אפליקציית Reis הוא פתרון נוח מאוד (האפליקציה היא דו-לשונית נורווגית/אנגלית).

· אם רוצים להמשיך בהפלגה ישירה מהעיר בודה לאיי לופוטן  :(Bodø to Moskesnes) http://torghatten.no/en/our-routes/18-782

· תודה לשגרירות נורווגיה על הסיוע בארגון הביקור.

* הכתבה באדיבות מגזין הטבע והתיירות "טבע הדברים"